(17.30 hodin)
(pokračuje Braný)

Co bych ale chtěl říci ještě mimo samotný obsah tohoto tisku. Je skoro jisté, že mimochodem tímto návrhem se otevírá problematika spotřebních daní, otevírá se i prostor pro návrhy na daňové změny u jiných komodit, např. u tabákových výrobků, alkoholu atd. V tomto ohledu jsem zaznamenal, že se již připravují některé návrhy. To není bez významu, neboť musím zdůraznit, že již stávající znění zákona o spotřebních daních je mimořádně rozsáhlým a mimořádně nepřehledným konglomerátem a navrhované změny tuto rozsáhlost a nepřehlednost dále zvyšují. Je zde tedy na místě opětovně, abych řekl svůj podnět pro vládu, který už jsem uvedl před lety, že by bylo jistě jen dobré, kdyby bylo v dohledné době řešeno legislativní iniciativou, že tento zákon by byl čistě technickou novelou rozčleněn do několika zákonů o spotřební dani, a to dle jednotlivých komoditních druhů, jak je běžné i jinde ve světě.

Takže tolik moje zpráva a doporučuji tento tisk 744 propustit do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za přednesení zpravodajské zprávy a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa k zajímavému tématu spotřebních daní. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Protože nemohl padnout v otevřené, ale nekonané rozpravě žádný návrh na vrácení i zamítnutí, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Nikoho nevidím, přistoupíme k hlasování.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 157, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání výboru rozpočtovému. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 157 z přítomných 144 pro 100, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému, lhůta k projednání je podle zákona o jednacím řádu. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 40.

 

Dalším bodem dnešního odpoledního jednání je bod číslo 41. Tím je

41.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č.185/2004 Sb.,
o Celní správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 745/ - prvé čtení

Nyní požádám pana poslance Petra Rafaje, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a opět konstatuji, že z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek, kterému uděluji slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Bude-li Poslanecká sněmovna souhlasit, budu mimořádně stručný, protože se jedná sice o nutnou, ale velmi nudnou kompetenční normu, která upravuje postavení a působnost celních orgánů podle mezinárodních smluv a podle Evropského společenství tak, jak je Česká republika vázána. Zejména se jedná o transpozici nařízení Komise 1192 z roku 2008 a rámcové rozhodnutí Rady 2006/960. Úprava nemá žádný hospodářský a finanční dopad, je to opravdu jenom kompetenční norma, její podrobné vysvětlení by si vyžádalo několik desítek minut. Tím si nedovoluji Poslaneckou sněmovnu zdržovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a požádám o zpravodajskou zprávu pana poslance Petra Rafaje. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, musím konstatovat to samé, co tady říkal pan ministr financí. Opravdu je to kompetenční novela, ale na rozdíl od něj si myslím, že má velmi velkou váhu pro nás, protože se vlastně jedná o předávání informací do zahraničí, o využívání operativní techniky a využití této operativní techniky při předávání informací do zahraničí, samozřejmě v rámci zemí Evropské unie, což si nemyslím, že je zas tak vágní novela, protože to může mít velký vliv na spoustu našich lidí. Jedná se tady o vyšetřování různé trestné činnosti, a pak je tedy otázka, proč mají tyto informace předávat celníci a být tou ústřední jednotkou, která má všechno dávat dohromady a všechno předávat do zahraničí. Lhůty jsou tam velice krátké, třídenní, osmidenní. Já si myslím, že třeba policie by to možná zvládala lépe, ale souhlasím s tím, je to kompetenční novela, takže doporučím projití do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím. To bude tím, že ten podvýbor pro celní správu tak dobře pracuje. Obecnou rozpravu končím.

Nepadl žádný návrh, budeme se tedy zabývat pouze návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl předložený návrh projednat výboru rozpočtovému. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Nevidím. Přistoupíme k hlasování.

 

hlasování pořadové číslo 158, které jsem právě zahájil, se ptám, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 158 z přítomných 146 pro 107, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému a lhůta k projednání zůstala podle zákona o jednacím řádu. Tím končím bod číslo 41. Děkuji panu ministrovi financí, děkuji panu zpravodaji.

Ještě než zahájím další bod našeho odpoledního jednání, konstatuji další přijatou omluvu neúčasti na dnešním odpoledním jednání, od 17.20 do 19 hodin se omlouvá pan poslanec Pavel Hojda.

 

Dalším bodem našeho odpoledního jednání podle schváleného pořadu schůze je bod číslo 48.

48.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č.2/1969 Sb., o zřízení ministerstev
a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č.6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 505/ - prvé čtení

Nejdříve z pověření vlády uvede tuto normu pan ministr Miroslav Kalousek a poté pan ministr vnitra Ivan Langer, ale nejdříve požádám, než udělím slovo panu ministru financí, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Michal Doktor. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych uvedl první polovinu ryze kompetenčního zákona. V mém případě se jedná o dohodnuté rozdělení kompetencí mezi Ministerstvo financí a Českou národní bankou jak v oblasti regulace, tak v oblasti kompetencí primární legislativy. Tím je dokončen integrační proces, který je obvyklý v zemích Evropské unie. Zákon byl bezrozporově dohodnut s Českou národní bankou, schválen vládou a já prosím o jeho projednání, s tím, že jsem informován, že rozpočtový výbor iniciativně již projednal před prvním čtením tuto předlohu a shodl se na pozměňujícím návrhu, se kterým souhlasím, což sice teď není relevantní v diskusi při prvním čtení, ale vzhledem k tomu, že rozpočtový výbor si tak již počínal, tak já rozpočtovému výboru oznamuji, že souhlasím s jeho usnesením včetně pozměňujícího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Nyní by měl tu druhou část uvést pan ministr vnitra Ivan Langer. Viděl jsem ho tady, asi odběhl. Tak jestli pan ministr financí ještě dokončí tu druhou část normy. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP