(10.10 hodin)
(pokračuje Říman)

To znamená, že i u energetiky, tak jako u jiných průmyslových odvětví, půjde o postupný náběh aukcionování od roku 2013 do roku 2020. To znamená, že alespoň některé, ne všechny, ale alespoň některé povolenky v tom období budou přidělovány zadarmo. To znamená proti těm, co provozují vodu nebo jádro, stejně ty společnosti budou v komparativní nevýhodě, kdy postupně narůstající část těch povolenek do roku 2020 si budou muset nakupovat a od roku 2020 všechny. A navíc, a to je předmětem toho návrhu, který já jsem tady před chvíli přednesl, navíc ty peníze, které takzvaně virtuálně ušetří tím, že část těch povolenek dostanou zadarmo, tak musí vložit do těch modernizačních investic, které navrhnou a které ministerstvo a vláda schválí. To znamená obava poslance Bursíka, že se bude jednat o investice, které by stejně udělaly atd., a pak říká, že nedůvěřuje vládě, ať tady bude jakákoliv, protože ty investice projdou kontrolou státních orgánů.

To znamená ten princip je podle mého názoru férový, čistý, nejsou to žádné peníze navíc, které elektrárenské společnosti vydolují ze státu, jak tady bylo řečeno, to je prostě absurdní lež, kafkovská. Jde o to, že peníze, které ušetří tím, že dostanou část povolenek zadarmo - podle mne by měly dostat všechny, ale bohužel toto se nepodařilo dosáhnout - tak investují do čistých technologií.

Místo toho, aby pan poslanec Bursík byl rád, že se budou takové peníze investovat do nových moderních čistých technologií, tak tady proti tomu bojuje. Tady by se opravdu chtělo položit otázku, proboha, v jakém zájmu, pro koho tohle to dělá.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martinu Římanovi. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Bursík.

 

Poslanec Martin Bursík: Děkuji pěkně, pane předsedající.

Tak jedině zajímavý byl začátek toho vystoupení, i konec. Nejprve jsem byl obviněn, že to jsou důvody předvolební a nějaké zatemnění mysli, proč tady vystupuji a upozorňuji na obsah tohoto přílepku, a v závěru jsem byl tázán, v jakém zájmu toto činím.

Tak v zájmu občanů České republiky, pane poslanče, na rozdíl od zájmů elektrárenských společností, v jejichž zájmu je teď tady takto narychlo, bez toho, aby ta věc byla vůbec debatována v exekutivě, ve vládě, předkládán tento přílepek.

Otázka zní, proč takový kalup. Proč bez toho, aby proběhlo meziresortní připomínkové řízení, aby ten návrh zpracovalo ministerstvo, které je k tomu kompetentní, což je podle zákona Ministerstvo životního prostředí, bez RIA, bez představy o tom, jaká kritéria stanoví Česká republika pro to, aby ta která technologie byla definována jako ta adicionalita, to znamená, že bude započtena proti výhodě elektrárenské společnosti, že dostane určitý podíl povolenek zdarma.

V žádném případě se tady nejedná o nějakou ideologickou debatu mezi uhlím a jádrem, ale jedná se tady, pane kolego prostřednictvím předsedajícího skutečně o jeden jednoduchý princip. Podle nového systému aukcí s emisními povolenkami jsou výnosy z aukcí příjmem státních rozpočtů členských zemí EU. Jestliže Česká republika neuplatní postupný náběh aukcí, budou příjmy státu vyšší, protože společnosti budou muset nakupovat veškeré povolenky zdarma, tak jako v drtivé většině dalších evropských států. Konkrétně to vypadá tak, že jestliže bude cena povolenky v roce 2013 28 eur (řekl ojro), tak výnos státu bude 20 miliard korun v případě, že se prosadí tento pozměňovací návrh, a příjem státu v případě, že se neprosadí, bude 37 miliard korun. Čili v roce 2013 buď stát dostane 17 miliard korun navíc, anebo elektrárenské společnosti nainvestují v průměru 17 miliard korun do čistých technologií.

To, co je významná nepravda, s kterou se tady operuje, je to, že by tady šlo o cenu elektřiny pro koncového zákazníka. Protože v tuto chvíli elektrárenské společnosti mají povolenky zdarma, protože je dostávají formou národního alokačního plánu zdarma, ale započítávají je do ceny elektřiny. A tohle doložím, tohle jsem i předváděl ve vládě.

Čili já tady teď nechci vést odbornou debatu na téma, zdali Česká republika má uplatnit tu možnost, kterou jí dává směrnice, totiž postupný náběh aukcí, anebo nikoli, ale chci upozornit na to, že přílepkem, přičemž se obchází vláda, nevede se věcná debata ve vládě, se tady má, dříve než Evropská komise nastaví pravidla, dříve nežli Česká republika nastaví pravidla, které technologie se do toho budou počítat, nebo ne, se nyní má rozhodnout o tom jednostranně a v předstihu naprosto zbytečně, protože to máme přijmout do roku 2012, o tom, že ve skutečnosti se převedou desítky miliard, podle těch propočtů 68 miliard, které by získal stát jako příjem do státního rozpočtu, tak tyto prostředky se převedou elektrárenským společnostem, protože ony je nebudou muset vynaložit na nákup emisních povolenek v aukcích. Je to pravda? Je!

Takže základní otázka, když jsem dostal já ty otázky a byl jsem tady obviněn z toho, že to je něco předvolebního, ačkoli volby proběhly tento víkend, a v čí prospěch tady hovořím, tak já tady hovořím ve prospěch občanů České republiky, ve prospěch legislativní čistoty, ve prospěch nastavení pravidel, aby elektrárenské společnosti investovaly skutečně do moderních technologií, a aby jestliže se vláda rozhodne tento princip uplatnit, tak aby naproti tomu na druhé straně té váhy stály skutečně investice do moderních technologií od elektrárenských společností, které se promítnou do zlepšení kvality životního prostředí v České republice. Toto je ten zájem, které tady obhajuji proti vašemu přílepku.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, o slovo se přihlásil pan zpravodaj Petr Braný. Upozorňuji, že se nacházíme ve druhém čtení v podrobné rozpravě. V podrobné rozpravě se zpravidla předkládají návrhy, o kterých obecná rozprava proběhla v rámci příslušného ustanovení jednacího řádu. To je jenom upozornění vzhledem k tomu, že se nám ta diskuse poněkud košatí.

Tak hovoří pan zpravodaj.

 

Poslanec Petr Braný: Vážené auditorium, toto jsem chtěl jako prvé zdůraznit, abychom nedělali z toho seminář.

Víte, já jsem několikrát žádal vládu v letech minulých, aby se tato materie rozdělila do tří zákonů. A vidíte dnes, čtyři bývalí ministři mě vyslyšeli a udělali přílepky. Takže je to ještě košatější. A ta diskuse - já nemám obavu, že by občané, kteří to chtějí sledovat, o ni přišli, protože jak předkladatel pan Říman a další jeho kolegové nejsou mediálně neznámí a jistě k tomu budou osloveni a velmi výrazně se zprofilují. A pan kolega Bursík, o toho už vůbec nemám strach, že by se mediálně nedostal k této otázce. Když to odlehčím, jedna moje kolegyně říkala, že vás neslyšela akorát se vyjadřovat k úrovni fotbalu.

Takže teď ale vážně. Já bych chtěl, abychom se už nepřesvědčovali navzájem, abychom aspoň odhadem ve čtvrtek mohli něco učinit s těmito pozměňovacími návrhy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP