(17.30 hodin)
(pokračuje Šojdrová)

Pokud tento návrh zákona bude propuštěn do druhého čtení - domnívám se, že by měl být propuštěn do druhého čtení - plně podporuji tuto druhou část na praktickou sestru, ale budu navrhovat vypuštění pro zrušení oboru na vyšších odborných školách. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní kolegyně. Nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy, ale pan kolega Hovorka, poté ještě paní kolegyně. Nyní pan poslanec Ludvík Hovorka se hlásí.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení ministři, ministryně, vážení kolegové, vážené kolegyně, já vidím jako opakovaný problém při projednávání novely zákona obrovský spěch s tím, aby se projednala tato novela, a zejména její neprojednání s odbornou veřejností. Bylo tomu tak v roce 2002 a je tomu tak bohužel i v současné době. Návrh zákona byl předložen vládě ve zkráceném řízení bez dalšího připomínkování profesními a odbornými organizacemi s výjimkou Ministerstva školství. Připomínkové řízení trvalo asi šest dnů. Do vlády šla novela během týdne a projednávána měla být pouze v prvním čtení.

Návrh prakticky znamená ukončení existence zdravotnických vyšších odborných škol s tím, že poslední přijímací řízení by se konalo ve školním roce 2009-2010.

Tento návrh především mění název oboru zdravotnický asistent na obor praktická sestra, přitom pracovní náplň má být stejná. Ani po změně nebude tento obor odpovídat dokumentům Evropské unie, protože absolventka tohoto oboru nebude mít příslušné kompetence, které má v současné době pouze vysokoškolsky vzdělaná sestra a příp. diplomovaná sestra z vyšší odborné školy.

Pro osvěžení paměti kolegům, kteří tady byli v minulém volebním období, je třeba připomenout, že podobnou nekoncepční změnu prosadilo Ministerstvo zdravotnictví už v roce 2002 a v naprostém rozporu se stanoviskem odborné veřejnosti i odborového svazu ve zdravotnictví. Nově se tehdy stanovily dvě kategorie sester, a sice kategorie zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu všeobecných sester a zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením, tedy zdravotnických asistentů. Ministerstvo tehdy muselo sladit přípravu všeobecných sester tak, aby odpovídala směrnici Evropské unie, ale zvolilo řešení, které degradovalo tehdejší zdravotní sestry do postavení zdravotnických asistentek. Výsledkem také bylo, že dnes nám i z tohoto důvodu chybí několik tisíc zdravotních sester, a tento návrh to napraví.

A pokud nedojde ke zlepšení odměňování zdravotních sester, tak se domnívám, že nám stále v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních bude chybět několik tisíc sester. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Ludvík Hovorka. Nyní paní poslankyně Ladislava Zelenková se hlásí.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, projednáváme tady zákon, který má řešit dramatickou situaci na trhu práce zdravotních sester. Došlo tady k tomu, že jednou z příčin tohoto stavu je v zákonu uváděná duplicita vzdělávání, přípravy oboru všeobecná sestra, ke které dochází na vyšších odborných školách a současně která je také realizována už na vysokých školách formou bakalářského studia. Toto je právě moment, který v tomto zákoně, zdá se, bude zdrojem určitých problémů a určitých kontroverzí. Já bych ale chtěla upozornit na tento problém z širšího hlediska.

Tady totiž se díky tomuto specifickému problému a díky tomu, že problém na trhu pracovních sil je velice křiklavý, díky tomu se vlastně dostáváme k problému, který má obecnější charakter a který souvisí s naší vzdělávací nabídkou. Tato duplicita ve vzdělávání na vyšších odborných školách a současně na vysokých školách v bakalářském studiu totiž není jenom u oboru všeobecná sestra. Ta se vyskytuje u řady oborů jiných. Takže tohle je jeden z neurastenických bodů našeho vzdělávacího systému, kdy vyšší odborné školy se ocitly jaksi na vedlejší koleji, zejména poté, co bylo zavedeno tzv. strukturované studium na vysokých školách a kdy je možno získat titul bakalář po tříletém studiu. Zrovna tak po tříletém studiu, které může mít v tomtéž oboru velmi podobný charakter, stejnou vzdělávací dokumentaci, získá absolvent pouze titul diplomovaný specialista. A pokud chce získat magisterské studium, musí pak absolvovat další tři roky.

Já jsem chtěla jen v této chvíli upozornit na problém z širšího úhlu pohledu. Je to problém, který se týká oblasti vzdělávání. A v tomto kontextu bych také chtěla navrhnout, aby tento zákon byl přikázán také školskému výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Zelenkové. Hlásí se, prosím, někdo další do obecné rozpravy v prvém čtení? Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu.

Pokud se nemýlím, nezazněl návrh na zamítnutí ani navrácení - dívám se na pana zpravodaje a vidím, že v tomto ohledu spolu souhlasíme. Proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru pro zdravotnictví, paní poslankyně Zelenková navrhuje přikázání výboru pro vědu, vzdělání, školství, mládež, kulturu a tělovýchovu. Zeptám se, zda má někdo ještě další návrh na přikázání? Nemá. Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 289. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru pro zdravotnictví. Kdo je proti?

Hlasování číslo 289. Přítomno 143, pro 107, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dalším navrženým výborem je výbor pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu, tělovýchovu. Zahajuji hlasování pořadové číslo 290. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 290. Přítomno 143, pro 100, proti 4. Také tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví a též výboru pro vědu, vzdělání. Tím končí prvé čtení sněmovního tisku 841, bodu číslo 39. Děkuji paní ministryni a děkuji též panu zpravodaji.

 

Pokračujeme bodem

54.
Návrh poslanců Petra Krilla, Zuzany Domesové a Ondřeje Lišky
na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím statutu poslanců Evropského parlamentu
/sněmovní tisk 830/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Zopakuji tedy pro všechny, že je navrženo, abychom s tímto návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 830/1.

Nyní tedy požádám poslance Petra Krilla za navrhovatele, aby tento návrh uvedl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP