(17.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Upozorňuji, že bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, ale obdržela jsem veto poslaneckého klubu ČSSD proti tomuto postupu.

Nyní tedy požádám, aby z pověření vlády tento návrh uvedl ministr vnitra Martin Pecina. Prosím, pane ministře, slovo je vaše.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Děkuji, paní předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vládní návrh zákona, který máte k dispozici jako sněmovní tisk 759, je novelou volebních zákonů platných v České republice a zákoníku práce. Cílem novely je právně zakotvit nárok na náhradu mzdy pro členy okrskové volební komise, protože podle stávající právní úpravy obsažené ve volebních zákonech náleží členovi okrskové volební komise za výkon této funkce pouze zvláštní odměna a podle zákoníku práce má nárok na pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu, avšak nemá nárok na náhradu mzdy nebo platu. (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane ministře. Prosím všechny naše kolegy o klid. Prosím, abyste své debaty, které se netýkají projednávaného bodu, přenesli mimo jednací sál.

 

Ministr vnitra vlády ČR Martin Pecina Po schválení předložené novely by se tak náhrada mzdy opět stala obligatorní jako v době před účinností nového zákoníku práce.

Dovoluji si upozornit na to, že podle poznatků Ministerstva vnitra v důsledku stávající právní úpravy je stále obtížnější zformovat okrskové volební komise při jednotlivých volbách. Proto se navrhuje, aby se odměňování a nároky členů okrskových volebních komisí komplexně a jednotně upravily ve volebních zákonech České republiky tak, že člen okrskové volební komise má nárok na pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu a na náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku od uvolňujícího se zaměstnance, jde-li o osoby v pracovním nebo obdobném poměru, nebo má nárok na paušální náhradu ušlého výdělku, jde-li o osoby výdělečně činné, které nejsou v pracovním nebo obdobném poměru. V důsledku toho je možné vypustit ustanovení, které upravuje nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy pro členy volebních komisí, ze zákoníku práce.

Vzhledem k aktuální politické situaci bude možné předloženého návrhu zákona využít tak, aby byl pozměňovacím návrhem doplněn o úpravu lhůt v souvislosti s konáním předčasných voleb v návaznosti na novelu Ústavy, která se chystá s ohledem na rozhodnutí Ústavního soudu. Podotýkám, že vláda v souladu s § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny navrhla Poslanecké sněmovně, aby tento vládní návrh zákona byl schválen již v prvním čtení. Pokud by měl být návrh doplněn pozměňovacím návrhem v tomto smyslu, jak jsem zmínil, bude pochopitelně nutné, aby návrh nebyl projednáván postupem podle § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Zároveň mi dovolte, abych navrhl zkrácení lhůty pro projednání zákona mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní má slovo pan poslanec Stanislav Křeček, který je zpravodajem pro prvé čtení. Prosím vás tedy o vaši zprávu, pane kolego.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pan ministr náležitě odůvodnil zákon. Z mého hlediska zpravodaje není třeba k tomu co dodat a je třeba postupovat tak, aby byl tento zákon schválen, tak jak jsme se rozhodli.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám a otvírám obecnou rozpravu a konstatuji, že nemám žádnou přihlášku do této rozpravy. Ale hlásí se pan kolega Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, všichni víme, v jaké situaci, v jakém časovém presu jsme. Proto navrhuji, abychom v tuto chvíli rozhodli, že zkrátíme lhůtu na projednávání tohoto návrhu zákona mezi prvním a druhým čtením na jednu hodinu. Přikážeme ho ústavněprávnímu výboru a současně požádáme předsedu ústavněprávního výboru, aby tento výbor svolal, neb ve dnech, kdy zasedá Sněmovna, ho nemůžu svolávat ze svého vlastního rozhodnutí. Takže navrhuji, abychom stanovili lhůtu mezi prvním a druhým čtením na jednu hodinu a požádali ústavněprávní výbor, aby se k věci sešel.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak. Nehlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí se nikdo, končím tedy obecnou rozpravu. Přivolávám naše kolegy a budeme hlasovat o návrhu pana poslance Marka Bendy, tedy o návrhu na zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením tohoto návrhu zákona na jednu hodinu. A také budeme potom hlasovat o návrhu nejprve na přikázání a poté na zkrácení.

 

Budeme se nejprve zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru ústavněprávnímu. Má někdo jiný návrh? Nemá.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 36. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 36 přítomno 182, pro 150, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Druhé hlasování se týká zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením, a to na jednu hodinu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 37 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 37 přítomno 181, pro 132, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán výboru ústavněprávnímu a lhůta pro jednání mezi prvním a druhým čtením byla zkrácena na jednu hodinu. Tím jsme se vypořádali s prvním čtením tohoto návrhu zákona. Ale ještě s něčím vystupuje pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Paní předsedkyně, já se moc omlouvám, já jsem zároveň žádal, aby se hlasovalo o tom, že podle § 36 odst. 2 předseda je povinen svolat schůzi výboru, stanoví-li to Sněmovna - aby Sněmovna stanovila, že předseda ústavně právního výboru je povinen teď svolat schůzi ústavně právního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Chcete hlasovat o tomto návrhu? (Ano.) Ale to můžeme udělat určitě po skončení tohoto bodu. (Námitky v sále.) V rámci toho bodu? Dobře.

 

Čili Poslanecká sněmovna ukládá předsedovi ústavněprávního výboru, aby neprodleně svolal zasedání tohoto výboru, aby mohl být projednán bod, kterému jsme uložili lhůtu jednu hodinu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP