(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Nečasovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miroslav Opálka, který je zpravodajem pro první čtení.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych navázal na pana kolegu, který je předkladatelem. Důvodem předložení tohoto poslaneckého návrhu zákona je reakce, jak již bylo řečeno, na kritiku lékařské veřejnosti na jejich zvýšenou administrativu v souvislosti s platností nového zákona o nemocenském pojištění, který zde byl zmíněn i včera při projednávání zákona o úrazovém pojištění. Je vidět, že ani technická novela nezachytila vše a že ani vnější připomínková řízení nedokážou ukázat na problémy, které v praxi vzniknou.

Bohužel, kritika veřejnosti, tzn. těch občanů, kteří kritizují Českou správu sociálního zabezpečení za dlouhou dobu pro vyplácení nemocenských dávek, v této novele řešena není, což považuji za její nedostatek. Ale vzhledem ke zrychlenému čtení již nebude možné stanovit například lhůtu, dokdy má zaměstnavatel doručit na okresní správu sociálního zabezpečení tiskopis s nárokem na nemocenské dávky, kde je možno tuto dobu snižovat, a obdobně prodiskutovat těch 30 dnů, které má na zpracování Česká správa sociálního zabezpečení.

Návrh zřejmě připravilo ministerstvo, ale z důvodu legislativního procesu, který je u vlády dlouhý, dva exministři předkládají tento návrh. Myslím si, že mohla být deklarována snaha všech politických subjektů v Poslanecké sněmovně na snaze řešit problémy. Mohli to podepsat všichni zástupci politických stran, možná že je tak spíš deklarována spolupráce či velká koalice ČSSD a ODS.

Návrh se dotýká, jak již bylo řečeno, za prvé snížení počtu propisovacích dílů tiskopisů dočasné pracovní neschopnosti z šesti na pět, čili o jeden. Snížení počtu propisovacích dílů tiskopisu u vzniku potřeby ošetřování z pěti na dva. Zavedení návrhu tiskopisu v případě ztráty původních v době pracovní neschopnosti či ošetřování. Za čtvrté prodloužení lhůty pro odesílání tiskopisů na okresní správy, čímž se sníží počet zásilek, výdajů i administrativy ze strany lékařů. Za páté umožnění rozhodnutí lékaře o ukončení ošetřování již tři dny dopředu. A za šesté úprava součinnosti zaměstnavatele a okresní správy sociálního zabezpečení při distribuci tiskopisů a při podnětu ke kontrole ošetřující osoby.

Vzhledem k tomu, že se jedná o technické úpravy, které jsou opodstatněné, a je třeba jejich rychlé zavedení, navrhuje se projednání podle návrhu § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Náklady na změny budou nepodstatné, neboť, a to bylo taky zmíněno, současné tiskopisy mají platnost jen do konce roku 2009.

Doporučuji návrh podpořit, a to včetně projednání podle § 90. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče, a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky do obecné rozpravy nejsou. Hlásí se pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, vážené kolegyně, já jsem se tímto problémem taky zabýval. Jednal jsem o tom několikrát se zástupci praktických lékařů. Bylo řečeno, že i tato varianta, která se jeví jako jakési minimalistické řešení, snížení počtu tiskopisů o jeden, v zásadě celý problém neřeší, a dávali jasné argumenty pro sloučení minimálně dílu třetího a čtvrtého, tzn. že počet tiskopisů by se mohl snížit na čtyři. Stejně se tiskopisy budou muset vytisknout všechny nové, protože jejich spotřeba je vysoká a zásoba dochází.

Byly tu zmíněny i záležitosti elektronických neschopenek. To je ale podle stanoviska praktických lékařů otázka minimálně na pět až deset let, a to i s ohledem na elektronickou gramotnost a používání počítačů v některých případech u praktických lékařů. Takže to je věc, o které se dá hovořit v delším časovém horizontu.

Já si myslím, že pokud se připravují takové zákony jako je změna zákona o nemocenském pojištění, tak je třeba na těch změnách pracovat kontinuálně, a ne udělat zákon na poslední chvíli a poté řešit problémy, které se s tím vyskytnou, protože výkladových problémů s tím, kdo vlastně má vyplňovat, jakým způsobem, byla celá řada. Zabývali se tím praktičtí lékaři, zabývala se tím správa sociálního zabezpečení a vlastně ani ta jednání, která probíhala, nedala jednoznačný závěr, že navrhovaný zákon je úplně to nejlepší, co problémy vyřeší ke spokojenosti.

Přesto tento návrh podpořím, protože ho vidím jako jakési minimální řešení. Ale skutečně je to podle mne úkol pro Českou správu sociálního zabezpečení a pro Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby se pracovalo na tom, aby se tento problém dotáhl do konce a nezůstal nevyřešený na půli cesty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak. Nebo pan ministr chce vystoupit? Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já bych chtěl velmi požádat a podpořit všechny argumenty, které byly uvedeny v diskusi na podporu přijetí tohoto návrhu i aktuální situace na české správě, která v těchto dnech byla zjištěna. Skutečně svědčí o tom, že je potřeba, aby tento návrh byl přijat, velmi by to pomohlo, a akceptuji samozřejmě i návrh pana poslance Hovorky vycházející z toho, že to je řešení, které by se mělo dále prohloubit, a připravujeme samozřejmě analýzu dalších možností a budeme se tím problémem zabývat.Toto je první pomoc pro situaci, která teď nastala, a já velmi prosím, aby ten návrh byl přijat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Šimerkovi. Hlásí se ještě někdo v rozpravě? Pokud ne, tak rozpravu končím.

Chce-li pan poslanec Nečas vystoupit se závěrečným slovem? Není třeba.

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 848 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení." Zdá se, že mohu dát o tomto návrhu usnesení hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 199. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 79 poslanců, 74 pro, nikdo proti. Takže toto usnesení bylo přijato.

 

Mohu tedy zahájit podrobnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže ji končím a přistoupíme k hlasování o návrhu zákona.

Přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Petra Nečase a Zdeňka Škromacha na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 848."***




Přihlásit/registrovat se do ISP