Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
12. února 2009 v 9.03 hodin

Přítomno: 143 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení nepřítomní členové vlády, zahajuji dnešní jednací den 48. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Dříve než vás poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, žádám vás, abyste se zklidnili a posadili. A nyní vás prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili mi, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinil pan poslanec Klučka, který má náhradní kartu č. 1.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali omluvení své neúčasti na dnešním jednání tito poslanci: pan poslanec Braný, pan poslanec Klas, paní poslankyně Konečná, pan poslanec Kvapil, pan poslanec Paroubek, pan poslanec Šlajs, pan poslanec Tlustý, pan poslanec Úlehla a pan poslanec Vojíř.

Z členů vlády se omlouvají pan premiér Topolánek - zahraniční cesta, pan ministr Bursík - dopolední jednání, pracovní důvody, paní ministryně Filipiová - dopolední jednání, pracovní důvody, pan ministr Gandalovič - odpolední jednání, zahraniční cesta, pan ministr Kalousek do 18 hodin - zahraniční cesta, pan ministr Kocáb -dopolední jednání, pracovní důvody), pan ministr Langer od 9 do 11 hodin a po 14.30 hodině - pracovní důvody, pan ministr Říman - zahraniční cesta, pan ministr Cyril Svoboda - zahraniční cesta, pan ministr Vondra - plánovaný návrat v poledních hodinách, zahraniční cesta.

Paní poslankyně Fialová má náhradní kartu č. 2.

Dnešní jednání bychom zahájili bodem 216, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Dále bychom projednali pevně zařazené body 29, 215, 182, 24, 27 a 28. Poté bychom se případně věnovali bodům ve schváleném pořadí našeho programu. Odpolední jednání zahájíme bodem 217 - ústními interpelacemi, po skončení ústních interpelací budeme projednávat smlouvy v prvém čtení a body 192 až 201 z bloku zpráv, jak jsme si již v úterý odhlasovali.

I dnes platí dohoda, že na případné sporné body by platilo veto klubů.

Upozorňuji ještě, že je nutná účast všech navrhovatelů a zpravodajů těchto bodů, a dodávám, že přehled všech těchto bodů byl předán jednotlivým předsedům poslaneckých klubů.

Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 proběhne jejich slosování.

Mám zde přihlášku pana poslance Exnera, asi k programu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, předstupuji před Poslaneckou sněmovnu s prosbou, aby dva tisky, které se týkají kosmického výzkumu a kosmické agentury - jde o smlouvy - byly zařazeny. Z toho jednu navrhuji již počtvrté, třikrát byla zařazena a nikdy na ni nedošlo. Přál bych si, jestli by bylo možné zařadit je dnes jako poslední body před obědem. Myslím, že mohu zodpovědně prohlásit, že jejich projednávání nezabere více než pět minut plus projevy předkladatele.

Jde o body 96, vládní návrh, kterým se předkládá Smlouva mezi státy, které jsou stranami Úmluvy o založení Evropské kosmické agentury, a Evropskou kosmickou agenturou o ochraně a výměně utajovaných informací, sněmovní tisk 606, druhé čtení, a bod 117, sněmovní tisk 639, vládní návrh k vyslovení souhlasu s přístupem Protokol o výsadách a imunitách Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli, prvé čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Vy tedy navrhujete body 96 a 117 přeřadit na dnešek před polední pauzou. Kdybyste souhlasil s mým postupem, byly by to body č. 7 a 8. Nesouhlasíte s mým postupem, máte tedy slovo, prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Tento postup se bohužel už mnohokrát neosvědčil. Chtěl bych poprosit Sněmovnu, jestli by bylo možné skutečně předtím, než se rozejdeme na polední přestávku, tyto body zařadit nezávisle na tom, který bod předtím skončí. Jde o to, že jeden tento tisk je potřeba skutečně naléhavě projednat kvůli úřadu spojené,u s projektem Galileo, který by u nás mohl být, a druhá věc je s tím související. Ale je to také osobní důvod, že se nemohu zúčastnit večerního jednání.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Mezitím oznámil pan poslanec a místopředseda Filip, že má náhradní kartu č. 3.

Hlásí se pan ministr Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane předsedo, kolegyně a kolegové, opakovaně se pokouším dosáhnout toho, aby po pevném zařazení dvou bodů byly tyto body projednány. Vzhledem ke způsobu jednání Sněmovny se mi to nedaří, a tak chci požádat, zda by na úterý 17. února 2009 jako druhý a třetí bod byly zařazeny body č. 40 a 49 schváleného pořadu schůze. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane ministře. Chce ještě někdo vystoupit k programu? Není tomu tak, budeme tedy hlasovat o návrzích tak, jak byly předneseny.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Exnera, který chce zařadit body 96 a 117 na dnešek ve 12.45 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 238 z přítomných 122 poslankyň a poslanců pro návrh 116, proti jeden. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP