(18.30 hodin)

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já jsem chtěl ještě nechat vystoupit pana ministra školství, ale on opět bohužel zmizel.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se domnívám, že tato atmosféra - vidím, že pan ministr školství přichází, tak já bych mu dal přece jenom ještě přednost a poté bych se znovu dovolil přihlásit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samozřejmě, je to možné. Pan ministr školství Ondřej Liška s přednostním právem před řádně přihlášenými kolegy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Děkuji. Já se omlouvám, odskočil jsem si. Já jsem chtěl uvést na pravou míru některé věci, které tady zazněly a které jsou zhola nepravdivé.

Mého úřadu, mého resortu se týkají dva operační programy, jak bylo řečeno, operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace. Z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ministerstvo školství odeslalo 10 miliard Kč na kraje, které jsou určeny pro české regionální školství. Kde tyto peníze leží? Tyto peníze leží na krajích. (Ohlas v řadách poslanců ČSSD.) Bavíme se o tom, zda jsou a jak efektivně čerpány. Kdo vládne v krajích?

Já si vzpomínám na informace z minulého týdne, kdy pan hejtman Rath zastavil čerpání z tohoto operačního programu, nepodepsal projekty, které jsou připravené. Na tyto prostředky čekají školy ve Středočeském kraji, ale pan hejtman Rath si zřejmě myslí, že do toho může ještě nějakým způsobem zasáhnout, podle svých vlastních priorit upravit čerpání těchto prostředků a že nějaké malé zdržení nikomu neublíží.

Pokud čekáte v krajích na prostředky z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ptejte se svých hejtmanů, ptejte se svých krajských vlád, jak jsou tyto prostředky vynakládány, zda je někdo nezdržuje na těchto krajích a co si od toho případně slibuje. (Projevy nesouhlasu z řad ČSSD.)

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace je program, díky kterému by mělo v příštích šesti letech odejít nějakých 60 miliard Kč do českého výzkumu a vývoje. Ta výzva, kterou tak pohrdlivě popsal pan kolega Ohlídal, to je výzva, na základě které bude rozděleno 6 miliard Kč pro regionální centra výzkumu a vývoje. Řekněte mi, kdy naposledy tímto způsobem investoval stát do výzkumu a vývoje, do regionálních center! Je to obrovská příležitost, která je takto vnímána v regionech. Připravuje se celá řada velmi kvalitních projektů a doufám, že budou také velmi brzy tyto prostředky vyčerpány právě na tyto účely. Žádné zdržení v tomto ohledu se zde nekoná. Můj úřad zvláště za mého působení naopak udělal všechno pro to, aby tyto prostředky mohly včas odejít.

Nastoupil jsem do čela svého úřadu v situaci, kdy nebyl připraven tento operační program, a slíbil jsem, že do tří měsíců po mém nástupu tento operační program bude hotov, bude odeslán Evropské komisi, bude v co nejrychlejším čase vyjednán, schválen a bude implementován. A to se také stalo. Přesně tři měsíce poté, co jsem nastoupil, byl tento operační program schválen vládou, byl odeslán Komisi a v historicky nejkratší době vyjednávání operačního programu - za dva a půl měsíce - byl vyjednán s Evropskou komisí v září minulého roku, byl schválen a na základě toho jsme mohli vyhlásit další výzvu, nebo první výzvu tohoto operačního programu.

Chcete říci, že rekordně rychle vyjednaný operační program je zdržením? Naopak, je to nadstandardní spolupráce s předkladateli projektů, zvláště těch velkých, kdy jim umožňujeme, aby co nejlépe připravili své projekty, protože ty nebude posuzovat Ministerstvo školství, nýbrž je bude v tom finále vyhodnocovat samotná Evropská komise, která tyto velké projekty ve finále schvaluje, a to na základě hodnocení mezinárodně respektovaných a nezávislých hodnotitelů. My se naopak snažíme a asistujeme těmto projektům, těmto předkladatelům tak, aby ten čas byl maximálně dobře využit a oni vstoupili do schvalovacího procesu připraveni a s velkými šancemi.

Omyl, žádné zdržení se zde na naší straně nekoná. A řekl bych, jestliže se tady koná nějaké zdržení a jestliže jsou tady nějaké strukturální, systémové problémy s čerpáním evropských prostředků, tak je to proto, že celá architektura operačních programů je naprosto nesmyslně, nesmyslně složitě připravena vládou sociální demokracie, která obrovský počet operačních programů, roztříštěnost priorit, roztříštěnost jednotlivých oblastí zakódovala do této architektury, a to za situace, kdy vláda, která nastoupila po ní, to nemohla, aniž by riskovala veliké zdržení, zásadní zdržení, a tím pádem nečerpání prostředků, úplně, jak se říká od počátku, od základu překopat. Naopak my jsme se snažili ve vládě tyto priority horizontální i jednotlivé gesční co nejvíce propojit - velmi obtížně, i přes tu nesmyslně a diletantsky připravenou architekturu sociální demokracií - tak aby se ty synergie, které jsou zcela žádoucí mezi těmito operačními programy, alespoň definovaly, a samotná Evropská komise na tom trvala, aby tyto průniky, tyto synergie byly co nejlépe popsány. To se nakonec stalo, to znamená díky této spolupráci konečně existují průniky, přesně definované synergie mezi jednotlivými operačními programy.

A dovoluji si ještě na závěr říci, že právě operační program Výzkum a vývoj pro inovace, a takto se o něm vyjádřila i komisařka Hübnerová, když byl schválen, je natolik dobře připravený, že dneska slouží Evropské komisi jako mustr pro podporu aplikovaného výzkumu, spolupráci s byznysem a akademickou sférou a podporu inovací. Přečtěte si ho. Možná že se tam dozvíte zajímavé věci.

A pokud se týká zdržení, zeptejte se svých hejtmanů, řada z nich sedí v této Sněmovně, kde ty peníze před lidmi schovávají, proč je školy ještě nemají a v čem to zdržení spočívá. Rozhodně ne na straně Ministerstva školství. Naopak jsou to dnešní kraje, které v tomto mohou něco udělat a mohou tyto prostředky pustit tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Takže pláčete na zcela špatné adrese.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru školství. Teď se tady strhla řada faktických poznámek, které mají přednost i před jinými přednostními právy, včetně zpravodaje. Musím říci, že první faktickou poznámku má pan poslanec David Rath, poté pan poslanec Ohlídal, pak pan poslanec Bratský, pan poslanec Martínek a poté pan poslanec Zdeněk Škromach. To je pět faktických poznámek. Prosím, pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, pan ministr školství tady hovořil o čerpání fondů na krajích. Pane ministře, vy už jste ve vládě skoro tři roky. My jsme na krajích zhruba dva měsíce. Přestože pracujeme velmi rychle, tak jsme zatím ještě nestačili vyměnit většinu těch klíčových úředníků, které tam za osm let své vlády nasadila ODS. (Ohlas v řadách ODS.) Takže pokud je nějaké zdržení na krajích, tak určitě za to nemůžou hejtmani ze sociální demokracie, kteří tam jsou dva měsíce. Ale tyto projekty a věci, jak sám dobře víte, se připravují ne dva měsíce, ale připravují se velmi dlouho, a nepřipravují je hejtmani, ale připravují je určité aparáty. Jak jsem říkal, ty aparáty si tam osm let pěstovala a živila Občanská demokratická strana.

Já vás mohu ubezpečit, že všechny smlouvy na čerpání finančních prostředků do škol, podtrhuji do škol, jsem podepsal, ty, které jsem dostal na stůl, okamžitě. Skutečně pár projektů necháváme prozkoumat, jejich účelnost. Ale víte, to nejsou projekty škol. Já vám je klidně můžu nechat vytáhnout. Jsou to některé zvláštnosti, já teď nevím z hlavy, jestli zrovna tento program nebo projekt patří do této osy, to je třeba jakási Kolpingova rodina za mnoho milionů. Mě to trošku zaskočilo, protože jsem myslel, jestli nefinancujeme nějakou Addams family nebo něco takového z evropských peněz. Tak jsem tam poslal kontrolu, jestli jim nepřijde otevřít ta pověstná ruka, co běhá v té Addams family, nebo někdo takový, abych zjistil, kam vůbec ty peníze putují.

Mohu vás ubezpečit, že školy dostaly všechny projekty okamžitě -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, musím vám vzít slovo, protože jste se přihlásil k faktické poznámce. Opravdu to nejde, respektujte čas podle jednacího řádu.

Prosím, další faktická poznámka kolegy Ohlídala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP