(15.40 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Nezáviďte nikomu práci, vy svou práci neděláte, a když ji děláte, tak špatně. Alespoň tak to vidí česká veřejnost. Až budete příště hovořit o mnohoobročnictví, podívejte se do zrcadla na sebe. Chováte se s vaším návrhem jako vláda royls-royce, kaviáru a šampaňského. I to, co dnes předvádíte, je stejné.

Pánové Kalousek a prostřednictvím předsedajícího i Doktor bazírují na údajných rozporech ve vystoupení pana předsedy Sobotky, případně dalších řečníků ze sociální demokracie, aniž by řekli nějaký věcný argument. Věcné argumenty neslyšíte. Osm let jsem pracoval jako osoba samostatně výdělečně činná. Nechci se dotknout pana ministra financí, nemyslím, že má podobnou zkušenost. Když dělal náměstka ministra, možná to šlo v nějakém souběhu, ale teď by to asi nešlo, takže předpokládám, že to nešlo ani tehdy. Pro mne to bylo velmi příjemné, mít daňový odpočet na automobil. Nechci to dále rozvíjet. Teď by to bylo po úpravě, kterou chystáte, ještě příjemnější. Je to ale příjemné jen pro jednu skupinu lidí.

Naopak pokud jde o šrotovné, kolega Šustr - prostřednictvím předsedajícího - velmi nevhodně to tady přirovnával a snažil se to zesměšnit - že bychom potřebovali šrotovné na televizi, na pračku apod. Myslím, že ví stejně dobře jako ostatní, že tomu tak není a vlády okolních zemí, které na toto jdou, nejsou žádní hlupáci.

Chci napovědět kolegovi Plachému prostřednictvím předsedajícího, který se domnívá, že návrh na šrotovné má nějaký neduh, že by se to stejně vztahovalo jen na málo českých aut. Sundejme navrhovanou hranici z 1,5 milionu třeba na 800 tisíc. Přijďte s takovým návrhem. Jak, pane poslanče, zajistíte, že u návrhu, který prosazuje pan ministr financí, to budou jiná než česká auta? Myslím, že takovou záruku nemůže nikdo dát. Logika je jedna - descartesovská, a tu jste moc nepoužil.

Pokud jde o návrh, pane ministře, který předkládáte na odpočty DPH, musím konstatovat, že jen zavádíte diskriminaci občanů bez IČO. To je fakt.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Doktor. Další přihlášky nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. V úvodu svého vystoupení bych se chtěl omluvit za to, že jsem vstupoval do řečnického výkonu pana poslance Ratha. Není to jistě nejvhodnější způsob, jak korigovat obsah jeho vystoupení. Na druhou stranu příhoda s tím, jak přispěchal pan poslanec Aubrecht, přece jen má svou cenu. On korigoval údaj, který jsem uváděl já, že mřížka stála v průměru kolem 60 tisíc, tím, že on si ji pořídil za 2500 korun. V tom právě spočívá ten vtip - mřížka měla být něčím, co rozděluje původně osobní či užitkové auto na auto nákladní a za mřížkou je náklad a mřížka je tam proto, aby náklad neohrožoval řidiče, když prudce zabrzdí, a auto se chovalo jako nákladní a náklad neurazil řidiči hlavu. Omlouvám se za ty exprese.

Pane kolego, mřížka za 2500 korun při prudkém zabrzdění neudrží vzadu ani morče, a vy jste si nepochybně mřížku pořídil pro své podnikání. To je právě ta potíž této debaty.

Prosím, opusťme definice, v kterých jsme zakopáni, že bohatí jsou lumpové, že bohatí jsou všichni, kteří podnikají, a že všichni, kteří platí DPH, jsou boháči, a tudíž ti lumpové. To tady prezentuje sociální demokracie. Prosím, přestaňme říkat, že tato vláda zavedla stropy na sociální a zdravotní pojištění, když všichni, jak tu stojíme a jak tu sedíme, víme, že je zavedl Jiří Paroubek, zavedl je ve svých příslibech, respektive jím vedená vláda připravila návrhy zákonů, které tahle vláda už jenom doprojednala. Všichni víme, že návrhy, které sociální demokracie garantovala, že přijaty budou, navrhly a projednávaly stropy na sociální pojištění tak, že v letošním roce měly být na úrovni trojnásobku mezd. Všichni to víme a klidně si tady někteří hrajeme - podotýkám a zdůrazňuji, že to říká ve svých vystoupeních pouze pan Bohuslav Sobotka, patrně tím nepřímo útočí na postavení a autoritu Jiřího Paroubka jako předsedy sociální demokracie - ale všichni víme, že současné návrhy, resp. současné stropy jsou někde úplně jinde, než jste navrhovali vy. To není žádný instrument pro boháče.

Nemohu si odpustit závěrečnou výtku. Padaly tady příměry porsche, bentley, mercedesy, ferrari. No, při vší úctě, pánové, jsou to minimálně vozy, oblíbené vozy, kolegů a vašich partnerů předsedy sociální demokracie. Nemohu si odpustit lehce nesportovní výtku, že to jsou, kolegové, také vaše oblíbené vozy. Parkují vám před Sněmovnou! (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji pane poslanče. S faktickou se hlásí pan poslanec Rath, poté pan poslanec Aubrecht. Pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec David Rath: Myslím, že jít na tuhle debatu a teď tady rozebírat, jak pan váš místopředseda Bendl se dokonce nechal se svým oblíbeným porsche zvěčnit na billboard, a váš předseda jezdí v terénním automobilu, který si, pravda, koupil z druhé ruky, protože na tu první ruku nemá asi, tak to nemá cenu přece tuhle debatu, pánové, tady vést..

Ale je potřeba říci jedno. To není tak, že sociální demokracie říká, že kdo platí DPH, je ten bohatý. Ale je to určitě ten podnikatel, který je spíše střední a větší podnikatel, protože ti skutečně malí živnostníci DPH prostě neplatí. Toto je opatření, kdy malý živnostník, který podniká jako fyzická osoba a nemá obrat větší než 1 milion, DPH zpátky nedostane, zatímco ten další dostane. My tady říkáme jen tu kombinaci těch věcí. Vy jste zavedli možnost odpočtu z daní aut dražších než 1 milion. Popíráte to? Komu to pomohlo? No jistě těm, kdo kupují auta dražší než za 1,5 milionu. Popíráte snad, že jste to byli vy, kdo jste zavedli stropy na zdravotní a sociální? No komu to pomohlo? No samozřejmě těm, kteří mají nad tyto stropy. To přece nepomohlo těm, kteří mají plat 20, 30, 40 tisíc, ale lidem, kteří mají plat nad 100 tisíc ročně. To ví snad každé malé dítě. Tak to aspoň přiznejte a nesnažte se nás nastrkat do toho, že říkáme, že někdo je ten zlý bohatý. To vůbec tak není. Jenom říkáme, že byste měli pomáhat těm, kteří si pomoc zaslouží, a nepomáhat těm, kterým být pomáháno nemusí. Přece solidarita má být těch bohatších, úspěšnějších s těmi méně úspěšnými, a ne právě naopak. To předvádíte vy!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Prosím pana poslance Aubrechta, poté pan poslanec Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, dámy a pánové, byl jsem tady citován kolegou Doktorem. Musím na to zareagovat, prostřednictvím pana předsedajícího: Pane kolego, lžete. Mřížka, kterou jsem jmenoval, je oficiálně od Škodovky, z oficiálního servisu, a mám ji namontovanou proto, že musí udržet 80kilového psa. Proto jsem si ji montoval já. Čili není to nic, co by bylo v rozporu. A jestli jste lhal v tomto případě, rád bych věděl, kdy zrovna mluvíte pravdu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Myslím, že se tady projevuje jedna věc, která je charakteristická pro tuto vládu. Jakmile začnou docházet představitelům ODS nebo vládní koalice argumenty, tak říkají: za to může sociální demokracie.

Chtěl bych konstatovat, že se píše březen 2009. Vláda sociální demokracie skončila v této zemi, koaliční vláda vedená sociální demokracií odešla na začátku září 2006. Od té doby nese vládní odpovědnost ODS a její koaliční partneři KDU-ČSL a Strana zelených. Jste to vy, kdo nese odpovědnost za tu takzvanou reformu veřejných rozpočtů. Jste to vy, kdo nese odpovědnost za zpomalení ekonomiky v roce 2008. Jste to vy, kdo nese odpovědnost za rekordní inflaci v roce 2008. Je to vaše odpovědnost - to, že poklesla spotřeba domácností v loňském roce. Vy jste podsekli náš hospodářský růst a potom přišla krize. To bylo absolutní neštěstí - souběh Topolánkovy vlády a globální, finanční a hospodářská krize. Dopadá to tak, jak to dopadá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP