(16.00 hodin)
(pokračuje Liška)

Chtěla jste, abych byl mnohem konkrétnější, tak já jsem na tuto rovinu přistoupil, i když s tím vědomím, a na to jsem upozorňoval, že pole vymezené interpelacemi z jednacího řádu samozřejmě neumožňuje takto hlubokou, komplikovanou a složitou problematiku popsat v celkovém úhrnu a úplnosti. Proto jsem žádal, o to, abychom se o tom bavili dál a vedli dialog, přičemž ale jste měla, prostřednictvím pana předsedajícího, přece jenom možnost zaznamenat i některé z těch kroků, které si myslím, že by měly k tomu vést. Já jsem je tady vyjmenoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme ukončit tuto interpelaci a máme další. Další je interpelace pana poslance Antonína Sedi, který bude interpelovat nepřítomného ministra Miroslava Kalouska. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane nepřítomný ministře. Obracím se na vás jménem občanského sdružení Rožnovské byty, které se několik let doposud marně snaží narovnat chybu státu při privatizaci bývalé Tesly Rožnov, a. s., kdy došlo k porušení privatizačního projektu, když byl do základního jmění společnosti vložen majetek, který měl být bezúplatně převeden na město Rožnov pod Radhoštěm, a stovky majitelů bytů s platnými kupními smlouvami z důvodu soudního sporu nemohou devět let volně nakládat se svým majetkem a hrozí jim vyvlastnění, pokud soud prohrají.

Vážený pane ministře, rozumím tomu, že v rámci nezávislosti soudního řízení nelze do sporu zasahovat. Na druhou stranu je to odpovědnost státu a vašeho ministerstva jako nástupce Fondu národního majetku, že vůbec k tomuto selhání mohlo dojít. Na tomto příkladu se ukazuje, že privatizaci v 90. letech provázely chaos a velké chyby, na které stále doplácejí naši občané.

Vážený pane ministře, vypracuje Ministerstvo financí konkrétní stanovisko k privatizaci Tesly Rožnov, a. s., pro případ, že krajský soud potvrdí nárok žalobce? Navrhne vaše ministerstvo způsob mimosoudního odškodnění občanů státem v plné výši a bez zbytečných průtahů, pokud se ukáže, že k porušení privatizačního projektu došlo fatálním selháním států? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, interpelace zazněla, odpověď bude podána zřejmě písemně.

Další interpelace je interpelace pana poslance Davida Ratha na ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou ve věci neziskových nemocnic. Prosím, máte slovo. Ještě prosím, aby se Sněmovna uklidnila.

 

Poslanec David Rath: Dobrý den, děkuji. Dámy a pánové, paní ministryně, jednak bych se ještě pár slovy vrátil k předchozí vaši odpovědi kolegovi Krákorovi. Víte, těch center nezbude 14, jak jste zde mylně uvedla, on už na to nemohl reagovat, ale jen 10, protože 4 se zruší - ruší se Zlín, Pardubice, Vinohrady a Chomutov. Také nemáte pravdu, že by šlo o místa, která nejsou vybavená. Třeba do Pardubic se nový lineární ozařovač zhruba za 100 mil. Kč kupoval relativně nedávno, obdobně jsou na tom další pracoviště. Také nemáte pravdu, že tato pracoviště zaniknou a pacienti pojedou za lepšími pracovišti jinam. To vám také zatajili. Ona zůstanou, budou dál léčit pacienty, budou dál léčit stejné diagnózy ve stejném rozsahu, ale dostanou jen méně peněz od pojišťovny a budou tzv. v područí těch větších nebo i druhých pracovišť, protože tvoří tzv. KOC, to jste možná neslyšela a jsou to tzv. komplexní onkologická centra. Ale je to na delší debatu, když tak jsem ochoten vám k tomu podat někdy podrobný výklad.

Moje interpelace se ale bude týkat trochu jiné věci. V balíku, který sem ještě poslal ministr Julínek a vy jste ho stáhla, za což děkuji, je § 132 odst. 4, je to v zákoně o zdravotnických službách, kde navrhujete zrušit celý zákon o neziskových nemocnicích. Chtěl bych vás upozornit, že v nejbližší době dostanete na ministerstvo, minimálně od našeho kraje, ale od celé řady dalších krajů postupně, žádosti o zřízení těchto neziskových nemocnic, protože my chceme krajské nemocnice provozovat v režimu tohoto zákona, tedy v režimu zákona o neziskových nemocnicích.

Moje otázka je, jestli i vy budete trvat a půjdete sem znova do Sněmovny s návrhem na zrušení tohoto zákona, protože pokud ano, tak se dostaneme do velmi ostrého střetu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za přednesenou interpelaci a prosím paní ministryni, která má pět minut, aby reagovala na vše, co tady bylo řečeno panem poslancem Davidem Rathem. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Daniela Filipiová Děkuji, pane předsedající. Pro informaci: Vznik a činnost veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení jsou upraveny zákonem č. 245/2006 Sb., o těchto zařízeních, ve znění pozdějších předpisů. Část zákona byla zrušena na základě rozhodnutí Ústavního soudu. Došlo ke zrušení těch částí, které přímo zákonem určovaly, která zdravotnická zařízení ve vlastnictví různých subjektů se bez ohledu na vůli jejich vlastníků stanou neziskovými zařízeními.

K projednání v Poslanecké sněmovně je připraven návrh zákona o zdravotních službách, který obsahuje zrušovací ustanovení zákona o veřejných neziskových zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví dle tohoto zákona má, kromě jiného, tyto povinnosti: rozhodovací při vzniku neziskových zařízení a kontrolní. Obě nejsou vykonávány, protože na území ČR žádné neziskové zařízení k dnešnímu dni nevzniklo a dosud nebyl podán žádný návrh na vznik tohoto typu. Přesto je na Ministerstvu zdravotnictví určen věcně příslušný odbor, který zabezpečí agendu vzniku těchto zařízení a vedení rejstříku těchto zařízení i kontroly ze zákona.

Je ale potřeba poznamenat, že existuje řada právních problémů spojených obecně s aplikací tohoto zákona, o kterém vy mluvíte. Zákon obsahuje celou řadu nejednoznačných ustanovení a úprava některých problémů zcela chybí, např. vztah předmětného zákona k platnému zákonu o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních. Před aplikací zákona si Ministerstvo zdravotnictví dalo vypracovat podrobnou právní analýzu, z níž vyplývá, že nebude-li zákon zrušen, je nezbytné jej změnit tak, aby nebyl v kolizi s již existujícími právními předpisy.

Skutečně nic dalšího k tomu nemohu dodat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, obrátím se na pana poslance Ratha, má minutu na to, aby doplnil svou interpelaci. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Jsem rád, paní ministryně, že jste potvrdila, že v tom staženém balíku v návrhu zákona o zdravotních službách plánuje Ministerstvo zdravotnictví zrušit zákon č. 245. My s tím, a to vám tady tlumočím, jednoznačně zásadně nesouhlasíme a v březnu t. r. dostanete jako ministerstvo po projednání v zastupitelstvu Středočeského kraje žádost o zřízení veřejného ústavního neziskového zdravotnického zařízení Středočeského kraje podle tohoto zákona. Čili neplatí a nebude platit velmi brzy, že nikdo takové zařízení nezřídil. Nezřídil ho proto, že s touto neziskovou formou nesouhlasí vaše politická strana, která řídila vlastně všechny nemocnice. Čili on nemohl být aplikován ne proto, že je neaplikovatelný, ale proto, že chyběla politická vůle.

Čili já vás snažně velmi žádám a prosím, abyste tuto zrušující část ze zákona o zdravotnických službách vyškrtla, a až budete znova předkládat tento balík zákonů, aby tuto část neobsahovaly, protože to jinak bude zásadní důvod k naprostému odporu sociální demokracie k těmto zákonům.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím paní ministryni, ta má ještě dvě minuty na to, aby reagovala na tento doplněk. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Daniela Filipiová Já k tomu mohu říci jen jediné, že Ministerstvo zdravotnictví samozřejmě přijme tyto žádosti a patřičným způsobem je zpracuje.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme ukončit tuto interpelaci. Pan poslanec Jandák, pokud mám správnou informaci, stáhl svojí interpelaci. Můžeme tedy pokročit k panu poslanci Břetislavu Petrovi. Ten bude interpretovat nepřítomného ministra Martina Římana ve věci státní energetické koncepce. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP