(18.50 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Ten návrh, o kterém již tady byla řeč, je návrhem, který nade vši pochybnost všechny pochybnosti o našich motivech předložení návrhu Zuzky Bebarové-Rujbrové rozptyluje.

Za nově vloženou pátou část vkládáme část šestou a další přečíslujeme. Ta část má toto znění: V části šest zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, se doplňuje nový § 43a, který zní:

§ 43a - Plat podle § 8 poslanci nenáleží od rozpuštění Poslanecké sněmovny prezidentem republiky podle článku 35 odst. 2 zákona č. 1/1993 Sb., Ústavy České republiky, do zániku jejich mandátu.

Jde o to, že jestliže po rozpuštění pokračuje mandát do dne předčasných voleb, tak jak kolegyně Bebarová-Rujbrová navrhla, navrhuji, abychom tento mandát vykonávali v tomto období bezplatně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana kolegu Marka Bendu.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, měli byste mít před sebou rozdán pozměňovací návrh - (předsedající žádá o klid v sále) - podepsaný mým jménem, který vychází z těch dohod, které byly na politické úrovni uzavřeny včera večer.

Fakticky znamená dvojí. Za prvé změnu § 55, a to tak, že pro všechny případy rozpuštění Poslanecké sněmovny se lhůta na konání voleb zhušťuje na 50 dnů od okamžiku, kdy je prezident republiky vyhlásí. Velmi pečlivě jsme prostudovali všechny lhůty, aby byla zachována subjektivní práva kandidujících politických subjektů, aby byl vytvořen dostatečný prostor pro úřednické zpracovávání a také dostatečný prostor pro tisk a roznos volebních lístků do domácností, protože jsme pokládali za naprosto zásadní, aby před každými předčasnými volbami měl každý občan v domácnosti své volební lístky. Ta minimální hladina, která se zdá možná, je právě oněch 50 dnů. Samozřejmě prezident republiky z hlediska Ústavy, která říká, že se volby musí konat do 60 dnů, má jistý prostor na to, aby tuto lhůtu prodloužil. To je jedna část.

Druhá část je změna soudního řádu správního, kde se zkracuje lhůta pro rozhodnutí soudu právě v návaznosti na zkrácení ostatních lhůt v § 55. Návrh máte před sebou rozdán a bylo by velmi dobře, abychom ho přijali a aby se volby mohly konat v rozumném termínu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Pan ministr Pecina. Prosím vás ještě jednou o slovo, pane ministře.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Já žádám v souladu s § 95 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a podávám jako navrhovatel návrh na zkrácení lhůty pro zahájení třetího čtení návrhu zákona, a to na 48 hodin po doručení pozměňovacích, popřípadě jiných návrhů poslanců.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Další přihláška do podrobné rozpravy? Není žádná. Končím podrobnou rozpravu a rozhodneme o návrhu, který přednesl pan ministr Pecina. Registruji vaši žádost o odhlášení. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty pro projednání ve třetím čtení na 48 hodin.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 43. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 43 přítomno 156, pro 130, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Tímto hlasováním končí druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi, děkuji také zpravodajům.

Končí tím také dnešní jednací den. Dámy a pánové, sejdeme se zítra ráno v 9 hodin. Prvním bodem našeho jednání bude bod č. 3., státní dluhopisový program, první čtení.

 

(Jednání skončilo v 18.56 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP