(15.00 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Krupka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, byť tohle není mé klasické téma, ale s ohledem na to, že pocházím z Moravskoslezského kraje, kde mám pana hejtmana, nicméně každý z nás je na jiném břehu, tak mě trošku zaujala jeho informace o tom, jak se se zaváděním poplatků zhoršila dostupnost zdravotní péče v našem kraji. A myslím si, že je lepší než různé průzkumy, použít statistiky, a statistiky z vlastních zdrojů, které si dělá Moravskoslezský kraj, a já bych si dovolil zacitovat možná dva nebo tři stručné údaje.

Nemocnice krajské, které jsou v majetku Moravskoslezského kraje, proplatily na základě žádostí všech ošetřených pacientů zhruba 45 %, čili necelou polovinu, znamená to - a teď je třeba ještě dobře zvážit, že v našem kraji se nacházejí soukromé nemocnice, městské nemocnice, takže ten poměr by byl daleko menší, než je uváděno, a myslím si, že 45 % těch, kteří žádali o proplacení, nevykazuje tu informaci, která tady byla řečena, že zásadním způsobem se zhoršila dostupnost.

Samozřejmě jiná situace je asi v oblasti lékárnictví, ale možná že bude zajímavé, jestli nám pan hejtman potvrdí informaci, že opavská lékárna, která je v majetku Moravskoslezského kraje, obdržela nebo obdrží možná nějaké předběžné opatření na omezení její činnosti, protože právě proto, že se chová nekonkurenčně, odpouští poplatky. Vypadá to tak, že soud v této věci zaujal první stanovisko. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásila paní ministryně Filipiová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová Děkuji, pane předsedo. Páni poslanci, paní poslankyně, dovolte mi, abych na úvod citovala komentátora jednoho českého deníku: Nad zrušením poplatků se může radovat jen politik, kterému to přinese dočasnou popularitu, a pak ti, kteří si z poplatkového vítězství namastí kapsy např. tak, že zdraží. Pacientům zůstane zdravotnictví, jak ho dobře známe. Zdravotnictví nedostatků, úplatků a dluhů.

Regulační poplatky jsou symbolem. Uvědomím si, že když čerpám zdravotní péči, tak čerpám prostředky z veřejného zdravotního pojištění a že zdravotnictví není zadarmo. Objem prostředků na zdravotní péči je limitovaný. Všichni ale mají právo na to, aby jim byla potřebná léčba poskytnuta na nejvyšší úrovni. Navíc populace stárne, zvyšuje se věk dožití, roste procento lidí, kteří budou nevýdělečně činní, a současně se zvyšuje kvalita lékařské péče. Nikdy bych nikomu nepřála těžkou nemoc a s tím související nákladnou léčbu. Jsem přesvědčena, že nejsme tak sobečtí a že nemyslíme (???) na těžce nemocné spoluobčany. Nevíme dne ani hodiny, kdy může těžká choroba potkat právě nás nebo naše blízké.

Díky poplatkům se minulý rok ušetřilo 5 miliard korun a dalších 5 miliard bylo vybráno poskytovateli zdravotních služeb. Ušetřené peníze šly na specializovanou péči, která je nesmírně drahá. (V sále je velký hluk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní ministryně, promiňte, já vás přeruším, poprosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili. Ti, co diskutují, aby opustili tuhle místnost a nechali ty, kteří chtějí poslouchat, aby mohli poslouchat.

Prosím, pokračujte, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová Děkuji, pane předsedo.

V roce 2007 se například k nejmodernější tzv. biologické léčbě, kterou se léči například některé formy rakoviny, roztroušená skleróza a další závažná onemocnění, dostalo pouhých pár set pacientů. V roce 2008 to bylo více než 6000 pacientů. Tyto informace poskytla Česká onkologická společnost. Díky regulačním poplatkům došlo k významnému zlepšení přístupu občanů k účinné a moderní léčbě pro vážně nemocné ve specializovaných centrech, výraznému zkrácení čekacích dob na operace a zvýšení počtu operačních zákroků s dlouhými čekacími dobami. Pojišťovny například nasmlouvaly na rok 2008 o 35 % více kyčelních a kolenních náhrad, tedy o 10 tisíc více než v roce předchozím. Došlo ke zkrácení čekací doby v průměru o čtyři až šest měsíců. Počet žen s rakovinou prsu, které se dostaly na kvalitní onkologickou léčbu, vzrostl z 2,5 tisíce na 3,5 tisíce za uvedené období. Toto všechno jsou ověřitelná fakta, která nelze zpochybnit.

Připomeňme si situaci z nedávné doby, kdy například někdo potřeboval transplantaci kostní dřeně. Na tento zákrok chyběly miliony. Pojišťovny na to neměly. Český národ se zachoval úžasně. Byla vyhlášena sbírka a peníze se vybraly. A právě v tom je smysl poplatků. Není to o tom, že my vám taháme z kapes 30 korun, ale vy svými 30 korunami pomáháte těžce nemocným, na jejichž léčbu předtím peníze nebyly. Díky poplatkům se mají čeští pacienti daleko lépe než kdy jindy. Poplatky jsou výrazem solidárnosti lehce nemocných s těžce nemocnými, jejichž léčba stojí tolik, že by si ji pacienti z toho, co odvedli na zdravotním pojištění, nikdy nemohli zaplatit. Jde o solidaritu s těmi, jejichž léčba stojí miliony. A nepřeháním, když řeknu, že mnohdy to jsou miliony denně.

Díky poplatkům se podařilo výrazně omezit plýtvání ve zdravotnictví, ušetřit prostředky za levné léky a přesunout je na péči pro těžce nemocné. Ve specializovaných centrech, kde se léči rakovina, roztroušená skleróza a další choroby, bylo léčeno o 40 % více pacientů než v roce 2007, úhrada za léky v těchto specializovaných centrech vzrostla o 47 %. Dopad poplatků na omezení zbytných návštěv na pohotovosti u ambulantních specialistů a zbytných ošetřovacích dnů v lůžkových zdravotních zařízeních je navíc stabilní a trvalý.

Celý svět postihla hospodářská krize. Nevyhnula se ani České republice. Vzhledem k úsporám, které byly vytvořeny v minulých letech, budeme moci pacientům zajistit i v letošním roce víceméně stejnou péči jako v roce loňském. Problém ale nastane zejména v roce 2010. Odhady v propadu výběru na zdravotním pojištění jsou mezi 3,6 až 10 miliardami. Díky regulačním poplatkům, jejichž přínos v letošním roce bude 7 miliard, se podaří alespoň částečně propad příjmů zdravotního pojištění pokrýt.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo balíček protikrizových opatření. Pokud se poplatky zruší, nebudeme hledat "jen" deset miliard, ale téměř osmnáct. Pokud by se poplatky zrušily, musel by znovu začít zdravotnictví dávat finanční injekce stát - ale kde ze státního rozpočtu, zejména v době finanční krize vzít peníze? Z resortu školství, dopravy, sociálních služeb, kultury? Regulační poplatky nejsou peníze, kterými si jen vylepšují své příjmy lékaři. Zdravotnickým zařízením pomohly alespoň k částečné úhradě nákladů spojených s provozem nebo na nákup zdravotní techniky nebo třeba na platy sester. Tvrzení, že poplatky jsou pro lékárníky příjmem navíc, je lež. V době, kdy se DPH zvedla z 5 na 9 %, nesměli lékárníci zdražit léky, protože jim do marže byl započítán právě příjem z poplatků.

S regulačními poplatky úzce souvisí i ochranný limit ve výši 5 tisíc korun, který chrání především chronicky nemocné pacienty a pacienty trpící více chorobami. Díky němu se výrazně snížila spoluúčast na vlastní léčbě celkem 18 700 pojištěnců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP