(18.30 hodin)

 

Poslanec Michal Doktor: Jenom avizuji žádost na odhlášení z pléna a dovolte, abych tedy přečetl proceduru hlasování. Doufám, že pan kolega Ohlídal mi odpustí, že jeho návrh bude hlasován jako poslední v pořadí, byť byl podán uprostřed procedury.

První tedy budeme hlasovat pozměňovací návrh označený písmenem A, druhý pozměňovací návrh označený pod písmenem C a jako třetí budeme hlasovat pozměňovací návrh označený pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Je to tak jednoduché - chcete, abychom to odhlasovali? (Ne.) Není potřeba. Odhlásil jsem vás. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a jakmile se počet přihlášených ustálí, rozhodneme o jednotlivých návrzích.

Poprvé návrh pod písmenem A. Pan zpravodaj - stanovisko? (Stanovisko kladné.) Pan ministr? (Kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 406 a ptám se, kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 406 z přítomných 107 pro 106, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhý návrh je písmeno C. Prosím stanoviska. (Zpravodaj i předkladatel: Kladné.) Dobře.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 407 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 407 z přítomných 109 pro 105, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Třetí pozměňovací návrh?

 

Poslanec Michal Doktor: Pozměňovací návrh pod písmenem B - pan poslanec Ivan Ohlídal. Z důvodů, které jsem uvedl ve svém vystoupení, zdrženlivé, spíše negativní stanovisko.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 408 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 408 z přítomných 106 pro 24, proti 54. Návrh nebyl přijat.

 

Pozměňovací návrhy byly vyčerpány. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 505, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 409 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 409 z přítomných 108 pro 76, proti 21. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji a končím bod 169.

Podle schváleného pořadu schůze budeme pokračovat nyní body volebními. Žádám pana předsedu volební komise Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Máme před sebou dva volební body. Pokusím se velmi rychle vás jimi provést. První je

182.
Návrh na volbu předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny
pro otázky posouzení nezávislosti výkonu a budoucího uspořádání české justice

Volební komise obdržela jediný návrh, a to od poslaneckého klubu KSČM na poslance Stanislava Grospiče. Volba předsedy komise je ze zákona tajná, proto o způsobu volby můžeme sice diskutovat, ale měnit ho nemůžeme. Čili prosím vás, abyste otevřel rozpravu k navrženému kandidátovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo do rozpravy z místa? Není tomu tak, rozpravu končím. Budeme postupovat dál dle pokynů předsedy volební komise. Přerušuji bod 182.

 

Zahajuji bod

232.
Návrh na volbu 1 člena Rady České televize

Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji pěkně. Pod bodem 232 se skrývá návrh na volbu jednoho člena Rady České televize. Jedná se o jedno neobsazené místo v této radě uvolněné rezignací pana Jana Jařaba. Na 56. schůzi Sněmovny nebyl nikdo zvolen. Volební výbor provedl včera výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni, tedy tři. Tuto kandidátku předložil volební komisi a tuto předkládáme zároveň poslaneckým klubům a teď Poslanecké sněmovně. Všichni navržení kandidáti předložili požadované doklady a splňují zákonem požadované náležitosti.

Máme tedy před sebou volbu člena Rady České televize. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební výbor i volební komise navrhují volbu tajnou. Trojice kandidátů je Václav Nájemník, Tomáš Řehák a Jiří Voráč.

Prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům i ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy z místa k provedení volby nebo ke kandidátům. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Budeme tedy postupovat podle pokynů předsedy volební komise. Přerušuji bod číslo 232...

 

Poslanec Petr Tluchoř: Pardon, omlouvám se, nikoliv. Poprosil bych vás, jestli byste dal hlasovat o tajné volbě, kterou navrhuje volební komise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, pardon. Musíme tedy odhlasovat návrh volební komise k tajné volbě, a to v hlasování pořadové číslo 410, které jsem zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s tajnou volbou. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 410 z přítomných 90 pro 58, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že volba proběhne tak jako vždycky u této rady tajným způsobem. Přerušuji bod 232. Prosím, pane předsedo, máte slovo k termínu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Protože Poslanecká sněmovna rozhodla o tajné volbě, nyní myslím, že můžeme přerušit tento bod a uspořádat volby tajné, které jsou připraveny. Lístky začneme vydávat za jednu minutu a prosím, budou vydávány do 18.50. Následně budou lístky sečteny a s výsledky vás, s dovolením, seznámím v příští vhodné chvíli, kdy se Poslanecká sněmovna sejde.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny na provedení tajných voleb k bodu 232 a 182 a zároveň přerušuji jednání do zítřka do rána do 9 hodin, kdy budeme pokračovat pevně zařazeným bodem Odpovědi na písemné interpelace. Před tímto bodem bude informovat předseda volební komise o výsledku tajných voleb. Ostatní pořad schůze zatím nekomentuji, jistě po 9. hodině ráno tady budeme mít svěží návrhy.

Takže vám přeji úspěšnou ruku v tajné volbě a sejdeme se zítra ráno v devět. Děkuji vám.

 

(Jednání skončilo v 18.39 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP