(11.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Pana ministra a pana zpravodaje požádám, aby zůstali, protože pokračujeme bodem

160.
Vládní návrh zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o pojišťovnictví
/sněmovní tisk 572/ - třetí čtení

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 572/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Ptám se, kdo se do ní hlásí, protože nemám písemnou přihlášku. Pan zpravodaj poslanec Šustr. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si navrhnout legislativně technickou změnu, která vyplynula ze schválení antidiskriminačního zákona. Je to v podstatě pouze čeština. Přečtu, jak zní:

V části A, podčásti A bodu 2, kterým se do zákona o pojistné smlouvě doplňuje § 13a, uvozovací věta zní - a ta je právě rozdílná: V části první se vkládá nový bod 4, který zní: 4. § 13a včetně nadpisu a poznámky pod čarou číslo 4a) zní... a pak už zůstává text. To je pouze uvozovací věta. Tuto legislativní změnu bych také doporučil v hlasování jako první.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Má někdo další? Nikdo se nehlásí do rozpravy. Rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích a o legislativně technické změně, kterou navrhl pan zpravodaj. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Dovolím si navrhnout tuto proceduru. Prvně hlasovat o legislativně technické změně. Potom zvlášť bod IV podbod 8 hlasovat zvlášť z rozpočtového výboru pod písm. A, neboť je tam rozdílné stanovisko. Potom celý rozpočtový výbor. Potom poslance Suchánka, kde ale pokud projde áčko, je B2 nehlasovatelné. Potom návrh poslance Šustra jako celek. Potom návrh poslance Zajíčka jako celek a pak zákon jako celek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo výhradu nebo připomínku k postupu hlasování? Není tomu tak, ale raději ho odhlasujeme.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 460 a ptám se, kdo je postup při hlasování, který navrhl pan zpravodaj. Kdo je proti proceduře? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 460. Z přítomných 109 pro 103, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Můžeme se zabývat jednáním o legislativně technické připomínce. Prosím, předneste ji a řekněte stanovisko, totéž také pan ministr.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Ano, to je ta, co jsem před chvilkou přednášel. A stanovisko je kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Kladné.) Ano.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 461. Ptám se, kdo je pro přijetí této legislativně technické úpravy. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 461. Z přítomných 110 pro 103, proti nikdo. Návrh byl přijat. Druhý pozměňovací návrh.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Nyní bychom hlasovali z bloku A bod IV podbod 8. Stanovisko záporné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Záporné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 462. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 462. Z přítomných 111 poslanců pro 4, proti 25. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Nyní bychom hlasovali o písmenu A jako celku. Stanovisko kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 463 a ptám se, kdo je pro pozměňovací návrhy rozpočtového výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 463. Z přítomných 111, pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Nyní konstatuji, že u dalšího hlasování už nebudeme hlasovat B2, neboť je nehlasovatelné, prošlo A.

A poslanec Suchánek - stanovisko neutrální až pozitivní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Pan ministr? (Záporné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 464 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 464. Z přítomných 112 pro 71, proti 3. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Nyní bychom hlasovali návrh poslance Šustra pod písm. C. Názor ano. (Ministr: Ano)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 465. Ptám se, kdo je pro? Jestli teď vyhovíme panu ministrovi, minule jsme mu nevyhověli. (s úsměvem) Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 465. Z přítomných 112 pro 105. (Dle displeje proti nikdo.) Návrh byl přijat. Další návrh?

 

Poslanec Ladislav Šustr: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Zajíčka pod písm. D. Stanovisko neutrální.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Taktéž.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 466. Ptám se, kdo je pro návrh kolegy Zajíčka? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 466. Z přítomných 112 pro 105, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy pane zpravodaji? (ano) Budeme hlasovat o návrhu jako celku. Předložím návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o pojišťovnictví podle sněmovního tisku 572 ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 467 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 467. Z přítomných 112 pro 108, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 160.

 

Dalším bodem našeho dnešního jednání je bod

126.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o stabilizaci a přidružení
mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy
na jedné straně a Bosnou a Hercegovinou na straně druhé,
podepsaná dne 16. června 2008 v Lucemburku
/sněmovní tisk 698/ - druhé čtení

Místo pana ministra zahraničí se slova ujme pan ministr a místopředseda vlády Barták. Prosím, aby zpravodaj zahraničního výboru Miloslav Soušek také zaujal místo u stolku zpravodajů. Prosím, pane místopředsedo vlády, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vláda České republiky předkládá žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy a Bosnou a Hercegovinou, podepsané v Lucemburku 16. června 2008. Jde o standardní stabilizační a asociační dohodu, jež je obdobná dohodám, které Evropská unie již uzavřela s Chorvatskem, Bývalou jugoslávskou republikou Makedonií, Albánií, Černou Horou a Srbskem. Evropská unie přislíbila Bosně a Hercegovině podobně jako všem zemím západního Balkánu perspektivu členství v unii. Dosažení tohoto cíle má mj. napomoci stabilizační a asociační proces, jehož nedílnou součástí je stabilizační a asociační dohoda. Sjednání dohody je jak ve všeobecném zájmu Evropské unie, tak i v zájmu České republiky. Vstup dohody v platnost podpoří rozvoj bilaterálních vztahů včetně ekonomických a přispěje k celkové stabilizaci regionu jihovýchodní Evropy.

Vzhledem k velmi dobrým vzájemným vztahům mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou a zájmu České republiky dále stabilizovat tuto zemi, postiženou počátkem 90. let válkou cestou její integrace do Evropské unie, vláda České republiky doporučuje vyslovit souhlas s ratifikací této dohody. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP