(17.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Prosek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já vím, že moralizování od tohoto řečnického pultu má váhu jako příslovečné házení hrachu, ale já, který jsem byl vychován babičkou, která měla vychování ve škole šlechtičen, cítím povinnost za všechny, kteří byli označeni jako servilní stádo, za všechny mé kolegyně a všechny mé kolegy, symbolicky hodit rukavici do tváře panu kolegovi Rathovi. Ve skutečnosti bych to učinit nemohl, protože to dělali slušní lidé vůči slušným, šlechtici vůči šlechticům, šlechetní vůči šlechetným. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Proskovi za dodržení času. Řádně přihlášený pan poslanec Václav Exner. Jsme stále v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedající, dovolíte mi promluvit k věci?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já bych byl velmi rád, kdybyste se k věci vrátil.

 

Poslanec Václav Exner: Já chci mít dvě poznámky k tomu, co přednesli ministři jako své reakce na naše vystoupení.

Za prvé. Osobně vidím to, jak je možné získat zelenou kartu bez prostředníka, asi podobně, jako jak je možné získat peníze z Evropské unie bez prostředníka. Kvůli tomu jsme museli zřídit agentury, počet lidí, co se tím zabývají, a bohužel s těmi zelenými kartami to také nebude tak jednoduché. Každá věc má i svou stinnou stránku.

K tomu, co slíbil pan ministr Nečas, nebo říkal, že je možné, tak bych ho chtěl poprosit, jestli by skutečně zajistil. Podle mých informací Ministerstvo práce a sociálních věcí nijak nepostihlo ani neodebralo své povolení přibližně dvěma třetinám z těch více než 2400 subjektů, kterým svým rozhodnutím povolilo dovážet k nám na práci cizince, ale které mu v posledních letech v rozporu s tím, že to je v předpisech, nehlásily, kolik k nám dovezli odkud cizinců, kde a jak pracují, za jakou mzdu, jaké mají ubytování a kdo za ně platí sociální a zdravotní pojištění. Jestli tedy je možné tyto informace dodat, prosím pana místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí, aby nám jako určitý dodatek k tomuto bodu tyto informace, řekněme za poslední dva až tři roky, poskytl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Pan místopředseda vlády Petr Nečas se chystá odpovědět v obecné rozpravě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, my jsme schopni tyto údaje dodat. Já mohu pouze konstatovat, že právě zpřísněním zákona o zaměstnanosti od 1. ledna letošního roku hodláme v úzké koordinaci s Ministerstvem vnitra nesmírným způsobem být intenzivnější v té kontrolní činnosti.

Chci připomenout, že podle té novely od 1. ledna v přijatých opatřeních platí mimo jiné to, že jako důvod k odebrání licence pro příslušnou agenturu stačí pouhé stažení souhlasu Ministerstva vnitra. Čili je to velmi operativní systém a půjde opravdu zdokumentovat, které agentury jak se chovaly, jak respektují zákony. Teď je to možné kdykoli i po udělení licence, kdykoli na základě zákonem stanovených důvodů tuto licenci odebrat, mimo jiné i za neplnění příslušných paragrafů, které plynou ze zákoníku práce, případně ze zákona o zaměstnanosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Petru Nečasovi. Ptám se, kdo ještě v obecné rozpravě má zájem vystoupit. Nikoho nevidím, obecnou - a, pan ministr vnitra Ivan Langer. Stále v obecné rozpravě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já bych chtěl uvést detailněji to, co říkal pan kolega Petr Nečas. Tedy skutečně platí, že od 1. ledna se zvýšila maximální výše pokuty za umožnění výkonu nelegální práce pro zaměstnavatele i zprostředkovatele, a to až na 5 milionů korun; že novou podmínkou, a to je skutečně průlom oproti minulosti, je souhlas Ministerstva vnitra k udělení povolení ke zprostředkování zaměstnání právnické osoby. A je velmi důležité, a tady chci ocitovat konkrétní paragrafy toho, co říkal pan ministr Nečas, že povolení ke zprostředkování je možné odejmout za prvé, když Ministerstvo vnitra odvolá svůj souhlas s jeho vydáním, za druhé, když agentura práce poruší povinnosti, které jí ukládají paragrafy 308 a 309 zákona číslo 262/2006 Sb., což je zákoník práce, když agentura opakovaně nesplní oznamovací povinnost uloženou v § 59 zákona číslo 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Nově také může být fyzická osoba ustanovena do funkce zodpovědného zástupce pouze u jedné právnické osoby a nesmí být současně držitelem povolení ke zprostředkování jako fyzická osoba.

Mohu vás ujistit, že díky těmto novým oprávněním, která máme, bude jak Ministerstvo vnitra, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu velmi intenzivně spolupracovat. Mám-li to říci jednoduše - půjdeme po nich.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi vnitra. Nyní se přihlásil do obecné rozpravy pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, při tom, jak pan ministr Langer prohlásil, že půjdou po nich, tak mě inspiroval ještě k jednomu problému, který se v té souvislosti objevuje a který tady zatím diskutován nebyl, a myslím si, že by zasloužil pozornost jak pana ministra Langera a jeho úřadu, ale stejně tak i možná ministerstva průmyslu, pana ministra Římana, a to je, kdy vlastně lidé, kteří vypadnou z těchto struktur jakoby zaměstnaneckých, i z agentur, tak se pod záminkou podnikání, a tady to omezení je víceméně minimální, sdružují do jakýchsi družstev a potom jako skupiny družstevníků pracují jako námezdní dělníci. Je to samozřejmě obcházení zákonů a je to využívání určité skuliny. Myslím si, že by stálo za to, kdyby i toto téma se stalo předmětem zkoumání příslušných úřadů, a byl bych rád, kdyby si na tento způsob jakoby podnikání právě pan ministr Langer tedy posvítil. To si myslím, že by stálo za úvahu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr Ivan Langer bude reagovat vzápětí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Chci ujistit pana poslance Škromacha, že o tom víme, že toto je jedno z témat v rámci těch opatření. Připomíná mi to ještě jeden problém, se kterým se utkáváme v souvislosti s udělováním víz nad 90 dnů, a to jsou tzv. podnikatelská víza. To je i problém podobný tomu, který zmínil pan poslanec Škromach. To jsou přesně věci, v rámci kterých dochází podle našeho názoru k jakémusi buď využívání skuliny v zákoně, resp. k obcházení zákona. A jsou to témata, kterým se budeme věnovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní zpravodaj, ještě stále v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já už nechci zdržovat ctěnou sněmovnu. Chtěl jsem pouze reagovat na pan ministra vnitra, když říkal, že půjde po nich. Já si vzpomínám, a myslím, že ty případy jsou známé všeobecně, stejně tak pan ministr říkal, že tato vláda půjde po Radovanu Krejčířovi, policie pod vedením Ivana Langera už dlouhou dobu jde po panu Pitrovi, tak já bych přál panu ministrovi, aby alespoň v té věci s agenturami se to podařilo a skutečně ministerstvo po nich šlo. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji. Pan ministr vnitra nevydržel napětí situace a chce vystoupit. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Věnujeme se stále ještě kromě řešení a realizací nových projektů nápravě škod způsobených v minulosti. Kdybyste ho nenechali utéci, nemuseli bychom ho honit. (Smích zprava.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP