(10.10 hodin)
(pokračuje Prosek)

Oba tyto instituty činí tyto procesy transparentnější, administrativně méně náročné. Domnívám se, že je třeba tento přístup velmi uvítat.

Vzhledem k tomu, že byly oba zákony připravovány takříkajíc na zelené louce, jedná se o velmi přehledné, jednoduché, srozumitelné texty. Rovněž to patří ke kladům těchto předloh.

Avizuji tedy v rozpravě, že se připojuji k návrhu na sloučení rozpravy k sněmovnímu tisku 715 a 716, což jsou body 52 a 53 programu schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji, a nyní je tedy ta správná chvíle, abychom rozhodli o sloučení rozpravy k sněmovním tiskům 715 a 716, tedy k bodům 52 a 53. Bod 53 - jen uvedu - je vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o volném pohybu služeb.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 150 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na sloučení rozpravy k těmto dvěma projednávaným tiskům. Kdo je proti?

Děkuji vám. Z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro návrh 142, proti nikdo, rozprava byla sloučena.

 

Přerušuji teď projednávání bodu 52, tisku 715, a otevírám projednávání bodu 53, sněmovního tisku 716.

 

53.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o volném pohybu služeb
/sněmovní tisk 716/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede opět ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman, tentokrát asi stručně, pane ministře. Prosím o úvodní slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Já budu skutečně velmi stručný, pouze připomenu, že tento změnový zákon souvisí s implementací směrnice o volném pohybu služeb.

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: A prosím o totéž pana zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Zdeňka Proska, musíme formálně dodržet postup slova předkladatele i zpravodaje, a potom otevřeme společnou rozpravu. Vážený pane poslanče, prosím vás.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Milé dámy, vážení pánové, jenom mohu podtrhnout to, co uvedl pan ministr Říman. Do sněmovního tisku do těch navazujících, souvisejících zákonů jsou prostě promítnuty pouze ty principy, které zavádí zákon o volném pohybu služeb na základě směrnice Evropské unie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane zpravodaji, a nyní tedy otevírám sloučenou obecnou rozpravu k bodům 52 a 53, tedy ke sněmovním tiskům 715 a 716. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku. Pozorně se rozhlédnu, zdali si někdo přeje vystoupit v této rozpravě. Není tomu tak.

Končím tedy obecnou rozpravu k oběma sněmovním tiskům a budeme se zabývat návrhem na přikázání, tentokrát postupně.

 

Nejprve tedy přikázání sněmovního tisku 715. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo z vás jiný návrh? Nemá.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 151 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání hospodářskému výboru. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro návrh 145, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

A nyní tedy přikázání sněmovního tisku 716. Opět navrženo k projednání hospodářskému výboru. Táži se, má-li někdo jiný návrh. Nemá.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 152 a táži se vás, kdo souhlasí s navrženým přikázáním hospodářskému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro návrh 133, proti jeden, i tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že sněmovní tisky 715 a 716 byly přikázány k projednání výboru hospodářskému a končím jejich projednávání v prvém čtení.

 

Přikročíme k bodu

 

94.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací změny Dohody o Mezinárodní telekomunikační družicové organizaci
/sněmovní tisk 513/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, pokusím se být opravdu stručný, neboť tato změna Dohody o Mezinárodní telekomunikační družicové organizaci se týká pouze zpřesnění článku 12 odst. b) bodu 2, které bylo přijato za účelem zvýšení ochrany takzvaného společného dědictví této organizace. Společným dědictvím se míní právo na využívání přídělu orbitálních pozic a s tím spojených rádiových kmitočtů pro geostacionární družice. Všechno ostatní v této již ratifikované fungující dohodě zůstává stejné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji a prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Petra Wolfa, aby odůvodnil usnesení výboru, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 513/1. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Děkuji. Vážená paní předsedající, dovolte, abych odůvodnil usnesení zahraničního výboru, které bylo z 31. schůze dne 13. listopadu 2008.

Po odůvodnění náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Koliby, zpravodajské zprávě poslance Wolfa a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny Dohody o Mezinárodní telekomunikační družicové organizaci. Za druhé, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Za třetí, zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji, a otevírám rozpravu. Do této rozpravy nemáme žádnou přihlášku, můžeme tedy přikročit k hlasování o navrženém usnesení. Tedy: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny Dohody o Mezinárodní telekomunikační družicové organizaci."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 153 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto předloženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro návrh 141, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Přistoupíme k projednávání bodu

 

97.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou
o provádění geologických prací v oblasti společných státních hranic
/sněmovní tisk 609/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, paní předsedající. Na rozdíl od předchozí změny smlouvy, která skutečně neznamená pro nás prakticky nic, tak tady to je řešení aktuálního, akutního problému, který vznikl v ostravsko-karvinském revíru tím, že na polské straně v bezprostřední blízkosti hranice česko-polské byl uzavřen a zatopen důl Morcinek a z něho hrozí zalití české části slezské pánve, konkrétně dolu ČSM společnosti OKD.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP