(17.10 hodin)
(pokračuje Braný)

Vedle zesílení možnosti sankcí a zvýšení pokut až na 10 milionů je též žádoucí v předloze návrh, že zákon o cenách ukládá cestovním kancelářím povinnost informovat klienty o celkové souhrnné ceně zájezdu, včetně všech jednotlivých cen služeb, z nichž se zájezd skládá.

Zároveň pan zpravodaj hovořil o přesunu působnosti některých kompetencí, a tady se jedná zejména o oblast zdravotnictví, z Ministerstva zdravotnictví zpět na finanční ředitelství kontroly.

A konečně navrhovaná novela zákona o cenách reaguje prakticky po více než čtyřech letech na někdejší usnesení Poslanecké sněmovny z března 2005. Je to usnesení č. 1612 ke zprávě o cenové kontrole za první pololetí roku 2004, ve kterém Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby "připravila návrh novely zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, kterým bude zohledněna faktická lhůta nutná k vypracování zprávy za uplynulý rok". Stávající znění zákona totiž tuto lhůtu určuje do 31. ledna následujícího roku, přičemž tento termín nebyl z technických důvodů nikdy splněn. Proto se navrhuje tuto lhůtu upravit na 30. duben.

I já budu doporučovat, aby byl návrh tohoto zákona propuštěn do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Branému. Kdo dále do obecné rozpravy? Pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, v navrženém tisku se mezi jiným navrhuje změnit také § 14, který se týká cenové kontroly. Tento paragraf je významně přepracován. Při navržené změně z něj vypadly věci týkající se oprávnění pracovníků kontrolních orgánů v souvislosti s výkonem kontrolní činnosti vstupovat do všech prostorů kontrolovaných subjektů, nahlížet do účetních a jiných podkladů a požadovat od kontrolovaných subjektů vytvoření podmínek nezbytných pro výkon cenové kontroly. Vypuštění této části § 14 však není v důvodové zprávě nijak rozebráno. Myslím, že v obecné rozpravě by bylo žádoucí tuto poměrně zásadní změnu objasnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Nikdo další se do obecné rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím. V obecné rozpravě nepadl žádný návrh, o kterém by bylo možné hlasovat. Dotaz pravděpodobně bude zodpovězen na jednání výboru, jestli jsem to správně pochopil z reakce pana ministra financí.

Konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Ptám se, paní kolegyně, páni kolegové, zda má někdo jiný návrh. Nikoho nevidím.

 

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, a to pořadové číslo 154, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání výboru rozpočtovému. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 154, z přítomných 148 pro 103, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému. Lhůta k projednání je podle zákona o jednacím řádu.

Končím bod číslo 37. Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji.

 

Pan ministr je stále připraven (u mikrofonu už stojí ministr financí), protože je před námi bod

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání
na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 705/ - prvé čtení

Jsme v prvém čtení. Dovolte mi, abych vám oznámil, že předseda vlády v průvodním dopise požádal o zkrácení lhůty pro projednání tohoto návrhu ve výborech, a to o 30 dnů.

Než dám slovo panu ministru financí, ještě požádám pana poslance Radima Fialu, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro prvé čtení.

Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh pan ministr financí Miroslav Kalousek uvedl. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět děkuji za slovo, pane předsedající. Ano, máte pravdu, jsem stále připraven, bohužel však pouze k předkládání zákonů. Kde jsou ty časy, kdy to platilo obecněji. (Oživení a smích v sále.)

V tomto případě si dovolím předložit návrh zákona, kterým se mění zákon o podnikání na kapitálovém trhu. Už jsme byli třikrát upozorněni na to, že jsme tuto transpozici evropského práva časově zanedbali, a s Českou republikou již byla zahájena tři řízení o porušení smlouvy o Evropském společenství. To je důvod, proč pan předseda vlády požádal Poslaneckou sněmovnu o zkrácení lhůty o 30 dnů.

Vzhledem k tomu, že to výrazným způsobem zjednodušuje a posiluje právní jistotu nabyvatele na kapitálových trzích, vedli jsme dnes s panem předsedou rozpočtového výboru diskusi o tom, že by posloužilo našemu kapitálovému trhu, kdyby tato novela vstoupila v platnost co nejdříve, a já si proto dovoluji požádat Sněmovnu o zkrácení na pět dnů. Bylo by to velmi prospěšné pro český kapitálový trh v době krize. Bude-li s tím celkový souhlas, budu velmi rád. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí. Nyní žádám zpravodaje pana poslance Radima Fialu, aby přednesl svoji zpravodajskou zprávu.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, navrhovaný zákon transponuje do českého právního řádu několik směrnic Evropského společenství, které se vztahují k poskytování služeb. Jedná se především o novelizaci povinností, které musí plnit emitent, jehož cenné papíry se budou obchodovat na regulovaném trhu. To souvisí se změnou zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Dále jde o novelizaci právní úpravy nabývání účasti na některých subjektech finančního trhu, to je změna zákona o podnikání na kapitálovém trhu, změna zákona o bankách a změna zákona o spořitelních a úvěrních družstvech. Dále o konkretizaci produktů finančního trhu, do kterých mohou investovat standardní fondy kolektivního investování. To souvisí se změnou zákona o kolektivním investování.

Cílem, kterého má být dosaženo navrhovanou právní úpravou, je sjednocení české právní úpravy s právní úpravou ostatních členských států Evropské unie. Zde je nutno podotknout, že právní povaha směrnic Evropského společenství je závazná pro všechny členské státy Evropské unie.

Vedle transpozice evropských směrnic návrh obsahuje i další změny, a to buď změny bezprostředně související s těmito nebo předcházejícími transpozicemi, které je zpřesňují pro použití v české legislativě, nebo jde o změny převážně legislativně technického charakteru. Nejvíce změn netýkajících se výše uvedeného je v zákoně o kolektivním investování, tedy v oblasti neupravené komunitárním právem.

Jako zpravodaj tohoto tisku doporučuji propustit tuto novelu do druhého čtení a zároveň navrhuji zkrátit lhůtu k projednávání na pět dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Do rozpravy je přihlášen pan poslanec Petr Braný. Jinou přihlášku zatím nemám. Pane poslanče, máte slovo v obecné rozpravě, kterou jsem právě otevřel.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, pan ministr financí se usmívá, tak to je dobré. Já ho překvapím. V prvé části opět musím upozornit na to, že už jsme tak měli učinit do března 2008. Je to taková trojice zemí - Nizozemsko, Polsko, Maďarsko, a my jsme vždy u toho. To jsou ti, kteří zase dostali vytýkací dopisy. To je první, co chci z hlediska připomenutí říci panu ministrovi - že to Ministerstvo financí nezvládlo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP