(15.10 hodin)

Poslanec Petr Tluchoř: Já vidím, že panu předsedovi Sobotkovi je každý nástroj k oddálení dnešního hlasování dobrý. Pojďme hlasovat o tom, že křížek je něco úplně jiného než ne. Pojďme o tom hlasovat, není s tím žádný problém. Přestávka na jednání poslaneckého klubu ČSSD nepochybně dnes už jedna byla, já tedy navrhuji, abychom o případné další hlasovali. Pojďme hlasovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane předsedo, požadujete tu poradu? Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já jsem úplně přesně nepochopil to vyjádření pana předsedy poslaneckého klubu Občanské demokratické strany, jestli on tedy natrvalo ustoupil od tohoto svého výkladu, anebo jestli kdykoli příště při kterémkoli dalším hlasování se s tímto tady budeme potýkat. Já se domnívám, že by bylo rozumné, kdyby se sešli předsedové klubů u předsedy Poslanecké sněmovny, abychom si ty věci vyjasňovali, abychom už pak dále nemuseli hlasování zdržovat a mohli hlasovat o návrzích a o případných námitkách, které se nepochybně během hlasování tak jako vždy budou objevovat.

Navíc je zřejmé, že při tom minulém hlasování zde nebyla celá řada poslanců vládní koalice, kteří mezitím přišli, takže se zase změnil poměr sil. To mohl být také důvod pro zpochybnění ze strany pana ministra Nečase. Já myslím, že kdybychom popisovali všechny tyto věci, tak se vůbec nikam v dnešním jednání Poslanecké sněmovny nedostaneme.

Já si myslím, že by bylo velmi užitečné, aby pan předseda Sněmovny takovou schůzku svolal ze své iniciativy, abychom o té věci krátce mohli mluvit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. O slovo se přihlásil pan místopředseda Filip, poté pan místopředseda Kasal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážené paní a pánové, já už čtyři roky nehlasuji pro žádné zpochybnění, můžete si to zkontrolovat. Byl jsem jeden z těch, kteří si to museli vyslechnout před Ústavním soudem. Kolegovi Tluchořovi vřele doporučuji, aby to, co se tady odehrává, zkrátil na minimum. A jestli navrhl pan předseda klubu sociální demokracie jednání politického grémia, tak to není otázka přestávky na poradu klubu, to je otázka úplně jiná. Já vřele doporučuji, pokud o tom chceme dále diskutovat, abychom o tom diskutovali raději v uzavřené místnosti a ne veřejně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Dále vystoupí pan místopředseda Kasal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, z mého pohledu jsou tady dvě věci. Jestliže pan předseda klubu ČSSD Sobotka chce přestávku, určitě mu vyhovíte. Jinak postupujte v souladu s jednacím řádem. Pokud proti vašemu postupu bude nějaká námitka, tak ve smyslu jednacího řádu o této námitce budeme hlasovat. Já osobně doporučuji, abychom pokračovali v hlasování, jako by těch osm minut nikdo nic neřekl.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane místopředsedo, já svolávám… Pan předseda poslaneckého klubu KSČM? (Nechce slovo.) Svolávám grémium tady ke mně na pět minut. Tady u mě nahoře na pět minut předsedové poslaneckých klubů. (Dohadování mimo mikrofon.)

Takže z porady předsedů vyplývá, že se sejdeme na patnáct minut u mě. Začneme v 15.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.14 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP