(17.00 hodin)

 

Poslanec Jan Vidím: Jistě. Druhým návrhem usnesení je návrh, který přednesl pan poslanec Bublan:

Poslanecká sněmovna

zřizuje podle článku 30 Ústavy České republiky a § 48 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu do orgánů veřejné moci, dále jen vyšetřovací komise,

ukládá této vyšetřovací komisi objasnit okolnosti související s postupem Policie České republiky v letech 2000 až 2006 a v době následující na základě takzvaného spisu Krakatice, snahy o zásahy a ovlivňování činnosti orgánů veřejné moci organizovaným zločinem, propojení některých veřejných činitelů se zájmovými skupinami.

Dále Poslanecká sněmovna stanoví lhůtu do 30. září 2009, v níž je vyšetřovací komise povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně.

A konečně, Poslanecká sněmovna určuje počet členů vyšetřovací komise na 12, a to v zastoupení poslaneckých klubů ODS - 4, ČSSD - 4, KSČM - 2, KDU-ČSL - 1 a Strana zelených 1 člen.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, děkuji. Máme text usnesení. Budeme o něm hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 282. Přihlášeno 138, pro hlasovalo 130, proti 2. To by znamenalo, že bylo usnesení bylo přijato.

 

Teď bych požádal pana zpravodaje, kdyby nám předložil poslední text.

 

Poslanec Jan Vidím: Jistě. Já bych přesto poprosil pana kolegu Maršíčka. Ten text je sice psán strojem, ale jsou v něm nějaké úpravy a já bych velmi nerad to nějak zkomolil, kdyby to přednesl on sám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dám mu tedy ještě přečíst text. Můžete to přečíst sám.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Poslanecká sněmovna zmocňuje výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby rozhodl na základě požadavku vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu a zájmových skupin do činnosti orgánů veřejné moci k návrhu případného rozšíření okruhu osob určených na zproštění povinnosti zachovávat mlčenlivost o skutečnostech souvisejících s kriminálním spisem Krakatice a jeho následných forem na základě zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásil se, tuším, o slovo ministr vnitra.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Omlouvám se, že zneužívám přednostního práva, ale dovolte mi, pane předsedající, abych vaším prostřednictvím oslovil pana kolegu Maršíčka a nabídl mu sázku. Já jsem skutečně bytostně přesvědčen o tom, že tento návrh není hlasovatelný, že je v přímém rozporu se zákonem o ochraně utajovaných informací, protože orgán Sněmovny nemůže zmocnit orgán Sněmovny, když o Sněmovně zákon přímo hovoří. Nabízím tedy sázku nad tím, kdo v této věci má pravdu, zda já, že zákon hovoří jasně, že to nelze, nebo on, který svým návrhem říká, že to lze.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Vidím: Bez ohledu, zda sázka bude, nebo nebude přijata, musíme o návrhu pana poslance Maršíčka hlasovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže budeme hlasovat o tomto návrhu. Slyšeli jste všechno, co máte k hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 283. Přihlášeno bylo 137, pro hlasovalo 23, proti 63. Takže tento návrh byl zamítnut.

 

Myslím, že jsme odhlasovali všechno, co jsme měli k hlasování. Můžeme konstatovat, že byl schválen návrh usnesení, vyšetřovací komise byla zřízena. To je asi tak všechno, co jsme mohli v tomto bodu dnes učinit. Děkuji tedy navrhovateli. Končím projednávání bodu č. 3.

 

Postoupíme k dalšímu bodu, takže se vracíme do bodu

2.
Návrh na zproštění povinnosti zachovávat mlčenlivost Bc. Karla Tichého,
bývalého příslušníka Policie České republiky, o skutečnostech souvisejících
s kriminálním spisem Krakatice a jeho následných forem na základě § 63 odst. 4
zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti

Jsme v obecné rozpravě? Nejsme. V podrobné rozpravě jsme. Ptám se tedy, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Pan poslanec Bublan se hlásí jako první. Prosím.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane místopředsedo. Já zopakuji návrh svého usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na základě § 63 odstavec 4 zákona č. 412/20005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, zprošťuje povinnosti zachovávat mlčenlivost Bc. Karla Tichého, bývalého příslušníka Policie České republiky, o všech skutečnostech a utajovaných informacích, k nimž měl přístup a na které se váže povinnost mlčenlivosti, a dále informacích z oboru působnosti jeho služebního zařazení, především pak ve věci vzniku, šetření a získaných poznatků v rámci kriminálního spisu Krakatice a jeho následných forem, které souvisejí s prováděným šetřením k osobám Mrázka, Krejčíře a Pitra, aby se mohl veřejně vyjádřit proti dlouhodobému osočování a vytváření různých dezinformací o jeho výkonu služební činnosti v rámci šetření k výše uvedeným osobám a způsobu nakládání s těmito informacemi při jednání výboru pro bezpečnost ve věci informace ministra vnitra o aktuální situaci ve vyšetřování zásadních kauz organizovaného zločinu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se ptám, jestli ještě někdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Není-li tomu tak, tak podrobnou rozpravu ukončím. Pokud by Sněmovna neměla námitek, tak bych znovu požádal pana poslance Vidíma, kdyby byl zpravodajem i tohoto bodu, a opět pan poslanec Bublan by byl coby navrhovatel. Pan poslanec Vidím by nám mohl říci, jak situace vypadá před hlasováním, co se týče návrhů, které byly předneseny.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Situace vypadá následovně. Byly předneseny tři návrhy. Domnívám se však, že návrh přednesený poslancem Maršíčkem byl zpětvzat, neboť jej přednesl v bodě, který jsme právě doprojednali. Rozumím tomu správně? Děkuji pěkně. Pak tady byly předneseny dva návrhy - návrh pana poslance Bublana a pozměňovací návrh pana poslance mne, který doplnil za jméno Bc. Karel Tichý ona jména, která jsem zde četl, s tím, že u těch ostatních jmen by návrh usnesení končil u jména Pitr.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kopr? (Veselost v sále.) Pitr.

 

Poslanec Jan Vidím: Kopr nikoliv, Pitr. Mrázka, Krejčíře a Pitra - tečka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže jsou tady dva návrhy. Pochopil jsem, že bychom je měli hlasovat nějak postupně, nejdřív pana poslance Bublana a pak váš. Je to jinak? Je možné, že na tak malém prostoru jsem udělal chybu? (Veselost v sále.) Pan poslanec Pleva mi to zřejmě chce ukázat.

 

Poslanec Petr Pleva: Ač je to neuvěřitelné, pane předsedo, povedlo se vám to. Jednací řád jasně stanoví, že napřed se hlasuje o pozměňovacím návrhu a potom, bude-li přijat, o celku, ve znění pozměňovacího návrhu. Pokud nebude přijat, tak o celku bez tohoto pozměňovacího návrhu. Myslím, že to je zřejmé.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak pan zpravodaj ztratil část své důvěry, kterou jsem v něj měl.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, vy jste dal dříve slovo panu poslanci Plevovi než mně. Já bych vám řekl totéž.

Nyní tedy budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu k návrhu pana poslance Bublana, kterým jsou ona jména. Já jako navrhovatel požaduji, aby se hlasovalo o každém jméně zvlášť.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Má někdo jiný názor, nebo to zpochybňuje? Pokud ne, tak vám vyhovím. Ještě jednou. Budeme tedy postupovat tak, že nejdříve se bude...

 

Poslanec Jan Vidím: Jestli dovolíte: Poslanecká sněmovna České republiky na základě § 63 odstavec 4 zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti zprošťuje povinnosti zachovávat mlčenlivost Stanislava Grosse o všech skutečnostech a utajovaných informacích, k nimž měl přístup, na které se váže povinnost mlčenlivosti, a dále informacích z oboru působnosti jeho pracovního zařazení, především pak ve věci vzniku, šetření a získaných poznatků v rámci kriminálního spisu Krakatice a jeho následných forem, které souvisejí s prováděným šetřením k osobám Mrázka, Krejčíře a Pitra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP