(15.20 hodin)
(pokračuje Filip)

A proč to má být parlamentní orgán? Já to zopakuji, prosím, pro pana ministra, který mě pravděpodobně neposlouchal, ještě jednou. Protože tyto orgány jsou a musí zůstat nezávislé. Nezávislé na politických turbulencích, ale musí postupovat tyto orgány v principu podle zákona. Vláda tuto roli neplní a nemůže plnit, protože je sama u občanů v podezření, že ovlivňuje trestní řízení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Pan ministr Kalousek se vzdal přihlášky, nyní diskutuje pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Já bych chtěl také reagovat na vystoupení ministra spravedlnosti a chtěl bych ho upozornit na to, že jeho vystoupení vlastně kultivovanějším způsobem opakuje to, co jsme slyšeli z úst některých předních představitelů ODS v minulém týdnu a co vyznívalo v tom smyslu "justici si rozvracet nedáme".

Ale já bych chtěl upozornit na to, že není pravda, že tento parlament jediná věc, kterou může dělat, je pouze stát opodál ve chvíli, kdy nám neustále přibývá dalších a dalších podezření, že v této zemi dochází k politickému ovlivňování justice.

A pane ministře, jak se dá řešit taková situace, když tady máme další a další indície toho, že to jsou politici a vláda, a představitelé vlády, kteří ovlivňují státní zastupitelství, soudy, a dokonce i policii? Nebo pokud máme takovéto množící se argumenty, a dokonce od té doby, kdy jsem to tady naposledy říkal, kdy jsem upozorňoval na to, jak vypadá Vrchní zastupitelství v Olomouci, mluvil jsem o paní Hojovcové, mluvil jsem o situaci v Praze, o Vrchním soudu a Vrchním zastupitelství v Praze, tak od té doby uplynulo trochu vody, a my tu máme další důvody mít obavy, co se děje na těchto orgánech. Protože mezitím jsme se dověděli, že paní vrchní zástupce Olomouce, paní Hojovcová, ovlivňovala vyšetřování kauzy Petra Wolfa. A dokonce jsme slyšeli názor Otakara Motejla, pana ombudsmana, na to, který řekl, že to je hrůza, jestli dokonce vrchní zástupce vydává pokyny, že některé informace, které se týkají politicky činných lidí, mají být utajovány. To je přece - máme další indicie toho, že dochází k tomu, že je ovlivňována činnost státních zastupitelství ve vztahu k politice a k politikům.

A jak to chcete řešit potom, pane ministře? Já bych se vás rád zeptal, jestli tím myslíte, kdyby tohle bylo dodrženo, co říkáte, jestli by mohla existovat aféra Wattergate ve Spojených státech. Aféra, ve které na počátku sedmdesátých let došlo k podezření z politického ovlivňování práce policie, justice, a výsledkem byla komise, která byla vytvořena v americkém Kongresu. A ta komise, i když došlo k tomu, že prezident odstoupil, přesto ta komise zkoumala, jakým způsobem k tomu politickému ovlivňování docházelo, a já jsem přesvědčen, že tato aféra nesmírně ovlivnila úroveň demokracie Spojených států amerických. Protože tam se ukázalo, když se něco takového stane, tak americký Kongres to vyšetřil a prezident musel odstoupit. A všichni ti, kteří příště by to chtěli zkusit, tak věděli, že narazí. A že existuje instituce, v tomto případě americký Kongres, který tu věc vyšetřil a který zjednal nápravu. A řekněme, že vylekal ty, kteří by si příště něco podobného zase chtěli zkusit. Samozřejmě nemyslím, že se tím ten problém definitivně vyřešit, ale na druhé straně pro kvalitu americké demokracie měla tato komise Kongresu zcela zásadní význam. A není pravda, že tehdy bylo možné říci někým: vždyť je to zasahování Kongresu do systému justice. Prostě to neplatilo. A naopak - opakuji - bylo to podle mne opatření nesmírně významné pro úroveň demokracie ve Spojených státech amerických.

Ve stejné situaci principiálně jsme dnes tady. Máme prostě celou řadu indicií, důkazů, evidencí, svědectví, které říkají, že k tomu politickému ovlivňování dochází, a není nikdo, kdo by to vyšetřil, protože státní zástupce pan Fraš už má své zkušenosti z kauzy Kořistka. Protože má dokonce instrukce od paní Hojovcové, jak se má chovat.

Jak je možné, že takový to systém tady vznikl? To, co se odehrálo a co jsme nyní včera viděli v televizi, to byl vlastně model chování, který dneska v této zemi se zřejmě spouští, když je to potřeba. Když je třeba uklidit nějakou kauzu, která se týká politika, ať je to pan Čunek, ať je to pan Wolf, prostě tak se spustí mechanismus. Máme způsoby, jak se ukazuje. Jsou státní zástupci, kteří jsou ochotni pomoci, kteří jsou ochotni tu kauzu přesunout, zastavit, brzdit. Policisté, kteří prostě už dostali lekci, co mají dělat. Dokonce i ten doktor Bašný, pane ministře, kterého jste se vy nakonec musel zastat, tak i ten doktor Bašný neudělal nic jiného, než že si povzdechl nad touto situací.

A kdo to bude řešit, pane ministře? Já jsem vás vyzval, stejně jako ostatní členy vlády, před týdnem, abyste podnikli kroky. Ten první, jsem říkal, bylo odvolání Nejvyšší státní zástupkyně paní Vesecké. Nestalo se nic. Já jsem požádal, aby byla zřízena vyšetřovací komise v této Sněmovně, požadoval jsem, abychom to společně řešili. Já prostě tady se nechci tvářit jako ten, kdo chce jenom třískat ty druhé po hlavě. Ano, Petr Wolf je dokonce poslanec sociální demokracie, já uznávám, že tenhle problém padá na nás na všechny. My všichni máme do určité míry odpovědnost za to, co se tady teď děje. Já říkám, že to nechci stavět tak, že já jsem ten, který má všechnu morálku na své straně. Ne. Je to problém, do kterého jsme spadli. Já věřím, že ve všech politických stranách jsou lidé soudní, kteří vědí, jak riskantní tohle je. Jestli dochází k tomu, že politika ovlivňuje justici, soudy, policii a jestli tento systém se stane normou v této zemi, tak si uvědomte, tak to tak bude i po dalších volbách s jiným výsledkem a obrátí se to proti těm, kteří dneska to tolerovali. Vy máte dneska možná o pár hlasů víc než my, příště je budeme mít my, a v této zemi dovolíme to, aby politici byla elita, na kterou prostě zákony nemůžou? Politici budou ta elita, na kterou nebudou moci média? Chápete, tohle je nebezpečná zbraň, ta hrozí všem. A politická elita, která se takto oddělí od veřejnosti, která prostě začne dávat veřejnosti najevo, že ona je beztrestná, že ona má zvláštní zacházení, tak to si tedy koledujeme v této zemi o vznik nějakých extrémních politických stran a někdo takovouto politickou elitu pošle do důchodu. Já si myslím, že to je náš společný zájem.

Když jsem tady nabízel vyšetřovací komisi, tak jsem to dělal proto, abychom z toho hledali cestu dříve, než bude pozdě. Proto jsem říkal: Odvolejte paní Veseckou, protože ta už dneska hájí své zájmy, ta už dneska nehájí zájmy nezávislého státního zastupitelství. Udělejte kroky, které povedou k nápravě. A vy, pane ministře, místo toho znovu opakujete jenom to justici si rozvracet nedáme.

Já si myslím, že tohle je cesta, která nevede nikam. Tyhle kauzy se budou muset řešit dříve nebo později. Je podle mne nepřijatelné, abychom se spokojili s tím, že v této zemi vzniká skupina servilních státních zástupců, policistů, kteří jsou ochotni vyhovět, když někdo zapíská. Zaplať pámbu, že jsou tady redaktoři, kteří ještě na takové stavy neslyší, a že vysílají svoje pořady i přesto, že jim někdo řekne, že by bylo lépe, kdyby se nevysílaly. Nebo zaplať pámbu, že jsou zde státní zástupci, kteří si řeknou, co si myslí, jako je doktor Bašný. Nebo zaplať pámbu, že tu máme ještě soudce, jak doufám řadu soudců, kteří soudí, jak jim velí svědomí. Ale nedovolme to, aby se tito ocitli v menšině a aby měli pocit, že jsou jenom tolerovanou menšinou.

Proto vás žádám, abyste nebránili tomu, aby se Sněmovna stala místem, kde společně budeme hledat cestu ke změně. Apeluji na všechny, apeluji i na členy vládní koalice - tohle je společný úkol, jinak do toho bahna spadneme všichni. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Hlásí se ještě někdo s pozměňujícím návrhem k pořadu? Nehlásí se. Budeme tedy hlasovat. Přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly projednány a podány.

Nejprve budeme hlasovat o návrzích z grémia. Když dovolíte, budu jednotlivé návrhy předčítat a nechám o nich hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP