(14.30 hodin)

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo Sobotko, vážená Sněmovno, musím říci, že znepokojení pana předsedy Sobotky není na místě. Spekulativní úvahy, které byly uvedeny v denním tisku, jdou daleko za rámec toho, co se v rámci PGRLF připravuje. Vy sami jako Poslanecká sněmovna na minulé schůzi jste schválili rozšíření zákona o zemědělství o tituly, které umožní PGRLF právě poskytovat garance a provozní financování do zemědělského sektoru, to znamená, že příprava těchto opatření se -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, promiňte, já vás přeruším. Prosím, aby se kolegyně a kolegové ztišili, popřípadě pokud mají něco důležitého, co si potřebují vyřídit, aby si to vyřídili za dveřmi Poslanecké sněmovny. Prosím, můžete pokračovat.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič To znamená, že opatření, která připravujeme v PGRLF, jsou plně v souladu se zákonem, resp. s návrhem zákona, který schválila Poslanecká sněmovna. Samozřejmě musíme ještě počkat, jak projde novelizace Senátem a podpisem pana prezidenta, ale předpokládám, že by to měla být jen otázka krátkého času. V tu chvíli vláda schválí rozšíření těchto programů právě na poskytování garancí a na dotace úroků z provozních úvěrů pro zemědělský sektor, a to jak pro prvovýrobce, tak pro zpracovatele.

Musím říci, že v žádném případě, a to chci znovu zdůraznit, se nejedná o jakýkoliv selektivní přístup. Přístup podniků obecně k těmto podpůrným nástrojům bude probíhat na základě rovného přístupu. V navržených opatřeních je celá řada záruk, aby nedošlo k upřednostňování jednoho podniku na úkor podniku druhého. Navíc jsou tyto finanční prostředky zastropovány takovým způsobem, že by se mělo, když to řeknu lidově, dostat v podstatě na všechny, kdo si o tuto podporu požádají.

Chtěl bych zdůraznit, že zde se jedná o podporu, která je velmi naléhavá, protože v situaci, kdy na zemědělský sektor doléhá finanční krize, dostává se v řadě případů do problémů s úvěrovým financováním od bank; to znamená, že pro nás je důležité překlenout určitým způsobem toto obtížné období.

Není mým úkolem posuzovat v tuto chvíli souvislost s jinými obory národního hospodářství, jako je průmysl, sklářství apod. Myslím si, že by to bylo na delší diskusi, pane předsedo. Nicméně velmi krátce vás v tuto chvíli chci znovu ubezpečit, že aktivity PGRLF jsou a budou všechny v souladu se zákonem a nebude v žádném případě použit jakýkoliv selektivní přístup. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Hrnčíř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych poděkoval předsedovi poslaneckého klubu ČSSD panu Sobotkovi i celému klubu ČSSD za vskutku vstřícný přístup k tomuto návrhu zákona o čerpání finančních prostředků z programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací v rámci úvěru od Evropské investiční banky. Pravděpodobně na poslance, kteří již měli připravený arch s podpisy na právo veta, zapůsobil dnešní slib, který složili tři noví poslanci, kdy bylo jasně připomenuto a řečeno, že mandát se vykonává v zájmu všeho lidu a při nejlepším vědomí a svědomí. (Protestní hlasy z levé strany sálu.) Předpokládám, že tento přístup bude uplatňován i nadále, neboť tento program je určen především pro města a obce na čerpání nutných úvěrů v této oblasti. Věřím, že bude uplatňován i nadále. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? Nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Táži se na případná závěrečná slova zpravodaje a navrhovatele. Nechtějí vystoupit.

 

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 672 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 6, z přihlášených 163 poslankyň a poslanců pro návrh 154, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto usnesením byl vysloven souhlas.

 

Proto tedy zahajuji podrobnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Končím i podrobnou rozpravu. Znovu se táži na závěrečná slova navrhovatele a zpravodaje. Pánové nechtějí vystoupit. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II., podle sněmovního tisku 672."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 7, z přihlášených 162 poslankyň a poslanců pro návrh 154, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod 2.

 

Zahajuji další bod, kterým je

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 605/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Michal Doktor. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 605/3.

Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Ano, hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, rád bych načetl pozměňovací návrh k mému návrhu - legislativně technický - kde text "a zákon 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů" se nahrazuje číslem (textem?) "235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony". Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále se do rozpravy přihlásil pan ministr Kalousek, poté pan zpravodaj Doktor a předseda poslaneckého klubu sociální demokracie, pan poslanec Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolte, abych se velmi stručně vyjádřil k některým pozměňovacím návrhům, které opakovaně zazněly ve druhém čtení.

Nejprve mi dovolte, abych zásadně nesouhlasil jak s pozměňovacím návrhem pana poslance Sobotky, tak s pozměňovacím návrhem pana poslance Tlustého. Snížení sazeb u nepřímých daní v této chvíli téměř žádným způsobem neulehčí situaci v řešení hospodářské krize. Bude znamenat mimořádný rozpočtový propad. V případě návrhu pana poslance Sobotky se to pohybuje kolem 20 miliard, v případě návrhu pana poslance Tlustého je to podle struktury exportu někde mezi 40 až 50 miliardami korun, přičemž efekt na spotřebitele, na snížení cen, je v zásadě minimální a diskutabilní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP