(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Braný, pak pan ministr. Oba mají přednostní právo. Pane poslanče Braný, máte tedy slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, čekal jsem, že když už nějaká, tak se rozpoutá diskuse o spotřebních daních. Jediný, kdo vystoupil, byl Miloslav Soušek, který upozornil, podle mě správně, ve svém návrhu na možné úniky z hlediska jedné komodity. Ale zatím se tu vede úplně jiná diskuse. Ale rozumím tomu, že je to velký balík prostředků a je třeba se snažit.

Chtěl bych jen uvést na pravou míru - zde bylo řečeno panem kolegou Bursíkem, jinak on ví, že jsem byl vždy vstřícný k návrhům, které dával k této materii v minulosti, když jsem zpravodajoval, ale položená otázka "hlasování ukáže, kolik poslanců tu má ČEZ" - no tady by měli být podle mě všichni. Vždyť je to státní firma. Jestli je blbě řízená, to řekněte vy, kteří jste do toho vstupovali. To já si rád vyslechnu, ty problémy. Ale jinak jestli někdo řekne... Je to firma, kterou my máme většinově pod svojí správou. Takže jako jestli tam si těžkáme... To je jedna poznámka.

Druhá poznámka. Jsem rád, že se tady, aspoň přínos by mohl být z té debaty mimo spotřebních daní, že ČEZ bude ve větším zorném úhlu a že se ty věci, které jsou tam problematické nebo které se dají číst mezi řádky, napraví a nebudou tam takové problémy. Ano, podařilo se nám tím, jak řídíme tuto společnost a některé věci nedokážeme vysvětlit, některé jsou nepochopitelné, zejména v odměnách managementu a podobně, udělat z nich pomalu, a to ukazovaly ty transparenty, nepřátele tohoto státu. No tak to musíme napravit. Ale nenapravíme to touto takzvanou plodnou debatou, kde každý má svoji pravdu, a kdo řekne něco jiného, tak je podujatý a je stoupencem a nebezpečným lobbistou těch druhých. Takže to je další poznámka, kterou jsem k tomu chtěl říct.

A z hlediska zpravodaje ještě. Tady zaznělo, že obcházíme kompetence vlády atd. Já jsem byl vždy toho názoru, ale asi jsem ještě mladoposlanec, že kompetence vychází ze zákonů, z hlediska základního fungování rozdělení práce ve vládě. Takže my tady můžeme něco obcházet, je to možný výklad, ale zase bych s tím úplně nestrašil, protože tato Sněmovna je suverénem a může vládě určitým způsobem zasáhnout do jejího rozhodování jedině formou zákona a většinou si nečiníme na jiné nárok. Takže to je k této věci.

Implementace směrnic Evropské unie. Chci říct, že ta výjimka v energetice je pro země východní Evropy, o které se tu bavíme. Takže jako zpravodaj musím říct, že z tohoto hlediska je to pozměňovací návrh hlasovatelný v souladu s normami Evropské unie.

Byl bych pro, abychom užpřešli k hlasování, tam se to rozhodne, to je taková nejdemokratičtější cesta. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane zpravodaji. Vystoupení ministra financí pana Eduarda Janoty. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pan Bursík mě tady napadl, že jsem se k tomu nevyjadřoval. V druhém čtení jsem neměl proč se vyjadřovat, protože jsem jako přísedící tento návrh neznal. Přílepků je tady celá řada, na každém zasedání pět nebo deset. To je jedna věc.

Druhá věc, o co tady vlastně jde finančně. O odložené toky. Jestliže ČEZ bude investovat, tak bude investovat na vrub svých prostředků po zdanění. To znamená ano, stát na to doplatí v první chvíli tím, že nezíská dividendy. Protože on veškeré prostředky po zdanění proinvestuje. A za to po roce 2013 získá zdroje, které stejně ale projdou daňovým procesem, takže tady je odložený dopad do státního rozpočtu. A pakliže ČEZ bude ve vlastnictví, tak jak je, tak z tohoto pohledu v tom nevidím problém.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane ministře. Byl jste posledním... Nebyl. Pan poslanec Miroslav Kalousek. Vážený pane poslanče Kalousku, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Při vší hluboké úctě k svému nástupci položím teď dvě řečnické otázky.

Otázka číslo jedna: Co jsou příjmy z prodeje emisních povolenek? Odpověď: Je to příjem veřejných rozpočtů.

Dámy a pánové, kolegové, vy, kteří tady bojujete častokrát při projednávání státního rozpočtu v rámci takzvaného medvěda o statisícové částky, vy se opravdu na základě vlastního rozhodnutí zbavíte pravomoci, rozhodování a suverenity nad 68 miliardami? Pak fakt nechápu, proč!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším vystupujícím bude pan poslanec František Laudát. Vážený pane poslanče Laudáte, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, poznámka číslo jedna: Pověst ČEZu v očích veřejnosti, či dokonce nepřítele z něj vyrábějí poslanci, kteří sem chodí s nemravnými návrhy.

Poznámka číslo dvě k panu ministru financí. Samozřejmě s ním souhlasím. Ale vzhledem k tomu, kam se žene náš státní rozpočet, tak si nejsem jistý, jak dlouho ještě ČEZ bude většinově státní společností, tudíž není jasné, kde v budoucnosti by tyto příjmy skončily. Privatizovat klima, to se domnívám, že je velice předčasné a z pohledu současné situace nemravné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Laudát byl již opravdu posledním diskutujícím v této rozpravě. Rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Vážený pane poslanče Braný, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, nejdříve mi dovolte říct, že celkem bylo podáno 32 pozměňovacích návrhů, které jsou v tisku 744/2 pod písmeny A až K, deset od poslanců a z toho tři byly přijaty v rozpočtovém výboru. Pozměňovací návrhy pod bodem J a K přímo nesouvisí s projednávaným tiskem 744.

Jako zpravodaj musím uvést, že při projednávání tisku 744 byl ve všech bodech dodržen jednací řád a poslední verze pozměňovacích návrhů k tisku 744 byla rozdána na poslanecké lavice v pátek 12. 6.

Tolik k shrnutí tvorby pozměňovacích návrhů. Nyní bych přistoupil k postupu, jak hlasovat pozměňovací návrhy v tisku 744/2.

Za prvé bychom by se měli vypořádat s legislativně technickým návrhem poslance Šenfelda, který se vztahuje k bodu H, dále by to bylo hlasování A1 a A2, je to usnesení rozpočtového výboru, B2 Jiří Dolejš, C1 až C8 dohromady Jan Husák, je to účinnost. D1 Miloslav Soušek, D2 Miloslav Soušek, D3 Miloslav Soušek. Za osmé E1 Petr Červenka. Za deváté E2 až E4 Petr Červenka, F1 a F2 společně Pavel Svoboda, za desáté G1 až G7 Pavel Bohatec, také jedním hlasováním. Za jedenácté H Josef Šenfeld, za dvanácté pod písmenem I Milan Urban, za třinácté pod písmenem J přímo nesouvisející návrhy, to je Martin Říman, Urban, Vojíř, Ambrozek. Za čtrnácté pod bodem K je to pozměňovací návrh Bohuslava Sobotky. Naposledy bychom hlasovali o celém zákonu jako celku.

Tolik návrh procedury.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, má někdo z vás připomínku k navržené proceduře?

 

Poslanec Petr Braný: Teď jsem byl upozorněn, že jsem přečetl omylem A1 a A2. Jedná se o A1 až A3.***




Přihlásit/registrovat se do ISP