(11.30 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Reportáž zjevně, a to pozná každý novinář, nevychází z vlastní investigace, ale z prefabrikovaných údajů, které někdo - a ptám se kdo - musel redaktorovi dodat. Jediným důkazem proti vládě je v reportáži tvrzení Jiřího Paroubka - a zde se ptám, jak o přípravě reportáže věděl, když se ho netýkala - že jde o druhou kauzu Čunek. Z této jediné věty Česká televize udělala celodenní headline.

Jde tedy i o jakousi samoobsluhu. ČSSD si takzvanou kauzu Wolf sama vyrobila. ČSSD se pokusila poslance Wolfa neúspěšně vydírat. Pak se kupodivu tytéž materiály objevily v České televizi. (Neklid v sále.) A nyní kvůli této své vlastní kauze navrhuje ČSSD vyslovit vládě nedůvěru.

Dámy a pánové, toto není kauza Čunek, nebo druhá kauza Čunek, toto je druhá kauza Savoy. Já doufám, že mi umožníte, pokud o to požádám, na uzavřeném jednání Poslanecké sněmovny předložit důkazy o tom, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba před rokem, jakým způsobem bylo porušeno ústavní právo, jakým způsobem pan Randák a pan Dimun celou tu věc řídili, organizovali, a ty důkazy rád předložím.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji předsedovi vlády Mirku Topolánkovi za úvodní vystoupení k tomuto bodu. Teď jsem v situaci, kdy musím otevřít všeobecnou rozpravu, což samozřejmě učiním, ale jako první se přihlásil pan poslanec Tejc s faktickou poznámkou a faktickou poznámkou se reaguje na průběh rozpravy, ve které ještě nic nezaznělo. Nicméně vzhledem k tomu, že jsou přihlášeni prozatím všichni kolegové z ČSSD, ne všichni, ne všech 70, ale všichni ti, kteří jsou přihlášeni, jsou z jednoho poslaneckého klubu, tak si myslím, že mu asi umožní, aby vystoupil jako první třeba i v řádné přihlášce. Předseda klubu pokývnutím dává znamení, že to tak je. Slovo má Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za shovívavost. Já nebudu dlouho zdržovat. Jen snad na doplnění pana premiéra. Já bych byl také rád, abych se dozvěděl, jakým způsobem probíhalo ovlivňování prezidentské volby, takže očekávám, že pan premiér nás seznámí, a jistě to měl na mysli při svém projevu o tom, co proběhlo a jaký byl obsah schůzky pana Weigla a pana Šloufa. To myslím, že by zajímalo nás všechny, a to možná zásadnějším způsobem právě tuto volbu ovlivnilo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu poslanci Tejcovi. Nyní se přihlásil s využitím přednostního práva pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom mi dovolte, kolegové, dámy a pánové, já bych jenom velmi krátce chtěl reagovat na tu záplavu slov pana premiéra. Mně připadá, že on tady zvedl celou řadu kauz a celou řadu témat. Mně připadá, že podstatné je to jediné, co on vlastně přiznává a připouští. Pan premiér vlastně, on to říká veřejně, on říká, že je to pravda, že on skutečně poslal svého člověka, poradce pana Dalíka, za redaktorem České televize. (Premiér Mirek Topolánek: To jsem neřekl. Reakce ze sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím o klid!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vy jste, pane premiére, veřejně řekl, že pan Dalík, když se oháněl vaším mandátem několikrát během jednání s redaktorem České televize, tak to byla pravda. Vy jste věděl o tom, že navštíví pana redaktora Bártka. Vy jste tedy souhlasil s tím, aby on v této věci jednal a on vaším jménem nabídl České televizi jinou reportáž, než je ta, kterou měla vysílat, a reportáž, která by ohrozila stabilitu této vlády, a nabídl jste místo toho materiály na vůdce opozice Jiřího Paroubka. Tohle udělal člověk, který jednal vaším jménem. (Velký hluk a neklid v sále.)

Podle mě v každé slušné společnosti je na to možná jediná reakce - odstoupení premiéra. Já jsem tady volal po vyšetřovací komisi. Po tom, co vy jste, pane premiére, přiznal v médiích, tak už není v podstatě o čem jednat. Jediná slušná věc by byla podat demisi. S takovýmto názorem na roli médií, s takovýmto názorem na roli justice nemáte co pohledávat v čele této vlády! Já si myslím, že tato debata je sice možná, můžeme mluvit o roli pana Langera, ministra vnitra, vůči policii, vůči justici. Můžeme mluvit o roli ministra spravedlnosti. Bylo by dobré to posléze všechno vyšetřit, nicméně to, co by se mělo stát na začátku, pane premiére, že byste s těmito názory měl odstoupit z funkce premiéra. Nemáte v ní co pohledávat! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak. Nyní vystoupí pan poslanec Rath. Připraví se pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já bych dal teď čas ODS, některým poslancům, aby opustili sál, protože oni neunesou tu pravdu a musí si jako pověstní pštrosové jít strčit hlavu do písku, aby si mohli uchovat aspoň vlastní důstojnost, protože to, kdo je dnes jejich premiérem, to jim skutečně nezávidím a chápu, že musí odejít, řekněme, to kompenzovat někde jinde.

Dámy a pánové, předseda vlády by měl být aspoň trochu osobou důstojnou. Já vím, že toto je požadavek pro Mirka Topolánka prakticky nesplnitelný. Nicméně chovat se způsobem, že když je chycen u nepravosti, že začne vyprávět jako rošťák ve škole místo toho, aby se k té nepravosti postavil jako chlap, neřkuli jako předseda české vlády, tak aby se k tomu skutečně postavil jako rošťák chycený ve škole, který začne říkat "ale ten druhý házel houbou ještě častěji a pokreslil tabuli a přišel pozdě" - pane premiére, toho snad nemáte zapotřebí ani vy.

To jsme tady slyšeli, že jde o nějaké vrtění psem. Nepochybně je za vším podle vás sociální demokracie. Máte určitě pravdu. My jsme totiž navedli poslance Wolfa, aby vytáhl od státu 11 milionů. My jsme určitě navedli poslance Wolfa a poslali jsme ho k vám, aby k vám přeběhl a držel vaši vládu, protože nic jiného si samozřejmě my nepřejeme, než abyste vy vládl. My jsme samozřejmě navedli Langerovu policii, aby to začala vyšetřovat. Samozřejmě byli jsme to my, sociální demokracie, kdo navedl vašeho přítele pana Dalíka, aby přemlouval novináře samozřejmě z našeho pověření, aby reportáž stáhl. Dokonce my jsme ho jaksi navedli, aby začal debatovat o nějakém finančním vypořádání, případně nabízel diskreditující materiály na našeho předsedu Jiřího Paroubka, které jsme předtím velmi rafinovaně vyrobili a Markovi Dalíkovi dali. Máte naprostou pravdu. Vaše konstrukce je srozumitelná, logická a pevná. Tady si musíte být jist, že všichni vám věří, že to takhle je, protože i malé děcko ví, že přece za tím vším je sociální demokracie. Stačí jenom říct, že to vlastně nebyl Marek Dalík, ale že to byl převlečený David Rath za Marka Dalíka a jako Fantomas obloudil nebohého novináře, aby vám uškodil. To je vaše vidění světa.

Samozřejmě člověk by si řekl, že vy jste vlastně takový čtverák. Víte, ale ve skutečnosti to není zase taková legrace. Celý ten příběh je bohužel dalším milníkem vaší životní cesty. Ta cesta by se také dala nazvat od celkem bodrého chasníka s rysy dobromyslnosti až k prohnanému kmotrovi, co umně zametá za sebou stopy jen proto, aby se udržel u moci co možná nejdéle. Je skutečně docela zajímavé tuto vaši životní cestu sledovat, jak se může osobnost změnit.

Víte, my jsme tady od vás nechtěli slyšet vaši pohádku o tom, jak za všechno může sociální demokracie, s tím, že váš poradce šel za redaktorem cosi zametat pod koberec a cosi uhlazovat. Už vůbec nemluvíme o tom, jak tady bylo ovlivňováno vyšetřování samotné, jak tam váš ministr vnitra kritizoval nezávislé státní žalobce, což mu vůbec nepřísluší. Nicméně on je svojí horlivostí již pověstný. Víte, my jsme spíš od vás chtěli slyšet takové věci, jaká je role paní Vesecké v této kauze, role ministra vnitra vůči těm státním zástupcům. Chtělo by se říci: Nic nového pod sluncem, vždyť je to dost podobné jako v kauze Čunek. Konečně když to vyšlo poprvé, proč by to nevyšlo i podruhé. Platí starého psa novým kouskům nenaučíš.

Víte, ptal jste se svého ministra životního prostředí Bursíka, proč jeho ministerstvo neiniciovalo policejní vyšetřování?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP