(10.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Vzhledem k tomu, jaká je hodina, já spíš navrhuji, aby na tyto dvě otázky mi minimálně odpověděl pan ministr zahraničí písemně do nějaké lhůty, a dovolte mi tedy, abych navrhl odmítnutí odpovědi ministra zahraničních věcí pana Karla Schwarzenberga na moji interpelaci Poslaneckou sněmovnou. Pan ministr je lesník a ví, o jak vážné věci jednáme.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Hlásí se někdo další do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Pan místopředseda Filip navrhl usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí pana ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga na interpelaci a odpověď poslance Vojtěcha Filipa ve věci odpovědnosti České republiky na stanovisko Komise Evropských společenství, porušení smlouvy č. 2005/4319 ze dne 22. 3. 2007."

Zazvoním, odhlásím vás, poprosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Mohu zahájit hlasování o návrhu usnesení, tak jak jej navrhl pan místopředseda Filip.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 246 z přítomných 101 poslankyň a poslanců pro návrh 54, proti 39. Návrh usnesení byl přijat. Končím interpelaci sněmovní tisk 671.

 

Přikročíme k další interpelaci a tou je interpelace pana poslance Klase na pana ministra životního prostředí a místopředsedu vlády Martina Bursíka. Tady musím využít ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu, který zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme ani stanovisko ani o ní dále nejedná. To znamená, že interpelaci sněmovní tisk 694 nebudeme ani projednávat.

Další interpelací je interpelace pana Václava Exnera na předsedu vlády Mirka Topolánka. Jedná se o interpelaci sněmovní tisk 702. Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci návrhu bilaterální dohody s USA o nevydávání amerických občanů - ICC. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 702. Poprosím pana poslance Exnera, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, interpelace byla velice jednoduchá. Zeptal jsem se na to, jaký je stav jednání o návrhu bilaterální smlouvy s USA o nevydávání amerických občanů Mezinárodnímu trestnímu soudu. Pan předseda vlády mně odpověděl, že mě informuje, že vláda České republiky v současné době nevede žádná jednání o návrhu bilaterální smlouvy s USA o nevydávání amerických občanů Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Já jsem rád, že když není přítomen předseda vlády, je přítomen ministr zahraničních věcí. Chtěl bych jemu, tedy v zastoupení, předat materiál, který jsem jako jeden z poslanců, který se zúčastnil cesty do Spojených států amerických, dostal z Ministerstva zahraničních věcí, kde se na straně 24 píše následující: Část materiálu, to je 1.7 má název Smluvní oblast a spolupráce v oblasti justice. A tady se píše: "Smluvní základnu mezi Českou republikou a USA tvoří 54 bilaterálních smluv, jichž více než polovina byla uzavřena po roce 1989. V současné době jsou v jednání tyto bilaterální smluvní dokumenty." Vynechám první čtyři a zmíním se o posledním uvedeném a ten se jmenuje Návrh bilaterální dohody o nevydávání amerických občanů ICC. ICC je anglická zkratka pro Mezinárodní trestní soud.

Jestli teď prohlásí pan ministr zahraničních věcí, že v jeho materiálu z jeho ministerstva jde o omyl, ihned se spokojím s vysvětlením a beru na vědomí, že žádné jednání neprobíhá. Pokud však pan ministr zahraničních věcí buď není schopen toto prohlásit, anebo pokud prohlásí, že platí to, co je uvedeno v materiálu jeho ministerstva, pak musím konstatovat, že nemohu souhlasit s odpovědí na interpelaci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otvírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Hlásí se někdo do rozpravy? Pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, zdá se, že pan ministr zahraničních věcí potřebuje nějaký čas, případně takový čas potřebuje předseda vlády, aby se věc vyjasnila, proto navrhuji přerušení projednávání této interpelace do té doby, než některý z kompetentních představitelů bude schopen zaujmout k věci stanovisko.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Navrhujete přerušit tuto interpelaci. Já o tomto návrhu nechám hlasovat. Zazvoním, aby se mohli poslanci dostavit do jednací síně.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Exnera přerušit projednávání této interpelace? Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 247 z přítomných 107 poslankyň a poslanců pro návrh 51, proti 27. Tento návrh nebyl přijat.

 

O slovo se hlásí pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Děkuji, pane předsedo. V tom případě mi nezbývá, než abych navrhl vyslovit nesouhlas s odpovědí na interpelaci, protože jde o zcela zřejmý rozpor mezi dokumentem Ministerstva zahraničních věcí a dokumentem, kterým mně předseda vlády odpověděl. Bude splněn ten samý účel, jako kdybychom věc přerušili, protože si představitelé vlády celou věc vyjasní a doufám, že mně dají dále nerozpornou informaci v další odpovědi. (Setrvalý hluk v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Mezitím jsem vás odhlásil, poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Ukončím, pokud se nikdo nehlásí, rozpravu a budeme hlasovat o návrhu pana poslance Exnera: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí na interpelaci ve věci návrhu bilaterální dohody s USA o nevydávání amerických občanů ICC."

Já bych poprosil, aby byl ve Sněmovně klid a mohli se věnovat našemu jednání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 248 z přítomných 97 poslankyň a poslanců pro návrh 52, proti 40. S usnesením byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání interpelace, sněmovní tisk 702. Tím končím i bod číslo 216, to jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Předám řízení schůze, a budeme pokračovat bodem číslo 29.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP