(9.10 hodin)

 

Poslanec Pavel Němec: Dobré dopoledne, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové. Mám také jeden návrh, který bych chtěl zařadit. Navrhuji, aby dnes jako druhý bod odpoledního jednání byl zařazen senátní návrh novely zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Je to bod 68, sněmovní tisk 722.

Odůvodnění: Je to senátní návrh, který řeší nejpalčivější problémy na úseku provozování hazardních her. Je to návrh, který posiluje práva měst a obcí. Je to návrh, na který města a obce netrpělivě čekají. Pokud se nám ho nepodaří dnes zařadit a projednat, v tomto roce se už na tomto úseku nepodaří udělat vůbec nic. Prosím, abychom to dnes otevřeli a zařadili na odpolední jednání jako druhý bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Olga Zubová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Zubová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěla bych po dohodě s předkladatelkou požádat o vyřazení bodu číslo 24, sněmovní tisk 570. Jde o návrh Věry Jakubkové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361 o provozu na pozemních komunikacích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní poslankyně, kam ho chcete zařadit přesně? (Vyřadit.) Vyřadit, ano, omlouvám se.

Ještě pan kolega Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Chci ještě drobnou opravu. Protože bod, který jsme předřadili do druhého čtení, není zařazen v našem programu, chci vás požádat o jeho zařazení jako zařazení nového bodu. Není zařazen v programu proto, že jeho projednávání bylo zkráceno na pět dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, druhé čtení, nový bod.

Nyní pan poslanec Petr Tluchoř, poté pan ministr Bursík a poté pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Krásné dobré aprílové ráno. Prosím o pevné zařazení bloku voleb na dnes před polední pauzou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Volby před polednem... Pan ministr Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovoluji si požádat o pevné zařazení bodu 31 - vládní návrh zákona o prevenci závažných havárií, sněmovní tisk 766, první čtení, a bodu 32 - návrh zákona o právu na informace o životním prostředí, sněmovní tisk 765, první čtení, na dnešek jako první a druhý bod odpoledního jednání po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pane místopředsedo, první a druhý bod odpoledne je již zařazen, tak po pevně zařazených.

Pan poslanec Michal Doktor, poté pan poslanec Skopal, kterého jsem opomenul. Omlouvám se mu.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, pane místopředsedo, ve smyslu předchozího vystoupení pana ministra životního prostředí, respektive ve smyslu návrhu řazení odpoledních bodů, prosím o pevné zařazení bodu č. 12, sněmovní tisk 377. Budou-li zařazeny všechny navržené body k odpolednímu programu, i návrh pana ministra, pak prosím, aby můj návrh byl vzat jako další v pořadí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Poznamenávám si - za pevně zařazené body.

Pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážené kolegyně a kolegové, požádal bych o pevné zařazení bodu č. 13, tisk 431, významná tržní síla, jako další bod dnes odpoledne po pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Kdo další se hlásí? Pokud nikdo, budeme hlasovat postupně, jak byly čteny jednotlivé body.

Pan poslanec Smýkal navrhl potvrzení předsedů jako nový... Pardon.

Ptám se poslaneckého klubu ČSSD, protože tady nemám příslušnou listinu, jestli platí jejich veto, které je avizováno na zařazení dvou nových bodů, druhého a třetího čtení tisku 714. Pana předsedu klubu tady nevidím... Může to potvrdit Josef Smýkal?

 

Poslanec Josef Smýkal: Ano, potvrzuji veto.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Protože jde o více než 20 poslanců, respektive dva poslanecké kluby, klub ČSSD veto potvrzuje, a nemůžeme tedy hlasovat o bodu 714.

Budeme tedy hlasovat o pevném zařazení bodů 10 a 23, tisků 673 a 704, jako první a druhý bod dnešního dopoledne. A jestli mohu nechat hlasovat rovnou i o třetím pevně zařazeném bodu pana ministra Ivana Langera, a to je bod č. 30, tisk 759. Rozhodli bychom jedním hlasováním. (Není námitek.)

 

O tomto pevném zařazení budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 210, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro pevné zařazení tří prvních bodů na dnešní dopoledne? Kdo je proti? Děkuji vám.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 210 z přítomných 172 pro 84, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

(Reaguje na upozornění z pléna:) Omlouvám se, budeme hlasovat ještě o jednom bodu, bodu 71, na návrh ministra školství Ondřeje Lišky. Probírali jsme to na grémiu. Byl by to čtvrtý bod dopoledne, respektive první, pokud hlasování bude v pořádku.

Hlásí se kolega Carbol. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Carbol: Děkuji za slovo. Omlouvám se všem přítomným. Zpochybňuji hlasování - hlasoval jsem pro, mám tam křížek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 211 o námitce proti zápisu o výsledku hlasování, kterou přednesl pan kolega Carbol. Jde o hlasování o prvních třech bodech na návrh ministra Langera.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro přijetí námitky proti hlasování, kterou přednesl pan kolega Carbol? Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 211 z přítomných 176 pro 160, proti 2. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o návrhu, který byl projednán na gremiální poradě včera, a to o zařazení bodů 10, 23 a 30 jako prvních tří bodů na dnešní dopoledne.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 212 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vím.

Hlasování pořadové číslo 212. Z přítomných 175 pro 86, proti 61. Návrh nebyl přijat.

 

Pan kolega Kasal se ještě jde přesvědčit o zápisu. (Kontrola výsledků hlasování.) Pan poslanec Šustr se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP