Začátek schůze Poslanecké sněmovny
7. června 2009 ve 14.00 hodin
Přítomno: 185 poslanců
 

 

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, poprosím vás, abyste se usadili, ztišili, abych mohl zahájit naše jednání. Děkuji.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, než zahájím dnešní schůzi, je nutné podle § 53 odstavce 3 jednacího řádu Poslanecké sněmovny rozhodnout, že schůze Poslanecké sněmovny se bude konat i v neděli. Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu usnesení:

 

"Poslanecká sněmovna stanoví podle § 53 odstavce 3 jednacího řádu, že neděle 7. června 2009 je jednacím dnem."

Zahájím hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 1. Z přihlášených 139 poslankyň a poslanců pro návrh 124, proti 3. Konstatuji, že jsme stanovili jednacím dnem neděli 7. června 2009.

 

(V sále je velký ruch, z lavic se ozývá i tišení.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 58. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůzi jsem svolal, aby vláda podle článku 68 odstavce 3 Ústavy České republiky mohla požádat o vyslovení důvěry. Pozvánka vám byla rozeslána v úterý 26. května tohoto roku.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, sešli jsme se na tomto mimořádném zasedání, abychom vyjádřili náš postoj k nově jmenované vládě, která v souladu s Ústavou České republiky požádala Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Je neděle, není to však sváteční den ani den volna. Jsme tu kvůli pracovním záležitostem.

Všichni víme, jak tato vláda vznikla a jaké má politické i časové limity. To však neznamená, že bychom ji chtěli podceňovat. Velmi dobře chápeme, že v současných složitých podmínkách poznamenaných světovou ekonomickou krizí, jakož i vyhlášením předčasných voleb bude její práce velmi náročná. Musí se rovněž vyznačovat vědomím vysoké odpovědnosti vůči našim občanům. Proto i naše diskuse k předloženému vládnímu prohlášení by se měla nést v duchu kritické náročnosti, zásadovosti a přitom také ve věcné rovině.

Považuji za nutné se o těchto přístupech zmínit také proto, že tato vláda se bude odpovídat právě Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Sněmovna bude tuto odpovědnost vyžadovat permanentně, tedy ne pouze při projednávání dnešního programu. Jde ovšem také o závazek Sněmovny těsně s vládou spolupracovat. Ve výborech Sněmovny je kumulována značná zkušenost i kontinuita. Věřím tedy, že ministři této vlády budou mít maximální vůli k dělné spolupráci. Ať je jejich výrazem i příslibem i pro toto naše dnešní zasedání, kterému přeji dobrou a věcnou atmosféru.

 

Nyní prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a popřípadě mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili pan poslanec Topolánek - náhradní karta číslo 14, pan poslanec Karel Černý - náhradní karta číslo 17, pan poslanec Pospíšil - náhradní karta číslo 18, pan poslanec Vidím - náhradní karta číslo 16, pan poslanec Novotný - náhradní karta číslo 22, pan poslanec Tluchoř - náhradní karta číslo 3.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Petra Bratského a poslance Milana Bičíka. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Z přihlášených 167 poslankyň a poslanců pro návrh 153, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 58. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Petra Bratského a pana poslance Milana Bičíka.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: paní poslankyně Dana Filipi, pan poslanec Tomáš Kvapil, dále pan poslanec Petr Wolf.

Mezitím mi byla doručena další informace o tom, že náhradní kartu číslo 24 má paní poslankyně Kateřina Jacques. Pan poslanec Bursík má náhradní kartu číslo 31 a pan poslanec Polanský náhradní kartu číslo 32.

 

Nyní přistoupíme k jedinému bodu programu této schůze, kterým je

1.
Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry

Předseda vlády Jan Fischer mě dopisem ze dne 25. května t. r. informoval, že vláda jmenovaná prezidentem republiky dne 8. května 2009 je připravena předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Ústava České republiky předepisuje učinit tak do třiceti dnů po jejím jmenování. Programové prohlášení této vlády vám bylo rozdáno v pátek 29. května.

Nyní prosím, aby se slova ujal předseda vlády Jan Fischer. Pane předsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vláda České republiky, jejímž jménem vás v souladu s Ústavou České republiky dnes přicházím požádat o důvěru, schválila text svého programového prohlášení na své schůzi dne 25. května. Kompletní programové prohlášení jste obdrželi o několik dnů později, a předpokládám tudíž, že by bylo zbytečné je nyní číst celé. Nicméně mi dovolte říci k roli mé vlády tři stručné poznámky, které zejména před očekávanou rozpravou považuji za vhodné zdůraznit.

První věcí, kterou chci jasně definovat, je vymezení mandátu vlády. Jak je řečeno v programovém prohlášení, tato vláda není klasickým kabinetem ve smyslu politickém. Není to kabinet politické strany či koalice politických stran. Je to tým sestavený z odborníků, byť nominovaných politickými stranami, a v čele této vlády stojí zcela nepolitický premiér. Úkolem vlády není proto realizace politického programu, ale kvalitní, nestranná a maximálně politicky neutrální správa země, a to vše pouze do říjnových předčasných voleb. Chci proto v této souvislosti jasně říci, že vláda si uvědomuje, že takto nepoliticky sestavený kabinet nemůže nahrazovat soutěž politických stran a neměl by ani přebírat odpovědnost za rozhodnutí, která v demokracii náleží pouze voleným zástupcům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP