(9.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do rozpravy? Ano, hlásí se dále do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Dámy a pánové, já se budu snažit také o korektnost. Z projevu pana Váni při písemných interpelacích zaznělo mnoho o tom, jak je chudý ten košíček. Chtěl jsem jenom několik faktů.

V České republice je 21 % mužů obézních, 31 % žen. 68 % žen má nadváhu spojenou s obezitou, 72 % mužů. Za tabák a alkohol dáváme více než za zdravotní péči. Průměrný věk života, to jsou statistická čísla, je u nás 76 let a v žebříčku jsme 58. na světě.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do rozpravy, aby nás obohatil o nějaké informace? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Pane poslanče, vy jste navrhl nesouhlas s odpovědí pana premiéra Mirka Topolánka, s odpovědí na interpelaci, komu vláda pomáhá a komu vláda škodí.

Zazvoním, odhlásím vás a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Budeme o návrhu tohoto usnesení hlasovat. Počkám, než bude kvorum aspoň 67. Již to tak je. Chvilku ještě počkám, protože kolegyně a kolegové přicházejí do jednací síně.

 

Budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Váňa.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 240, z přihlášených 108 poslankyň a poslanců pro návrh 46, proti 50. Usnesení nebylo přijato. Končím interpelaci, sněmovní tisk 646.

 

Zahajuji další interpelaci. Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Váni ve věci umístění radarové základny USA na území České republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 647. Poprosím pana poslance, aby uvedl svoji interpelaci.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane předsedo, já z důvodu nepřítomnosti pana premiéra speciálně u této interpelace vás zdvořile požádám o přeřazení na další následující schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já jsem neslyšel, co jste říkal na mikrofon, protože jsem tady řešil s paní kolegyní Dundáčkovou neúčast pana ministra Kalouska. Byl byste ochoten zopakovat svůj návrh? Omlouvám se.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane předsedo, já bych vás požádal z důvodu nepřítomnosti pana premiéra speciálně u této interpelace, kdybyste byl tak hodný, abychom tuto interpelaci zahájili a přerušili.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já jsem ji zahájil. Jestliže vy dáte nějaký návrh na přerušení, tak jej můžete dát. Já o své vůli ji přerušit nemohu. Buď budeme pokračovat v projednávání, nebo zde zazní návrh, který bude hlasovatelný.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane předsedo, v tom případě vznáším po mém soudu hlasovatelný návrh: Žádám o přerušení této interpelace z důvodu nepřítomnosti pana premiéra.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Ano, pane poslanče. To je i podle mého názoru hlasovatelný návrh. Tady nejsme ve sporu, protože jste přednesl návrh. Budeme o něm hlasovat. Zazvoním. Budeme hlasovat o vašem návrhu na přerušení projednávání interpelace, sněmovní tisk 647. Je to ve věci umístění radarové základny USA na území České republiky. Budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Váni, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 241, z přítomných 113 poslankyň a poslanců pro návrh 56, proti 44. Tento návrh nebyl schválen. Proběhne kontrola hlasování.

 

Mezitím vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

O slovo se hlásí pan poslanec Aubrecht.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, dámy a pánové, mačkal jsem, ale nerozsvítilo se mi tlačítko. Zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ano, na sjetině je křížek.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže zpochybňujete hlasování. Slyšeli jsme námitku. Já jsem ještě zvonil a čekám, aby přišli ti poslanci, kteří chtějí hlasovat.

 

Mezitím zahájím hlasování o námitce. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 242, z přítomných 114 poslankyň a poslanců pro návrh 72, proti 19. Námitka byla přijata.

 

Budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Váni, který navrhl přerušit projednávání této interpelace.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 243, z přítomných 120 poslankyň a poslanců pro návrh 62, proti 50. Tento návrh byl přijat. Přerušuji tedy projednávání interpelace, sněmovní tisk 647, ve věci umístění radarové základny USA na území České republiky.

 

Dále budeme pokračovat písemnou interpelací na ministra financí Miroslava Kalouska. Ten odpověděl na interpelaci poslankyně Evy Dundáčkové ve věci restrukturalizace Celní správy České republiky, zrušení celní pobočky v Příbrami. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 648. Poprosím paní poslankyni Dundáčkovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, i já se nacházím v poměrně obtížné situaci. Přiznám se, že na zařazení této interpelace čekám od podzimu loňského roku a řízením osudu nikdy nedošlo na čtvrteční interpelace, při kterých by bylo možné tuto věc předložit a požádat ministra financí o odpověď v této věci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP