(12.50 hodin)
(pokračuje Vlček)

Takže pan poslanec Tejc je spolupředkladatel. (Poslanec Tejc je připraven u řečnického pultu.) Počkejte, pane poslanče, já musím tento bod uvést. Podívám se, v jakém pořadí to je, musíte vydržet. Bod číslo 26, je to

26.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Jiřího Paroubka, Miloslava Vlčka a dalších
na vydání zákona o krajském referendu a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 737/ - druhé čtení

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že již bylo o tomto návrhu zákona diskutováno, jen připomenu, že se týká možnosti konat referendum nikoli pouze na území celé České republiky, ale právě i o regionálních problémech v jednotlivých krajích. Tento návrh zákona, bude-li přijat, toto umožní. My si myslíme, stejně jako ostatní předkladatelé, že je potřeba zavést do českého právního řádu možnost přímé demokracie i v jednotlivých krajích a neponechávat tedy všechna rozhodnutí na krajských samosprávách. Proto doporučujeme přijetí tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předkladateli. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 737/2. Prosím, aby se slova ujal za výbor pan poslanec Tom Zajíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, pane předsedo. Projednáváme sněmovní tisk 737, je to návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Jiřího Paroubka a dalších. Já si vás dovolím informovat o průběhu projednávání ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který na své 35. schůzi po odůvodnění poslance Jiřího Petrů a po zpravodajské zprávě Toma Zajíčka a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 737 projednat a schválit. Za druhé - zmocňuje zpravodaje výboru, aby s usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, což já rád činím, a pověřuje předsedu výboru, aby zaslal usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny. Děkuji vám za slovo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Z místa se nikdo nehlásí, proto obecnou rozpravu končím.

Přikročíme k rozpravě podrobné, do které taktéž nemám přihlášku, ale z místa se hlásí pan poslanec Krupka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, když jsem tady vystupoval jako zpravodaj v prvém čtení, tak jsem v podstatě avizoval, že tento zákon - i když můj předřečník kolega Tejc se zmínil o tom, že byl široce projednán - byl v dané chvíli pouze návrh jednoho poslaneckého klubu. S ohledem na to, že tato Poslanecká sněmovna obecně referenda projednává už několikátý rok po sobě a víme, že s konečnou platností může být tato schůze poslední a je předpoklad, že pro legislativní nedostatky, které tento návrh obsahuje, Senát tento návrh vrátí, já se domnívám, že naprosto nejrozumnější bude, kdybychom tento návrh v dané chvíli - ne proto, že bychom nechtěli přímou demokracii, ale právě z důvodů časových i z důvodů, o kterých jsem se zmínil - navrhli zamítnout při třetím čtení.

Pane předsedající, dávám návrh na zamítnutí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do podrobné rozpravy? Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Tím končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona. Končím bod číslo 26.

 

Zahájím bod číslo 27. Je jím

27.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Roberta Duška, Petra Rafaje,
Cyrila Zapletala a dalších na vydání zákona o vlastnictví letiště Praha-Ruzyně
/sněmovní tisk 738/ - druhé čtení

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Robert Dušek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Dušek: Děkuji za slovo. Já myslím, že důvodová zpráva je dostatečně jasná, takže nemám, co bych k tomu dále dodal. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 738/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Zdeněk Lhota. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Lhota: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, hospodářský výbor na základě vyslechnutí výkladu poslance Petra Rafaje a zpravodajských zpráv přerušil projednávání tisku 738 do doby sestavení nové vlády a podání informace o záměrech privatizace letiště Praha-Ruzyně hospodářskému výboru. Já jsem na základě toho při schvalování pořadu schůze žádal o vyřazení tohoto bodu z programu, nicméně nebylo to vyslyšeno. Takže hospodářský výbor přerušil projednávání do podání informace z úst nové vlády. Na základě toho se hlásím do podrobné rozpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, z místa také neeviduji také žádnou přihlášku, proto obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které se přihlásil pan poslanec Lhota. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Lhota: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já se do podrobné rozpravy hlásím s celkem dvěma konkrétními návrhy. Jeden jsem již avizoval. Hospodářský výbor přerušil jednání do doby informace z úst nové vlády, takže já na základě tohoto chci požádat o opětovné vrácení do výboru, tak aby té problematice mohla být věnována náležitá pozornost v tom smyslu, že hospodářský výbor doprojedná a přijme návrh na usnesení. To je jedna věc.

Druhá věc. Tento zákon byl velmi podrobně popsán v rámci prvého čtení, otázka bezpečnosti, rozvoje, strategie. Letiště Ruzyně v současné době zaměstnává nějakých 14 tisíc lidí a vstup strategického partnera může řekněme až zdvojnásobit množství odbavovacích kapacit. Jinými slovy, když to řeknu velmi zjednodušeně, jde o to, zdali obyvatelé České republiky budou jezdit do zahraničí, aby odtamtud létali do různých destinací světa, anebo jestli z různých destinací světa budou létat sem k nám. Zdvojnásobení může mít vliv až na jedno procento HDP s dalšími multiplikačními efekty. Opravdu to bylo podrobně popsáno s tím, že první kroky ve vztahu ke vstupu strategického partnera byly přijaty již v roce 2003, a toto je neustále v běhu, nebylo to přerušeno, již od roku 2003. To znamená konsensuální proces. A z tohoto pohledu dneska přicházet s návrhem zákona na přerušení tohoto procesu já považuji téměř za nesmyslné. Proto dávám návrh na zamítnutí ve třetím čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Do podrobné rozpravy - hlásí se někdo z poslankyň a poslanců? Nehlásí, proto podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Lhoty na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Je tomu tak? Je tomu tak. Takže já zagonguji a musíme o tomto návrhu hlasovat před ukončením projednávání druhého čtení. O tom dalším návrhu se hlasuje pak. Zaregistroval jsem přání vás odhlásit, proto vás všechny odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Ještě jednou zagonguji. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Lhoty vrátit návrh k novému projednání ve výboru. Postupně se hlásíte s faktickými poznámkami, já vás postupně odhlásím a zahájím hlasování o návrhu pana poslance Lhoty.

 

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 366, z přítomných 118 poslankyň a poslanců pro návrh 46, proti 52. Tento návrh nebyl schválen.

 

Tím končím druhé čtení tohoto návrhu a končím bod 27. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP