(19.10 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Jinak bych ráda připomněla, že na každém výboru pro obranu, a to je věc, kterou jsem avizovala již v prosinci, budeme téma Afghánistánu jednou za šest týdnů projednávat.

Závěrem bych tedy chtěla říct, že projednávání těchto misí v této podobě, hlasování jejich v jednom balíku v tomto roce je naposledy. (V sále je silný hluk.) Předpokládám, že vláda bude v dalších návrzích postupovat odděleně. - Tady se nedá mluvit.

Ráda bych chtěla říci ještě jednu věc a ta se týká návrhu usnesení, které zde bylo načteno.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím o klid, dámy a pánové.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová: Já tomu usnesení vyhovím, protože paní poslankyně nakonec porozuměly tomu, že usnesení může být ve velmi obecné formě bez klasifikovaných informací. A použiji to vlastně jako další nástroj toho, aby toto téma, které zde v poslední době tolik rezonuje a přitom mu mnohdy chybí řada věcných informací, tak aby se tato úroveň zlepšila.

A protože je na mne z mnohých stran, ze všech stran činěn nehmotný nátlak, abych skončila své vystoupení, tak já se tomuto nátlaku podrobuji. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní ministryně. Prosím pana zpravodaje Jana Vidíma, aby se ujal svého závěrečného slova.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Zpravodaj se svého závěrečného slova vzdává a přistoupíme k hlasování. Mám pocit, že to je to, co od nás je očekáváno.

V tuto chvíli máme k dispozici sněmovní tisk 709/Z, který je oponentní zprávou menšiny výboru pro obranu, který obsahuje návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Paní předsedající, ten tisk mají všichni před sebou. Ptám se, zda je nezbytné jej číst, je to poměrně dlouhá materie.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Rozhodně ne, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Vidím: Rozhodně ne. Děkuji pěkně. Vedle toho máme doprovodné usnesení, které podrobíme hlasování bezprostředně po meritorním hlasování.

Paní předsedající, myslím, že je tedy možné dát hlasovat o oponentní zprávě menšiny výboru pro obranu ze 3. února roku 2009.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane zpravodaji, ještě než přistoupíme k hlasování, ujistím se - v obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí. Domnívám se, že u takto navrženého postupu hlasování nevidím způsob, kterým bych mohla dát o zamítnutí jako takovém hlasovat.

 

Poslanec Jan Vidím: Já se domnívám, že ten princip zamítnutí je principem platným při projednávání zákonů či mezinárodních smluv. Tento předklad má charakter zprávy a je možné jej zamítnout tak, že nebude přijata. Čili přikročíme k hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já jsem přesvědčena o tomtéž, takže můžeme hlasovat o jednotlivých bodech tak, jak jsou v oponentní - pane zpravodaji, byl zde vznesen požadavek, aby se o každém bodu hlasovalo zvlášť.

 

Poslanec Jan Vidím: Ano. Já bych nyní tedy požádal, aby Poslanecká sněmovna hlasováním o tomto návrhu rozhodla. Pokud jsem správně pochopil jednání, která zde probíhala, pak je zájem hlasovat o těchto návrzích jako o jednom bloku, a proto je nezbytné o protinávrhu, který přednesla paní kolegyně, hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, já jsem o tom taktéž přesvědčena. Zahajuji tedy hlasování s pořadovým číslem 113 a táži se, kdo souhlasí, respektive kdo se domnívá, že máme hlasovat o každém jednotlivém bodu. Kdo je, prosím, pro ten postup, jak ho navrhla paní kolegyně Jakubková, abychom tedy hlasovali zvlášť o každém jednotlivém bodu? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 113 z přihlášených 189 poslankyň a poslanců pro návrh 13, proti 36. Tento postup nebyl schválen.

 

Budeme tedy postupovat tak, jak navrhl pan zpravodaj, a budeme hlasovat o usnesení, tak jak ho navrhla oponentní zpráva menšiny výboru pro obranu, usnesení o desíti bodech v bodě I a jednom bodu II. Dohodli jsme se, že není třeba znovu číst celé usnesení.

Pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Hlasovali bychom tedy o usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s - a nyní tam bude oněch deset konkrétních misí. A zároveň Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu o nasazení sil a prostředků resortu MO v zahraničních operacích v roce 2009, a to nejpozději do posledního června roku 2010.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dámy a pánové, já vás ještě před tímto hlasováním všechny na žádost z pléna odhlásím a současně požádám, aby bylo nastaveno odpovídající kvorum pro toto hlasování. Poprosím vás o novou registraci.

Má někdo problém s přihlášením? Už je to v pořádku, prosím? Pan poslanec Snopek se stále nemůže přihlásit? Je to v pořádku?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP