(Jednání pokračovalo ve 14.31 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Otevírám odpolední jednání Sněmovny. Podle našeho programu jsou na pořadu

151.
Ústní interpelace

určené předsedovi vlády. Vylosovali jsme pořadí poslanců, v němž budou vystupovat. Nejdřív budou interpelace na předsedu vlády, které nyní začínají. Máme jich tady patnáct, takže můžeme začít.

První interpelace je interpelace paní poslankyně Ivany Levé ve věci Národní knihovny. Prosím, paní poslankyně, máte slovo jako první.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji, pane místopředsedo.

Vážený pane nepřítomný premiére, společně s několika poslanci různých politických stran jsme připravili novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku. Tento zákon ze dne 26. 4. 2005 měl převést finanční prostředky Ministerstvu kultury na podporu záchrany klenotů naší národní identity, a to na rekonstrukci Národního muzea, rekonstrukci Národní knihovny a na záchranu architektonického dědictví České republiky. Vláda se jistě realizací zákona zabývala a určitě nejen proto, že se stavba nové Národní knihovny stala mediální kauzou. Proto mi dovolte, vážený pane premiére, položit následující otázky:

Byly peníze z fondu podle zákona převedeny? Byly čerpány? Pokud ano, kolik a na co. Jakou variantu pro budoucnost Národní knihovny vláda zvolila? Je revitalizace Národní knihovny považována za krizové řešení, po němž bude následovat výstavba nové knihovny?

Vážený pane premiére, žádáme-li od občanů, aby respektovali zákony, musí jít vláda a my všichni příkladem. Proto kladu důraz na kontrolu naplnění tohoto zákona a dnes vás interpeluji. Děkuji za podrobnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji za přednesenou interpelaci. Jak bylo řečeno, premiér dnes na interpelacích přítomen není .

Požádám dalšího interpelujícího pana poslance Miroslava Váňu, aby se ujal slova ve věci "vláda ODS a její spravedlivost". Prosím.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo.

Vážený pane premiére, vaše vláda je vládou nespravedlivou. Vláda ODS přenesla daňovou zátěž zejména na středně- a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Vláda ODS výrazně snížila daně těm nejbohatším z bohatých, kupříkladu sedmi manažerům z ČEZu. Při loňské výplatě v lednu vláda ODS si dala do kapes razantním snížením daní plus tři sta milionů korun. Každý, kdo je se svým příjmem měsíčně nad 40 tisíc, na vaší reformě, na reformě od ODS, vydělá. Kupříkladu rodina, která měsíčně má příjem nad 200 tisíc korun, vydělá na vaší reformě ODS plus 32 tisíc, kdežto rodina, kde je zaměstnán jeden, pobírá příjem 20 tisíc korun, druhý je na mateřské dovolené, tak na vaší reformě ODS prodělá měsíčně minus 3500 korun. Vážený pane premiére, občanům klesají za vaší vlády reálné mzdy, reálné příjmy. Seniorům klesají reálné důchody. 35 % dětí žel bohu vyrůstá v rodinách, které se potýkají s chudobou, jsou na hranici chudoby. Dvě třetiny důchodců se rovněž ocitají v pásmu hranice chudoby. Průměrný důchod je 9800. Extrémně zato roste zadluženost našich rodin, která už se vyšplhala na magickou hranici 900 miliard. Lidem jsou znehodnocovány jejich úspory, klesá hodnota peněz. Kupříkladu drobní střadatelé přišli o 75 miliard korun svých úspor, které v důvěře vložili do různých peněžních fondů, a teď už je zkrátka nikdy neuvidí. Vláda ODS si chce půjčit od občanů 120 miliard korun prodejem státních obligací. Je to ta samá vláda, která ovšem výrazně snížila (upozornění na čas) příjmy státního rozpočtu.

Pane premiére, zdá se vám takováto politika prozíravá, moudrá a spravedlivá?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím dalšího. Pan poslanec Ladislav Šincl, který chce interpelovat premiéra ve věci životní úrovně obyvatel. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane nepřítomný premiére, minule jsem vás ústně interpeloval ve věci zhoršující se situace důchodců v České republice. Citoval jsem vaše slova z denního tisku, že starobní důchodci v současné době nejsou ohroženi vůbec, protože permanentně se jim zvyšují důchody a všechny ceny, které se jich týkají, jdou dolů. Ve své písemné odpovědi jste mi odpověděl, že jsem vše vytrhal takzvaně z kontextu, a opět jste zopakoval, že si ti důchodci v době krize výrazně polepšili. Důvodem tohoto údajného zlepšení je to, že reálná hodnota průměrného starobního důchodu v roce 2009 meziročně se zvýšila o 3,7 % atd.

Ve své odpovědi jste mě obvinil z takzvané argumentační slabosti. Je mi to líto, ale musím vám proto zopakovat, že v okrese, ze kterého pocházím, došlo u těchto občanů ve srovnání s minulým rokem ke zvýšení cen například u nájemného v bytech o 34 %, u vodného, stočného o 10,6 % atd. atd. Tato čísla jsou ve všech částech vyšší než vámi uvedených 3,7% zvýšení průměrného starobního důchodu. Ve své odpovědi se odkazujete na data "průměry Českého statistického úřadu" a takzvaný "průměrný spotřební koš". U důchodců například náklady na bydlení, potraviny a zdravotní péči mají zcela jinou váhu než u průměrného občana.

Zkrátím to. Často od těchto důchodců dostávám jednoduchou otázku: Jsem důchodce a po zaplacení nákladů skrovného bydlení mi zbývají na měsíc necelé tři tisíce korun. Jak mám vyjít? Prosím vás tedy, pane premiére, poraďte mi, co odpovídat, a neohánějte se průměrnými čísly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další čtvrtou interpelaci má opět poslanec Ladislav Šincl a měl by interpelovat premiéra ve věci způsobu vládnutí. Takže prosím, aby rovnou řekl i další interpelaci. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Já své místo přepustím dalšímu kolegovi a potom budu vystupovat dále.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže tuhle čtvrtou škrtám. Požádám o slovo poslance Miroslava Váňu ve věci "experimenty vlády ODS". To je pátá interpelace. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére, experimenty vlády ODS, ty vládní experimenty ODS celou vážnost krize, respektive negativní dopady krize jenom pouze prohlubují, zhoršují a umocňují. Vše, co zhoršuje ekonomické postavení rodin, vše, co zhoršuje ekonomické postavení důchodců, vícepočetných rodin, zkrátka vše, co zhoršuje ekonomické postavení širokých vrstev veřejnosti, to vše velmi výrazně posiluje negativní dopady celkové a celosvětové hospodářské krize.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP