(14.40 hodin)
(pokračuje Váňa)

Ale vy, ještě než do naší země vůbec dorazila hospodářská krize, tak jste přidali do kapes těm nejbohatším škrtem pera razantním snížením přímých daní a 95 procentům občanů jste podtrhli jejich příjmy, vytunelovali jste jejich rodinné rozpočty. Přilepili jste se na jejich peněženky, a to tím, že jste jim výrazně zvýšili sazbu nepřímých daní. Tím jste jim zdražili úplně všechno. Proto se lidé zadlužují.

Vážený pane premiére, je to politika, která po mém soudu není ekonomicky promyšlená.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím nyní znovu pana poslance Ladislava Šincla.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl interpelovat nepřítomného pana premiéra v tom, že minule jsem vystupoval s mou interpelací v rámci rozporů v jeho projevech. On mi odpověděl na jeho interpelaci, abych - cituji - zvažoval slova, která při těchto interpelacích říkám. Chtěl bych se ho tedy zeptat, co tím myslel, jestli to nebylo náhodou vyhrožování.

Jinak bych se chtěl vzdát dalších interpelací, protože pan premiér tady není.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, děkuji, takže stahujeme ty další. Zeptám se ještě pana poslance Miroslava Váni, který tady má ještě interpelaci sedmou. Upozorňuji, že pravděpodobně brzy skončí interpelace na premiéra a budeme moci rovnou zahájit interpelace na ministry, a to se týká především pana ministra Nečase, Langera, Římana, Lišky, Gandaloviče. Někteří jsou omluveni, jenom na to upozorňuji, jestli je to slyšet, že bychom rovnou začali pak interpelacemi na ministry.

Prosím, nyní má slovo ještě pan poslanec Váňa.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane nepřítomný premiére. Svojí nepromyšlenou vládní politikou stavíte do velmi svízelné a komplikované situace většinu pracujících občanů. Oni se dostávají do situace, že chápou, že dennodenní lopotou, poctivou dřinou od nevidím do nevidím je ale jejich práce pouze poukázkou k chudobě. Vydělají si tolik, že jim to nepokrývá ani jejich minimální náklady. Náklady, které potřebují, aby mohli žít. Přesto odměna pro tyto pracující je ta, že mají horší a horší pracovní podmínky. Že se jim snižuje nemocenské pojištění, tedy výplata nemocenské. To znamená - přeloženo do češtiny - jsou-li marodní měsíc, dostanou, pakliže vydělávají průměrnou mzdu, téměř o tři tisícovky méně. Snižuje se jim reálná mzda, to znamená pracující si za mzdu domů přinesenou může koupit daleko méně zboží, méně služeb. Lidé se dostávají do svízelné, komplikované situace, a proto české domácnosti se zadlužují. Je známo, že zadluženost českých rodin už není 700 miliard, nýbrž se dostává k hranici jednoho bilionu a osciluje toto číslo okolo 900 miliard korun.

A tak lidé prožívají strach, strach z nejistoty, strach, že nedokáží existenčně zajistit svoji rodinu. Strach, že přijdou o práci. Strach, že nebudou moci svým dětem zajistit vzdělání. A tak už dnes není výjimka, že v rodině je více než tři děti, ale studovat může pouze jeden vyvolený, protože rodina nemá na to, aby platila 13tisícovou měsíční gáži studentovi, který studuje v Praze na vysoké škole.

Mnoho pracujících nemá zajištěny řádné podmínky k důstojnému životu. Je to politika, která je namířena proti 95 procentům lidí. Je to politika, která je namířena zejména proti nízkopříjmovým skupinám, proti středněpříjmovým skupinám. Ale dnes ve středněpříjmových skupinách je celá řada vysokoškoláků a středoškoláků. Dnes se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými. To je společnost, kterou většina lidí, pane premiére, nechce.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla poslední interpelace, která tady zazněla dnes na premiéra, který je v zahraničí a nepřítomen. Myslím, že jsem na nikoho nezapomněl a můžu interpelace na premiéra pro dnešek ukončit. Takže končím interpelace na premiéra.

My jsme se dohodli už na vedení Sněmovny, že pokud skončí dříve interpelace na premiéra, tak můžeme rovnou pokračovat interpelacemi na ministry, ale to je trochu vázáno na to, jestli tady příslušní ministři jsou přítomni. Takže já vám jenom sdělím, že tu mám omluvy ministrů. Omluven je pan ministr Martin Bursík, Daniela Filipiová, Petr Gandalovič, Miroslav Kalousek, Michael Kocáb, Ivan Langer, Martin Říman, Cyril Svoboda a Alexandr Vondra. Takže z ministrů, na které jsou tady interpelace, bychom měli začít interpelacemi právě na ministra Nečase. Přítomen by tu měl být také pan ministr Liška, Jehlička, Pospíšil. Takže takhle vypadá situace.

Vidím, že můj seznam omluv nesouhlasí úplně s tím, jaká je realita, ale to je stejná situace, jako byla při začátku jednání Sněmovny. Já jen upozorňuji, že je dobré aktualizovat omluvy, aby pokud je omluva tady podaná a neplatí, aby i v kanceláři předsedy Sněmovny byla informace, že je omluva zrušena. Jinak ty omluvy prostě platí tak, jak byly písemně podány. Takže já jen apeluji, aby jak v případě poslanců, tak ministrů, pokud dojde ke zrušení omluvy, aby se to dělo přímo v kanceláři předsedy Sněmovny. Pak to dostaneme i my sem na stůl.

A teď vzhledem k tomu, že nevidím pana ministra Nečase, přeruším jednání na 15 minut. Je 14.47, takže já bych to udělal tak, že zahájíme v 15 hodin. V 15 hodin začneme jednání a měli bychom začít interpelacemi především na, doufám, přítomné ministry Nečase, Lišku, Jehličku, pana ministra Pospíšila. Ti by měli být přítomni podle seznamu, který mám. Eventuálně paní ministryni Filipiovou, která je tu také, takže můžeme takto pokračovat.

Přerušuji jednání Sněmovny, v 15 hodin pokračujeme.

 

(Jednání přerušeno ve 14.48 hodin)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP