(15.30 hodin)

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane ministře, já si vzpomínám, že v roce 2003 tady z tohoto místa odpovídal tehdejší pan premiér Špidla na otázku, proč musí být plat generálního ředitele Českých drah v té době 200 000 korun. Vzpomínám si, že v roce 2004 dozorčí rada Českých drah přijala kritéria pro odměňování členů představenstva, manažerů Českých drah, a to tím způsobem, že se měnila zaručená a nezaručená složka mzdy. Byly tam motivace do plusu, do minusu. Dověděl jsem se v závěru loňského roku a v průběhu začátku letošního roku informace z tisku, že údajně devět největších manažerů Českých drah pobírá měsíčně 12 milionů korun. Samozřejmě nevím, jestli je ta informace pravdivá, ale vyjádřil se i tehdejší ministr pan Bendl, že snížil platy manažerů minimálně o 15 % a také údajně manažeři sami si snížili platy.

Domnívám se, že v době, kdy se Česká republika potýká s hospodářskou krizí, měly by být platy manažerů v určité relaci minimálně k průměrné mzdě v daném odvětví nebo v té organizaci. Nezávidím nikomu žádnou výši odměny, ale myslím si, že by tady měla být určitá veřejná kontrola, tak jak to nakonec požadují i manažeři v případě státních podniků anebo polostátních podniků. Bylo to ve zprávě Hospodářské komory.

Já bych se chtěl jenom zeptat, jestli jste připraven, pane ministře, iniciovat v řídícím výboru Českých drah nějakou nápravu, aby se platy ve vrcholovém managementu dostaly na nějakou rozumnou úroveň, která by ty lidi dobře motivovala, ale současně vyjadřovala i výsledky hospodaření této organizace, a aby byla na nějaké rozumné úrovni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. I na tuto vaši interpelaci vám dozajista bude odpovězeno v řádné lhůtě formou písemnou.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací, a tímto končím i naše dnešní jednání. Děkuji vám.

 

(Jednání skončilo v 15.32 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP