(13.00 hodin)
(pokračuje Jičínský)

My jsme se s tímto problémem svým způsobem setkali, byť o tom nebyla žádná podrobnější diskuse, ale mediálně ta diskuse je, i v souvislosti s úpravou shromažďovacího práva, protože v zájmu bezpečnosti se někdy požaduje taková úprava shromažďovacího práva, která by ho do jisté míry zbavila smyslu. V této souvislosti to, na co tu pan kolega Exner v souvislosti s touto smlouvou upozornil, je opravdu vážný problém. Já ale na rozdíl od něj nejdu tak daleko, abych řekl, že by ta smlouva neměla být ratifikována.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Zdeňka Jičínského. A já se zeptám... Pan kolega Exner se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, aniž bych chtěl zdržovat, plně souhlasím s tím, že pan profesor Jičínský upozornil na vážnost celé věci, ale zdá se mi, že to odvolání na událost, která se stala 11. září 2001 ve Spojených státech amerických, už v současné době má opravdu vážné trhliny. Na základě všech opatření, která byla přijata, nebyl nebo není znám ani jeden případ, kde by tato předběžná opatrnost vedla k odhalení nějakého nebezpečí spojeného s terorismem. Naopak, byli jsme a jsme přesvědčováni, a myslím, že dnes už skoro všichni přesvědčeni, že ti, kteří podle podobných pravidel byli zadrženi a vězněni např. v Guantanámu nebo převáženi ze země do země a vězněni případně v tajných věznicích právě s odvoláním na nebezpečí terorismu a toho, co se stalo 11. září, neměli zajištěna ani ta nejzákladnější osobní práva. Setrvávat v téhle pozici je myslím v současné době už politicky neudržitelné.

Je potřeba toto vzít v úvahu při hlasování o této smlouvě a analogicky také o bodech našeho programu 102 a 108, kde se vlastně jedná o velmi podobnou problematiku ochrany osobních dat a jejich předávání o osobách, které se absolutně ničím neprovinily, ani nemůžou být z ničeho podezírány, ale v rámci tzv. předběžné opatrnosti jsou data o nich předávána, a dokonce v rámci vnitrostátního šíření mohou být předávána i dalším institucím ve Spojených státech amerických nebo Austrálii, aniž by nad tím byla potom jakákoli kontrola země, která umožní takové předávání těchto údajů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Exnera. Hlásí se prosím ještě někdo další do rozpravy k tomuto bodu? Pokud ne, končím rozpravu a přerušuji projednávání bodu č. 123, sněmovního tisku 676 ve druhém čtení, po skončení rozpravy.

Dámy a pánové, takto jsme se dnes vyrovnali s dnešním dopoledním programem. Dopolední jednání Poslanecké sněmovny nyní končí a sejdeme se v Poslanecké sněmovně ve 14.30 hodin, kdy bude otevřen bod Ústní interpelace, nejprve na předsedu vlády, poté na ministry. Pro vaši informaci uvádím, že na předsedu vlády byly vzneseny tři interpelace, ale vzhledem k jeho omluvě se tyto interpelace velmi zkrátí, budou tedy rychle pokračovat interpelacemi na jednotlivé ministry. Těch je vzneseno sedm a čtyři z ministrů jsou omluveni, čili se dá očekávat, že odpolední jednání Poslanecké sněmovny skončí nejpozději kolem 15. hodiny.

Děkuji vám za pozornost, přeji vám příjemnou polední pauzu. Uvidíme se odpoledne.

 

(Jednání přerušeno ve 13.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP