(10.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: B jako celek. Vaše stanovisko? (Zpravodaj nedoporučuje.) Pane ministře? (Nedoporučuje.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 118. Táži se, kdo souhlasí s takto navrženými pozměňovacími návrhy. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 99 poslankyň a poslanců pro návrh 24, proti 48. Tyto pozměňovací návrhy nebyly schváleny. Další prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Daniel Rovan: Návrh paní kolegyně Vostré, písm. C. Nedoporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře? (Nedoporučuje.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 119. Táži se, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Kdo je proti?

Z přítomných 100 poslankyň a poslanců pro návrh 30, proti 39. Ani tento pozměňovací návrh nebyl schválen. Další prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Daniel Rovan: Dalším hlasováním body D1 až D11. Nedoporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, body D1 až D11? (Nedoporučuje.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 120. Táži se, kdo souhlasí s těmito návrhy. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 101 poslankyň a poslanců pro návrh 33, proti 31. Návrh nebyl schválen. Další prosím.

 

Poslanec Daniel Rovan: Body D 12 až D 13 - nedoporučuji. (Ministr taktéž nedoporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 121. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 102 poslankyň a poslanců pro návrh 26, proti 41. Ani tento návrh nebyl schválen.

 

Nyní nastává čas pro legislativně technickou opravu pana poslance Šustra, nemýlím-li se. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Souhlas.) Která nabude účinnost dnem vyhlášení. (Zpravodaj i ministr doporučují.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 122. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 103 poslankyň a poslanců pro návrh 87, proti 2. Návrh byl schválen.

 

O všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 693."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 123 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 105 poslankyň a poslanců pro návrh 91, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k projednávání bodu

25.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací změna Ústavy Mezinárodní telekomunikační unie
a změna Úmluvy Mezinárodní telekomunikační unie
/sněmovní tisk 593/ - druhé čtení

K tomuto tisku vám byl dne 4. září do vaší pošty rozdán dodatek, který obsahuje nejen základní dokumenty Mezinárodní telekomunikační unie v Ženevě, ale i jejich změnu přijatou v Minneapolisu a Marrákeši, vyžádaný Senátem.

Prosím, aby se slova ujal ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Tošovský. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, základní dokumenty a jejich změny z roku 1998 a 2002 ratifikovala v minulosti vláda České republiky, protože v tu dobu měly charakter vládní smlouvy. Důvodem současného předložení je, že tyto dokumenty mají v současnosti charakter smlouvy prezidentské. Proto je nezbytné, aby byly schváleny oběma komorami Parlamentu jako celek.

Z důvodu, aby schvalovací proces v Poslanecké sněmovně proběhl ve stejném období a v rozsahu jako v Senátu, jste se, vážení kolegové rozhodli v únoru tohoto roku vyřadit předložený materiál z pořadu schůze do doby, než budou vyžádané dokumenty předloženy. V této době tomu tak je. Chtěl bych vás tedy požádat o vyslovení souhlasu s ratifikací těchto smluv jako celku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Rudolfa Kufu, aby odůvodnil usnesení výboru, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 593/1. (Není v sále.) Pan poslanec Kufa bezpochyby slaví svůj včerejší úspěch v nominaci do Nejvyššího kontrolního úřadu. Prosím tedy někoho ze zahraničního výboru, zdali by byl tak laskav a zhostil se role zpravodaje tohoto sněmovního tisku. Pane poslanče Exnere, jste připraven?

 

Vážená Sněmovno, rychlým hlasováním rozhodneme o změně zpravodaje z pana kolegy Kufy na pana poslance Exnera.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 124 a prosím vás o laskavost, tedy o souhlas s touto změnou. Děkuji. Kdo je proti návrhu na změnu zpravodaje? Děkuji vám.

Z přítomných 99 poslankyň a poslanců pro návrh 62, proti 3. Děkuji tedy panu poslanci Exnerovi a prosím ho, aby se zhostil role zpravodaje tohoto sněmovního tisku.

 

Poslanec Václav Exner: Zahraniční výbor na své 31. schůzi 13. listopadu loňského roku přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout takovéto usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn ústavy Mezinárodní telekomunikační unie a změn Úmluvy Mezinárodní telekomunikační unie, jak byly projednány na konferenci vládních zmocněnců v Kjótu v roce 1994 a Antalyi v roce 2006.

Zahraniční výbor tak reagoval na skutečnost, že z minulosti nebyla ratifikována změna, která byla projednána na konferenci v Kjótu v roce 1994, a navrhuje, aby přesto, že na příslušných ministerstvech, kde postupně byla odpovědnost za tuto smlouvu, byl nepořádek v tom směru, že změny nebyly správně předloženy k ratifikaci, aby to nyní bylo napraveno. Domníváme se, že touto formou znění usnesení bude naplněno i to, co žádal pan ministr, že teď bude vlastně dosaženo úplného schválení všech změn, které až do současné doby, tedy do doby týkající se jednání zmocněnců v Antalyi, byly provedeny. Protože nebyla ústava a úmluva dosud publikována v České republice, tak zároveň je žádoucí, aby k publikaci v aktuálním znění následně na základě tohoto souhlasu s ratifikací došlo.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane poslanče. Než otevřu rozpravu, tak se dovolím dotázat pana ministra na následující problém. V podkladech, které mi byly doručeny, je změna označená místy Mienapolis a Marrákešem. Ve vládním návrhu ve sněmovním tisku je potom Mineapolis, v dodatku, který nám byl na žádost Senátu rozdán, je v záhlaví v Minenapoli a v textu potom v Minneapolis s dvěma "n", což se liší jedním "n" od původního vládního návrhu zákona. Proto vás snažně prosím, milý pane ministře, zdali byste nám obeznámil skutečné město, ve kterém byla přijata změna, abychom se nedopustili při schválení této mezinárodní smlouvy nějakého nedopatření. Moc vám za to děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP