(17.30 hodin)

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, vzhledem k tomu, o čem jsem mluvil i v obecné rozpravě, i k tomu, že bohužel ve vystoupeních ministrů nebylo dost prostoru věnováno sociální problematice lidí, kteří se nacházejí v situaci, o které jednáme, navrhuji následující bod usnesení Poslanecké sněmovny: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby přijala opatření ve prospěch základního sociálního zajištění cizinců, kteří u nás ztratili zdroj obživy, a to po dobu do ukončení dočasného pobytu v České republice.

Dále mi dovolte, abych se jen ještě zmínil k problematice pokut a věcí spojených s agenturami práce. Nechtěl jsem zneužívat technickou poznámku, ale jak je zřejmé, pokuty se teď zvyšovaly až na 5 milionů, jak se o tom zmínil pan ministr vnitra. Předtím byly, přesto stále nevíme, v jaké výši, kolik pokut, kdy byly uloženy aspoň jedné z těch více než 2400 agentur. Já velice vítám, že pan ministr práce a sociálních věcí místopředseda vlády slíbil, že nám tyto údaje aspoň dodatečně poskytne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Reagovat bude pan ministr vnitra Ivan Langer v podrobné rozpravě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já bych chtěl poprosit pana kolegu Exnera v rámci toho usnesení, kdyby mohl zavnímat to, co teď řeknu. My jsme schopni pomáhat a v tomto smyslu je také koncipován projekt dobrovolných návratů, těm, kteří se přihlásí, a po tu dobu, než jsou dopraveni domů, se o ně postarat. V tom je to kalkulováno. Je těžké vymýšlet programy pro ty, kteří vám zmizí a kteří se pohybují nelegálně. Takže v tomto smyslu se bojím, že to usnesení, bude-li přijato, bude těžko realizováno. A teď to doopravdy myslím v dobrém.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, kolega Václav Exner chce vysvětlit text svého návrhu na usnesení, což v podrobné rozpravě je samozřejmě možné. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministře, v žádném případě nemám představu, že by se činila opatření sociálního typu pro lidi, kteří se nepřihlásí a kteří nejsou známi. V každém případě by se to týkalo jen těch lidí, kteří by se o takové opatření ucházeli, prostě dostali se do té situace. - Říká tady pan předseda vlády Topolánek, že to máte zabezpečeno. Já bych byl přesto rád, kdybychom vládu o takovou situaci požádali, protože i ve vystoupeních ministrů dneska se hovořilo o lidech, kteří se tady pohybují, aniž by měli prostředky k životu, aniž by měli ubytování, spojené dříve s tím, co jim zajišťoval zaměstnavatel nebo agentury práce a podobně. A já se domnívám, že my v České republice musíme vidět i humanitární a sociální stránku věci. Pokud mám rozumět tomu, co pan ministr vnitra řekl, jako určitý vstřícný krok, pak se určitě shodneme na tom, že nemám na mysli opatření, která by se týkala nějakých ilegálů, kteří se o nic takového ani nepokusí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo ještě v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Potřebuji spolupráci pana zpravodaje. Máme tady podle mého soudu v podstatě tři, respektive čtyři návrhy na usnesení, protože jestli jsem správně poslouchal, tak to byla dvě oddělená hlasování v prvním návrhu. Pak byl návrh pana poslance Hrnčíře k usnesení a pana poslance Exnera. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já bych shrnul debatu. Vystoupilo 11 kolegyň a kolegů, někteří opakovaně. A máme tady skutečně tři návrhy na usnesení, jedno, které jsem předložil já, které bych si dovolil hlasovat odděleně, a dále pak návrh pana poslance Hrnčíře a jako třetí návrh kolegy poslance Exnera. Takže pokud můžeme přistoupit k hlasování, myslím, že nám v tom nic nebrání.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pokusím se přivolat z předsálí všechny kolegy a kolegyně. Všechny vás odhlásím, protože je potřeba pravděpodobně po více než tříhodinové debatě si znovu posoudit aktuální stav v Poslanecké sněmovně. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a jakmile se ustálí počet přítomných, můžeme zahájit hlasování.

Ptám se kolegyň a kolegů, jestli mají zájem o znovu přečtení jednotlivých návrhů. Pravděpodobně ano, tak prosím jednotlivě, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já bych poprosil kolegu Hrnčíře, zda by mi ten návrh, pokud je schopen jej písemně formulovat, doručil, případně zopakoval na mikrofon, abych se nedopustil nějakého přeřeknutí.

Já mezitím zopakuji návrh číslo 1, a to:

"1. Poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda České republiky podcenila situaci v oblasti zaměstnávání cizinců mimo země EU v ČR svým benevolentním přístupem a návrhy v oblasti ulehčení přístupu cizincům mimo země EU k pracovnímu povolení a opožděnou reakcí na ekonomickou krizi zhoršila situaci v České republice.

2. Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby přehodnotila systém tzv. zelených karet a upravila příslušné zákony o pobytu cizinců tak, aby v maximální míře eliminovala bezpečnostní a sociální rizika. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby při řešení této otázky zvolila způsob, který nezatíží daňové poplatníky."

Tolik tedy první usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jako celek? (Jako celek.) Dobře.

 

O návrhu budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 234, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 234 z přítomných 169 pro 80, proti 76, návrh nebyl přijat. Druhý návrh usnesení.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Hlasovali jsme jako o celku?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, o celku, já jsem se ptal.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Omlouvám se, v tom případě druhý návrh, a to návrh kolegy Hrnčíře: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informace ministra vnitra a práce a sociálních věcí k situaci a řešení problematiky pracovníků ze států mimo EU, přicházejících v České republice o zaměstnání v důsledku finanční krize."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 235 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 235 z přítomných 169 pro 101, proti 54, návrh byl přijat.

 

Návrh kolegy Exnera je podle mého soudu hlasovatelný, protože je mimo hlavní proud.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já jsem také přesvědčen, že je hlasovatelný. Pro jistotu zopakuji: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby přijala opatření ve prospěch základního sociálního zajištění cizinců, kteří u nás ztratili zdroj obživy, a to po dobu do ukončení dočasného pobytu v České republice."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 236 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 236 z přítomných 167 pro 106, proti 1, návrh byl přijat.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji ministrům, děkuji zpravodaji a končím tento bod číslo 211, dnes první pevně zařazený.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

212.
Informace předsedy vlády o stavu čerpání prostředků z Evropské unie
v plánovacím období 2007-2013

 

Prosím předsedu vlády České republiky Mirka Topolánka, aby informaci vlády uvedl. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokusím se předložit ten kratší připravený text, protože vy si vystačíte, a vzhledem k tomu, že diskuse se stejně nebude týkat toho předloženého textu, tak je to skoro jedno. Trochu mě udivilo, že žádáte o tento text mě, ale budiž.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP