(18.10 hodin)
(pokračuje Bratský)

Vzhledem k tomu, že již máme poměrně solidní informace o čerpání fondů do tohoto nového období, tedy let 2007 až 2013, tak lze z toho jednoznačně odvodit, statistiky jsou jasné a všichni je dobře znáte, že drtivá většina prostředků není čerpána hned v prvním, případně druhém roce, ale až v letech následujících. Ohánět se tím, že v současné době jsou 2 %, 5 % nebo něco podobného, je - neříkám směšné, ale svým způsobem možná rétoricky záludné.

Celkový objem schválených projektů tak nyní představuje zhruba 81,4 % alokace na rok 2007 a rok 2008. Ve schvalovacím procesu se nachází 34,2 % všech předložených žádostí o podporu v celkové hodnotě 147,5 mld. Kč. Na účet příjemců pomoci bylo vyplaceno 2,2 mld. Kč, což je 1 % ze součtu alokací pro roky 2007 a 2008, nicméně předpoklad předložených žádostí o platby poskytnutých jednotlivými operačními programy ukazuje, že do konce roku 2009 by měly být předloženy žádosti o platbu od příjemců v předpokládané hodnotě 68,9 mld. Kč, což představuje 70 % alokace pro rok 2007. Je to zhruba v té samé relaci, řekl bych dokonce o něco lepší - tam bylo tehdy, myslím, 55 až 60 % v minulých letech - než bylo za vlád sociální demokracie. Upřímně řečeno, jsme ve stejném gardu.

Tento předpoklad je první ukazatel a ujištění ze strany řídícího orgánu, že projekty jsou v realizaci a v nejbližší době dojde k nárůstu proplácení finančních prostředků příjemcům.

Výše uvedené údaje potvrzují trend dalšího nárůstu předpokládaných žádostí a rovněž i předpoklad, že projekty, které jsou nyní v realizaci, budou v průběhu roku 2009 postupně ukončovány a propláceny, tudíž dojde k nárůstu proplacených finančních prostředků žadateli.

A teď prosím, co s tím dále? Ve znamení příjmu žádostí o podpory a jejich administrace začátek roku 2009, to jsou ty, které jsou již zadministrovány, schváleny, potvrzuje očekávané trendy v oblasti dalšího nárůstu a realizace schválených projektů, které budou následně průběžně propláceny. Je tedy zřejmé, že během roku 2009 porostou objemy prostředků připravených k certifikaci, kterých prostředků, které jsou proplaceny z fondů Evropské unie. (Hovořil nesrozumitelně.)

Já si myslím tedy, že lze očekávat zvýšený tlak na jednotlivou administrativu, zejména při monitorování úspěšnosti projektů, a zároveň že třeba i vaši hejtmani, vážení přátelé, budou ještě muset vynaložit trochu práce a doplnit některé drobnosti, abychom tyto prostředky získali. My se na to velice těšíme, protože všem jde o stav v naší České republice, a já bych chtěl říci, že celková alokace bude určitě v pořádku.

Ještě tady mám několik informací na závěr. - Já si to tady najdu, nebojte se nic. Promiňte, ještě hledám…

Je tedy jasné, že zítra, až zasedne podvýbor pro evropské fondy a získáme poslední informace, které vám budeme moci přednést, se možná, v následujícím čase, ukáže, že situace je veskrze dobrá, že je výborná (smích z lavic opozice) - pan hejtman se již raduje, ano, přijde mu víc, než očekával, díky dobré správě a dobré přípravě, a že informaci vlády, kterou přednáší premiér na základě bodu, který jste zařadili do programu, budeme moci navrhnout posléze za chvíli po všech, kteří zde budou vystupovat v podrobné rozpravě, že bereme na vědomí, všechno je v pořádku, a jak vy říkáte, brambory jsou v řádku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. Nyní pan poslanec Antonín Seďa, připraví se pan poslanec Ivan Ohlídal. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, bez práce je nyní v České republice 398 tisíc lidí a předpokládá se, že do konce roku jich přibude ještě zhruba 100 tisíc. Nezaměstnanost by se tak mohla zvednout na hranici 8 %. Proč to připomínám? Proto, že v současné době jsou obrovské problémy s alokováním finančních prostředků z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost má alokováno pro období let 2007 až 2013 přes 57 mld. Kč. Doposud byly otevřeny výzvy s celkovou alokací přes 47 mld. Kč. Hodnota dosud schválených žádostí je méně než 8 mld. Kč.

Základním problémem je skutečnost, že na realizaci projektů, které mají sloužit na financování rekvalifikací a poradenských programů pro nezaměstnané, nedošla ani koruna. Ministerstvo práce a sociálních věcí nedokázalo připravit metodiku čerpání těchto finančních zdrojů a odpovědnost za realizaci veřejných zakázek na dodavatele rekvalifikačních a poradenských programů přesunulo na úřady práce. Úřady práce neměly v dané oblasti zkušenosti, nebyly připraveny na zpracování výzev a vyhlašování nadlimitních veřejných zakázek a rovněž neměly v rozpočtu peníze na nákup poradenských služeb pro administraci veřejných zakázek. Důsledkem toho se situace stává stále vážnější. V době, kdy nezaměstnanost roste vysokým tempem, rekvalifikace a poradenské programy pro usnadnění návratu do zaměstnání nejsou v České republice stále k dispozici.

Pro většinu nezaměstnaných, kteří přicházejí na úřady práce s nadějí a mají zájem tuto situaci řešit, je realita, se kterou se setkávají, obrovským zklamáním. Není dostatek argumentů, které by dokázaly těmto lidem zdůvodnit, že je sice dostatek finančních prostředků, ale momentálně nejsou k dispozici z důvodu administrativních průtahů ve výběrových řízeních.

Vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, důsledkem této situace je ztráta motivace u nezaměstnaných, dále skutečnost, že nezaměstnaní zůstávají déle v evidenci a stát vynakládá větší prostředky na výplaty podpor, než kdyby jim nástupem do rekvalifikací operativně pomohl získat pracovní uplatnění.

Pane nepřítomný premiére, namísto pozdních a v mnoha případech lobbistických a někdy zbytečných opatření vaší Národní ekonomické rady vlády by bylo daleko užitečnější a efektivnější řešit kritickou situaci čerpáním finančních prostředků z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Ptám se, co udělá vláda a ministr práce a sociálních věcí pro to, aby nezaměstnaní mohli bez odkladu a operativně využívat rekvalifikace jako účinného nástroje k nalezení nové práce. Jak dlouho chce ještě vláda řešit současnou kritickou situaci a hazardovat s důvěrou spoluobčanů, kteří v obtížné životní situaci očekávají od služeb zaměstnanosti účinnou pomoc a namísto toho se setkávají s celou řadou administrativních průtahů, které účinné řešení jejich obtížné situace jenom oddalují, a tím se jejich šance na získání nového zaměstnání výrazně snižují?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Antonínu Seďovi. Nyní pan poslanec Ivan Ohlídal, připraví se pan poslanec Petr Krill. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan premiér ve svém projevu řekl, že chce rozptýlit naše obavy z toho, že vláda to dělá špatně. Tím dělá to špatně myslel přípravu a realizaci operačních programů. Já musím konstatovat, že mé obavy nerozptýlil, a chtěl bych to dokumentovat na situaci v realizaci operačních programů na Ministerstvu školství. Mrzí mě, že zde není pan ministr Liška. Slyšel jsem, že sedí v kuloárech. Patrně má strach se posadit sem do vládních lavic, protože má asi obavy z toho, co uslyší. Možná to sám neví.

Všimněme si operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Uvedu několik čísel, na kterých ten katastrofální stav na Ministerstvu školství chci ilustrovat.

Alokace finančních prostředků v rámci tohoto operačního programu pro roky 2007 až 2013 je 57,293 mld. Kč. Dosud byly otevřeny výzvy s celkovou alokací finančních prostředků pouze 22,846 mld. Kč. Situace je ještě horší, co se týče dosud schválených žádostí, dosud schválených projektů, přijatých projektů. Tam je celková finanční částka připadající jenom v hodnotě 757 mil. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP