(15.00 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážený nepřítomný pane ministře, na doporučení Svazu výrobců automobilů byly do poslední novely zákona o odpadech včleněny poplatky za první přihlášení ojetých automobilů dle emisních limitů. Toto opatření postihlo zejména nízkopříjmovou skupinu obyvatel, kteří se zbavovali svých aut ve strachu ze sankcí, které hystericky nafoukla média. Nyní lidé zejména z vesnic nemají, jak jezdit k lékaři a na nákupy. Předpokládaný zisk z poplatků, asi 380 milionů korun za rok, byl však velkou pohádkou, protože realita za leden je výběr pouhého jednoho milionu podle informací ze Státního fondu životního prostředí. Tyto prostředky jsou účelově vázány na likvidaci autovraků. Dodnes však nikdo nestanovil, jak a kdy se budou do systému tyto prostředky dostávat, a navíc i z připravované novely zákona se tato účelová vazba jaksi vytratila.

Proto bych vás jako jedna z předkladatelek této novely chtěla požádat o to, abyste nám vysvětlil, jakým způsobem chcete na autovrakoviště a na zpracovatele autovraků přenést minimální část finančních prostředků, které jsou spojeny s likvidací autovraků, protože situace, ve které se nyní nacházejí tito živnostníci, je velmi nelehká, a pokud to takto půjde dál, tak většina z nich v nejbližší době zkrachuje, a to především proto, že vybíráme sice tzv. ekologické poplatky, ale neumíme je transformovat těm, kteří to potřebují. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já také doufám, že dostanete odpověď, paní poslankyně, od pana ministra Bursíka. Myslím, že jsme ukončili tuto interpelaci vzhledem k jeho nepřítomnosti.

Požádám nyní pana poslance Ladislava Šincla ještě jednou, kdyby se ujal své interpelace na ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou ve věci regulačních poplatků. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Je mi to nesmírně líto, že paní ministryně ani páni ministři ani pan premiér tady nejsou, opět. Zkusím to i bez nich.

Vážená paní nepřítomná ministryně, nevím, jestli tušíte, ale díky vaším regulačním poplatkům dochází v České republice k různým negativním situacím. Například v lázních Kynžvart na Chebsku v dětské lázeňské léčebně po zavedení regulačních poplatků je situace katastrofální. Tyto lázně jsou největším zaměstnavatelem ve městě. Počet malých pacientů, kteří se zde už léta léčí především s alergiemi, astmatem, kožními onemocněními, jako je například lupenka, s nemocemi ledvin a močových cest, klesl za rok téměř na polovinu a léčebně patřící Ministerstvu zdravotnictví hrozí zánik. Zkuste prosím pochopit, že pro mnoho rodičů malých pacientů se léčba s šedesátikorunovým poplatkem za ubytování stala ekonomicky nedostupnou. Chronicky nemocné dítě si nese celý život svou chorobu a ještě je vámi bito materiálně, protože jeho rodiče musí hradit regulační poplatky. Dětská léčebna se do takovýchto problémů dostala kvůli vašim regulačním poplatkům.

Paní ministryně, vysvětlete mi, jak, v čem zde působí regulační funkce vašich poplatků a co s tím budete dělat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Končím tedy interpelaci pana poslance Šincla. A vzhledem k tomu, že vidím, že pan poslanec Seďa se nestihl dostavit, tak je mi líto, že paní ministryně Parkanová nebude moci být interpelovaná, ale on to prostě nestihl. Takže naposledy volám pana poslance Seďu, nicméně ten nepřichází, nepřijde, a já tedy končím i poslední interpelaci.

Končím dnešní jednání, protože ústní interpelace jsou posledním bodem čtvrtečního programu schůze Sněmovny. Končím tedy jednací den. Zítra bude jednání pokračovat v 9 hodin ráno. Přeji vám příjemné odpoledne. Těším se zítra ráno na shledanou.

 

(Jednání ukončeno v 15.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP