(15.00 hodin)
(pokračuje Křeček)

Není to dlouhá novela. Ať už s ní souhlasíme, nebo ne, měla by Sněmovna projevit minimální zdvořilost vůči předkladatelům a alespoň jim umožnit projednání návrhů zákonů, ne je stále odsouvat, i když s nimi samozřejmě nemusí vyslovit souhlas. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Rath, připraví se pan poslanec Plachý.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedo, děkuji. Dřív než se dostanu k meritu věci, mohl bych vás požádat, abyste naplnil usnesení Sněmovny, aby zde byl přítomen buď předseda vlády, nebo některý z místopředsedů vlády, protože si myslím, že nikdo zde takový v sále není.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, pane poslanče. Já bych poprosil aparát Sněmovny, aby upozornil předsedu vlády nebo některého z místopředsedů, aby se dostavili do jednací síně.

 

Poslanec David Rath: Protože jinak je potřeba takové jednání přerušit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, můžeme pokračovat.

 

Poslanec David Rath: Už zase odchází, pan předseda vlády, takže nemůžeme pokračovat. Možná že si hrajeme na schovávanou, že pan předseda nejdřív přijde, takže máme začít jednat, a on zase uteče ven a zase začít nejednat.

Takže dobře, začnu, protože pan předseda vlády už je přítomen.

Takže dámy a pánové, chtěl bych navrhnout zařazení informace premiéra České republiky. Ta informace by měla být zařazena dnes jako první bod, tedy to, co navrhl pan kolega Bublan a Vidím, by byly druhé body dnešního odpoledního jednání. Ta informace by se měla týkat poměrně aktuálních věcí. Víte, že už druhý den jsme médii zásobováni poměrně znepokojivými údaji, které, pokud by byly pravda, tak v podstatě dokazují, že vláda České republiky, v této chvíli vláda, která předsedá Evropské unii, používá mafiánské praktiky k tomu, aby se udržela u moci, aby zastrašila orgány činné v trestním řízení a aby ovládla či ovlivnila média ve svůj prospěch.

Myslím si, že tato Poslanecká sněmovna by měla dnes diskutovat s premiérem o tom, co je pravdy na těch faktech, která zveřejnila Česká televize a která vycházejí ve všech našich tištěných i elektronických médiích. Tedy na situaci, kdy poslanec sociální demokracie, bývalý poslanec sociální demokracie Wolf, byl v podstatě přetažen na stranu této vlády za použití velmi pochybných praktik. Podle těchto mediálních výstupů měl okrást Českou republiku o 11 milionů a spáchat tak podvod. Tento podvod je vyšetřován, ale podle médií opět to vyšetřování není vůbec standardní. Dokonce své pochybnosti zveřejnil i ombudsman kolega Motejl, který doslova prohlásil, že je šokován tím, jak tato vláda prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení ovlivňuje nezávislé vyšetřování ve prospěch některých. Pan kolega Motejl, pokud si to dobře pamatuji, doslova řekl, že se zavádějí dvě kategorie lidí. Někteří za takové chování už by byli dávno souzeni a stáli před nezávislým soudem, u jiných jsou orgány činné v trestním řízení ohýbány takovým způsobem, aby tyto věci se nevyšetřily. To je jedna část tohoto problému. A premiér by zde měl jasně rozptýlit všechny pochybnosti a dát na stůl všechny důkazy, že není v tomto komplotu, v tomto mafiánském komplotu, osobně zapleten, nebo dokonce mu osobně nepředsedá, neřídí ho.

Druhou věcí je role poradce a přítele premiéra Marka Dalíka. Jsme opět zásobováni informacemi, že tento člověk, který má k premiérovi velmi blízko, kupř. premiér by měl říct, jak moc času s ním tráví celé Vánoce. Všichni se podivují nad tím, jak se vlastně změny ve vládě domlouvají ve Špindlerově Mlýnu mezi Dalíkem a premiérem o tom, který ministr půjde, či nepůjde z vlády, mezi vánočními svátky. A nyní se dozvídáme takovou zvláštnost, že Marek Dalík tvrdí, že s pověřením premiéra této země přichází k novinářům a vyvíjí na ně určitý nátlak nebo jim dává určité nabídky, abych byl přesnější, aby upustili od své zpravodajské práce, aby přestali pracovat na některých dokumentech, na kterých pracují, protože je ty kauzy zajímají. V tomto případě prostě kauza standardního či nestandardního způsobu vyšetřování možné trestné činnosti kolegy poslance Wolfa.

Viděli jsme, že kolega Marek Dalík, tedy kolega pana premiéra Topolánka, nikoliv náš, přichází za tím redaktorem a přemlouvá ho, aby přestal v tom, co je jeho práce, a zaměřil se na něco úplně jiného. Dokonce přináší nabídky na určité možné jiné informace, diskreditující informace. Že by na jiné členy ODS? Těžko říct. Já myslím, že by pan premiér měl říct, na koho má nasbírané diskreditující informace, jestli je to na své kolegy z ODS, nebo na nepříjemné lidi z opozice. Co vlastně Marek Dalík nabízel panu redaktorovi, to bychom se také měli dozvědět. Jaká je tady prefabrikovaná kauza a na koho měla být použita. Na rebely z vlastních řad, nebo na nepříjemnou opozici, která poukazuje na tragické vládnutí Mirka Topolánka?

Dámy a pánové, my bychom taky měli slyšet, jak to bylo s tím úplatkem. Dnes média začala spekulovat o tom, že prý si někdo říkal o peníze. Snad redaktor Bártek, nebo mu je nabízel Marek Dalík, ty peníze? Čili i tyto věci by měly být ve Sněmovně objasněny zcela jasně a jednoznačně, abychom viděli, jaké metody používají buď čeští novináři, anebo jaké metody používá okolí našeho premiéra. Protože pokud takové metody jsou pravda, to, co zaznělo v těch mediálních výstupech, tak pak je to skutečně varující. A tato Poslanecká sněmovna by měla od premiéra dostat jasnou odpověď, jasnou informaci. Proto navrhuji zařazení tohoto bodu jako první bod dnešního jednání. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím vás, abyste mi název bodu předal písemně.

O slovo se přihlásil pan premiér Mirek Topolánek. Prosím, vážený pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já vůbec nemíním reagovat na to, co říkal David Rath. Chci upozornit, že jsem to nebyl já, kdo vymyslel opatření, že musí být přítomen buď předseda, nebo místopředsedové vlády. Já upozorňuji, že mí místopředsedové vlády jsou v Bruselu, a podotýkám, že každé hlasování této Sněmovny, které vlastně neumožňuje naši práci v Evropě, je hlasování pro mě tak trochu zmatečné, ale budiž. To, že existují určité fyziologické úkony, které mi neumožňují strávit ve sněmovně celou dobu, to snad pochopí i David Rath.

Takže tímto se omlouvám a jednání tedy z důvodu vašeho poměrně stupidního opatření bude muset být přerušeno. Pěkný den.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále se o slovo přihlásil pan poslanec Plachý. Připraví se pan poslanec Zgarba.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl vyřazení z pořadu 52. schůze bodu 10. Jedná se o návrh poslanců Michala Haška, Petra Zgarby, Františka Novosada, Václava Grünera, Ladislava Skopala atd. na vydání zákona o významné tržní síle a jejím zneužití, sněmovní tisk 431. Důvodem je skutečnost, že návrh zákona nebyl dosud projednán v hospodářském výboru a nemáme k němu tedy žádné usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP