(11.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

Naprosto nepochopitelné v situaci, kdy skutečně bude přetlak na trhu práce, jak se dá očekávat. Zaměstnavatelé si mohou vybírat a tři měsíce je už dnes dostatečně dlouhá doba v kombinaci např. s pracovním poměrem na dobu určitou.

Tady také nechápu a nerozumím tomu, proč prodlužovat pracovní poměr na dobu určitou, nebo velmi exotický nástroj, kdy se zaměstnanec bude vykupovat z toho, že chce odejít k jiné firmě. To všechno je dneska možné a je to možné formou dohody. Ale tady je snaha přesunout opět důsledky a odpovědnost ekonomické krize jenom na zaměstnance a převážně na zaměstnance.

Nakonec v situaci, kdy vláda dosud ještě nerozhodla o tom, že zavede euro. Když se podíváme na Slovensko, je vidět, že Slováci to zvládli velmi dobře, přišli v době, kdy to bylo velmi výhodné. Nakonec je docela zajímavé, že při té změně kurzu, která teď proběhla, ve srovnání s Českem, si výrazně pomohli. Mnohdy i senioři a důchodci, kteří pobírají slovenské důchody, tak vlastně od počátku roku jejich příjmy ze slovenských důchodů v tom přepočtu euro-koruna šly nahoru. Ale, a to je důležité, nerozumím a docela by bylo dobré, kdyby pan ministr Nečas, případně jiný z ministrů, který to navrhl, toto opatření vysvětlil, proč vláda nechce přechod na euro v dohledné době, v době této vlády se to už určitě nestihne, byť byla pochválena za konvergenční program. Nevím, jestli i to Lotyšsko kdysi nechválili za to, jak to dělá dobře. Vidíme, kam to vedlo. Ono někdy je dobré mít vlastní rozum a dělat si podle svého a nedávat na rady některých evropských orgánů, případně mezinárodních orgánů, které spíše mohou radit rozvojovým zemím, a nikoli ekonomicky docela silné České republice. O kterou se samozřejmě zasloužila sociální demokracie.

Ale vraťme se k tomu euru. Vláda nechce zavádět euro pro občany této země, ale chce zavést to, aby mzdy byly vypláceny v eurech. Čili tato vláda říká euro ne, ale pro zaměstnance je dobré. A proč? Protože přenáší kurzovní rizika na zaměstnance. Zatímco mzdu budou dostávat v eurech, do krámu půjdou nakupovat za koruny. Takže budou vyčkávat podle toho, jak kde na burze se koruna bude pohybovat, takže jednou na tom mohou vydělat, podruhé ztratí, jednou si za to mohou koupit to, podruhé jim třeba nezůstane ani na nájem. Opět další ukázka přenášení vlastní odpovědnosti na zaměstnance.

Jsme naopak přesvědčeni o tom, že tato opatření nepovedou ke zlepšení ekonomiky a nepovedou hlavně ke zlepšení situace zaměstnanců. Budou vytvářet další a další nezaměstnané.

Je dobré, když vláda chce podporovat, a vidíte, že i chválím, dopravu lidí do zaměstnání. Ovšem chybí tam ta zastávka na konci. To znamená kde bude to zaměstnání, kde ten člověk do té práce půjde. Vůbec nikde v tom materiálu se nenachází žádné opatření, které by výraznějším způsobem zlepšilo aktivní politiku zaměstnanosti.

Už v loňském roce, a to byl dobrý rok s nízkou nezaměstnaností, s dostatkem peněz na aktivní politiku zaměstnanosti, ovšem s nedostatečným čerpáním evropských prostředků na oblast zaměstnanosti, nastala situace, kterou kritizují do dneška starostové měst a obcí - od září, od října nebyly peníze na veřejně prospěšné práce. Jak to bude letos, kdy vláda nepočítá s úpravou v této oblasti a s výrazným navýšením peněz právě na tyto velmi osvědčené způsoby aktivní zaměstnanosti? Přinese to spoustu i dobrých věcí pro obce. Tam, kde s tím mají dobré zkušenosti - podívejte se, jak vzkvétají tyto obce, jak v Čechách, tak na Moravě, tak i ve Slezsku, abychom nezapomněli.

Vláda se určitě hodně chválí, a já bych byl skutečně rád, kdybychom spíše hledali změny, které by byly průřezem. Myslím si, že občan České republiky by přivítal, kdyby vláda vzala program sociální demokracie jako alternativu a možnost kompilace těch jednotlivých opatření. Něco pro zaměstnavatele, něco pro zaměstnance, něco důchodcům, něco rodinám s dětmi.

Ukazuje se, že opatření, které tato vláda ve svém tzv. balíčku zaváděla vloni v létě, jsou jednoznačně proti zaměstnancům. Ukazuje se, že první tři dny neplacení nemocenské v některých provozech mohlo znamenat, že lidé nedostanou, např. v turnusových pracích, nemocenskou ani prvních patnáct dnů. Vláda postihla tím, že snížila dětské přídavky, právě rodiny se středními příjmy. V daních se jim to příliš neprojevilo. Proto navrhujeme i tuto úpravu.

Pokud někdo říká, že prostředky investované do lidí utečou někam jinam, myslím, že samozřejmě to říkat může, ale já tvrdím opak. Tyto prostředky jednoznačně pomohou v místech, v regionech malým podnikatelům, malým obchodníkům, malým živnostníkům. A je škoda, že tato vláda na ně nemyslí. Té nepomůžou nějaké daňové úlevy, nakonec je hezké, že se posune zálohování na daň, že nebudou platit, ale tím, že nebudou platit zálohu, tak za rok budou muset zaplatit celou daň jako celek, takže tomu stejně neutečou. Možná, že bude o něco nižší. Ale v zásadě to nic až tak moc neřeší. Je to dobré, ale je potřeba provázat určitým způsobem na spotřebu a určité sociální zajištění zaměstnanců.

Proto také navrhujeme, aby lidé, kteří pracovali, a zde je třeba zdůraznit ten rozdíl. Dnešní podmínkou pro podporu v nezaměstnanosti je, že zaměstnanec pracoval za poslední tři roky 12 měsíců. To zvýhodnění, které navrhujeme, se týká lidí, kteří za poslední tři roky pracovali 24 měsíců. Čili jsou to lidé, kteří většinou pracovali celou tu dobu, dlouhodobě. Vidíte, že když se propouštějí lidé ze skláren, jsou to specialisté, v jiném oboru budou těžko hledat zaměstnání. Ty lidi je třeba aktivně převést přes to období, nabídnout jim rekvalifikační kurzy v hodnotách i několika měsíců, je třeba ty lidi udržet v aktivitě. Víme to velmi dobře. Nakonec jsou tady kolegové, kteří mají zkušenosti z práce na úřadech práce apod. Jakmile člověk dlouhodobě zůstane bez aktivity, zůstane mimo zájem úřadu, nevzdělává se, nerekvalifikuje, tak si na to zvykne. Problém je, že potom se těžko tito lidé dostávají zpět do praxe. A v situaci, kdy zde nastane konjunktura - a ta nastane brzy poté, co nastoupí vláda sociální demokracie - tak v té chvíli je třeba mít připraveny tisíce pracovníků, kteří budou sice registrováni na úřadech práce, ale budou řádně vycvičeni a proškoleni, aby mohli nastoupit do firem, aby mohli začít pracovat a vytvářet růst ekonomiky po tom propadu, který nás bohužel v této době čeká, a to nejen díky ekonomické krizi, ale i díky nepřipravenosti této vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Před řádně přihlášeným panem kolegou Severou ještě vidím faktickou poznámku pana poslance Pavla Hrnčíře. Ještě než mu dám slovo, oznámím, že do omluv z dnešního jednání přibyla omluva ministra dopravy Petra Bendla pro pracovní jednání mimo Prahu.

Nyní s faktickou poznámkou Pavel Hrnčíř. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP