(10.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

To bylo v polovině 90. let, se to celé stalo. Jak je možné, že se tehdy Fond národního majetku neúčastnil navýšení? Opět, nestalo se to jenom v tomhle případě. V několika firmách, které v té době byly polostátní, se z nějakého důvodu záhadně Fond národního majetku tehdy v polovině 90. let zapomněl účastnit navyšování základního jmění. A k čemu došlo? Stát ztratil majoritu. Stát přišel o majoritu v OKD.

To znamená, to byla ta chyba v polovině 90. let, kdy stát nejenom že chybou Vladimíra Dlouhého tam vložil byty, ale chybou tehdejšího vedení Fondu národního majetku se neúčastnil navyšování základního jmění. Státu zbyl v ruce jenom minoritní balík akcií. Majoritní balík akcií byl zkolektován, byl soustředěn v rukách privátních vlastníků, několikrát byl přeprodán a nakonec došlo k situaci, kdy stát byl v minoritní pozici a nemohl ovlivňovat chod OKD.

A když tady byla řeč o Mostecké uhelné, mám pocit, že ten scénář byl velmi podobný. Že to byl velmi podobný scénář, kdy stát přišel o majoritu sérií chybných rozhodnutí, takže vlastně potom už ve finále stát měl jenom minoritu akcií a prodával stejně jako v OKD minoritu. Takže ta situace je takováto. A já myslím, že ta odpovědnost primárně spočívá v polovině 90. let. Dneska jsme v situaci, kdy je to privátní firma, má v privatizační smlouvě omezení pro nakládání s bytovým fondem a je myslím důležité, aby ta omezení byla plněna, podmínky privatizace byly splněny, a od toho je vláda, aby tyto věci kontrolovala.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Přihlášeni jsou pan poslanec Chytka, Zaorálek, Škromach a Vojíř.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, já jsem nechal přednost panu poslanci Sobotkovi z toho důvodu, že jsem se domníval, že do toho vnese konečně jasno, protože myslím si, že to byl on, kdo 15. září 2004 prodal tyto akcie OKD včetně toho bytového fondu. A abych to zjednodušil - tak o co ve skutečnosti jde? Ve skutečnosti jde o to, že 15. září 2004 byl prodán ten bytový fond a ohodnocen na cenu 40 tisíc, i když v té době ty byty měly již hodnotu 400 tisíc. Tedy bylo prodáno za 10 % ceny s tím, že tyto byty, aspoň ti nájemníci v OKD se domnívají, že za 40 tisíc korun ty byty získají. A to je to, oč neustále jde, a tomu já rozumím. Takže bylo prodáno za 40 tisíc s tím, že za 40 tisíc to bude opět prodáno těm nájemníkům, kteří tam bydlí. A domníval jsem se, že tedy bude vysvětleno v těch podmínkách prodeje z 15. září 2004, jak nový nabyvatel je tedy povinen dejme tomu do května tohoto roku za 40 tisíc to prodat. Ale nic takového tam není.

Já tu mám pořád jenom ty tři podmínky, že za prvé nový nabyvatel má spravovat řádně bytový fond, za druhé - veškeré peníze z bytového fondu půjdou zase do bytového fondu a nebude převedeno na třetí osobu. Tady z těchto podmínek já bohužel nemůžu vyvodit, že vláda 15. září 2004, když to prodávala, tak že by opravdu nějak relevantně právně zavázala nového nabyvatele - levně jste byty nakoupil, levně je těm nájemníkům prodáte. Já to tady prostě nevidím. Já mám pouze podezření, že vláda KARBON INVESTu levně prodala za 10 % ceny a nový nabyvatel zjistil, že to má ale daleko větší cenu. Pravděpodobně to věděla i vláda.

Takže já bych chtěl po panu poslanci Sobotkovi, tehdejším ministru financí, aby nám vysvětlil, jestliže se nájemníci všech bytů OKD v Ostravě domnívají, že vláda ČSSD to prodala za 40 tisíc, aby nový nabyvatel jim to za 40 tisíc prodal, kde v těch podmínkách, a já jsem je zde četl, je to napsáno, že takto se k těm bytům opět můžou domoci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Sobotka může pouze s faktickou poznámkou v tuto chvíli, protože jsou další přihlášení.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Tak já myslím, že ta věc je úplně jednoduchá. Především pan poslanec Chytka se mýlí, když říká, že naše vláda prodávala byty. Nemýlím se, když říkám, že Vladimír Dlouhý, který je dnes členem tzv. NERVu, možná už ten NERV skončil, ale Vladimír Dlouhý tam byl, tak ten vložil ty byty do OKD. Tam se stala ta chyba. A pak se stala chyba za vaší vlády v polovině 90. let, když stát ztratil majoritu v OKD. A řeknu vám jednu krásnou historku.

Když já jsem přišel do vlády, tak už stát v OKD měl jenom minoritní podíl asi kolem 46 % akcií. Já jsem zjišťoval, kolik stát dostal za 54 % akcií, které v té době už neměl. Snažil jsem se dopátrat, jestli za těch 54 % akcií, o které přišel v polovině 90. let, stát viděl jedinou korunu. A zjistil jsem, že stát přišel o 54 % akcií a neviděl za to jedinou korunu.

Jak je tohle možné? Jak to, že stát přišel o 54 % akcií OKD a neviděl za to jedinou korunu? Jak se taková věc může vůbec stát v téhle zemi? Že někdo prodá tak významný podnik, přestane ho kontrolovat, vloží do něj 40 tisíc bytů a nevidí za to ani korunu. Jak se to může stát?

My jsme prodávali minoritní podíl akcií. My jsme neprodávali byty. Ty byty byly součástí společnosti od roku 1990. Prodávali jsme minoritní podíl akcií a prodali jsme je za částku 4,1 miliardy korun. Čili za 54 % akcií stát nedostal ani korunu a za 46 % dostal 4,1 miliardy korun. A máte pravdu, nabyvatel dostal omezující podmínky. Ty omezující podmínky, některé z nich trvají pět let a některé z nich trvají neustále, to znamená jsou bez časového omezení. A ty podmínky jasně říkají, že nabyvatel je omezen v nakládání s bytovým fondem. A cena, za kterou on získal svůj podíl, také souvisí s tímto omezením. Ona je ovlivněna tímto omezením, protože nabyvatel dobrovolně poprvé v historii OKD přistoupil na omezení podmínek nakládání s bytovým fondem. On do roku 2004 si s tím bytovým fondem mohl dělat cokoli.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čas, pane poslanče, bohužel, byla to faktická poznámka. Za vámi byla celá řada dalších řečníků. Mně nezbývá než -

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já jsem se hlásil s řádnou přihláškou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ne. Potom jsem udělal chybu já, protože před vámi byl přihlášen pan Zaorálek, Škromach, Vojíř.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já to respektuji, samozřejmě umožním kolegům vystoupit. Já jsem to vnímal, že mám řádnou přihlášku…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Máte, ale až po panu poslanci Vojířovi. A s faktickými poznámkami - první byl pan poslanec Hojda, potom pan poslanec Chytka. Faktické poznámky mají prostě přednost. Tak to, pane místopředsedo, funguje.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já děkuji, nebudu dlouho zdržovat. Nechtěl jsem ani vystupovat, ale musím reagovat na některé výroky pana poslance Sobotky. On tady říkal, že se předchozí vlády v 90. letech a někteří politici dopustili chyby, že připustili, aby stát ztratil majoritu. Ale to je přece velice mylný výrok. To nejde o chybu, to je program. To je program. To je program těchto vlád a těchto politiků, to není žádná chyba.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Chytka.

 

Poslanec Radim Chytka: Já se tedy omlouvám, ale pan poslanec Sobotka, bývalý ministr financí, nevysvětlil vůbec nic, i když jsem trpělivě čekal, i když porušil časový limit na faktickou poznámku. Ale jistě se ještě přihlásí ke slovu.

O co jde? Abych to přesně konkretizoval: 15. září 2004, vláda ČSSD, pan ministr Sobotka, prodává akcie OKD. Tehdy již v rámci OKD byl i bytový fond. To jsme si tady řekli, bytový fond už byl tenkrát součástí OKD. A pro ohodnocení těch akcií bylo řečeno, že jeden byt stojí 40 tisíc korun. Tak ty akcie mimo jiné byly ohodnoceny. Měly cenu 400 tisíc korun. Takže vy jste to prodávali za 40 tisíc korun KARBON INVESTu a já jsem se domníval, že zároveň v té smlouvě novému nabyvateli jste dali nějakou podmínku, aby za tuto částku to bylo nějak prodáno těm nájemníkům. Ale tu smlouvu, ty body jsme si četli, nic takového tam není - takže jste udělali podvod na těch nájemnících! Nic jiného z těch bodů, které tady pan Zaorálek četl, nevyplývá. Tam nic takového o prodeji nájemníkům za 40 tisíc korun není. Takže je zde grandiózní podvod a teď to nechtějte zamaskovat!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP