(14.30 hodin)
(pokračuje Šťastný)

A je to neetické, a myslím, že z úst lékaře - vy dobře víte, o čem mluvím - je velmi nevhodné tyto paralely dávat.

Tolik tedy pouze tato reakce. Ale protože jsem přihlášen řádně, aspoň se tak domnívám, tak bych chtěl ještě krátce zareagovat na vystoupení pana poslance Škromacha.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, nic tomu nebrání, pane poslanče, protože vy jste myslím poslední přihlášený teď v obecné rozpravě, takže váš prostor je neomezený.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Chtěl bych tedy velmi krátce zareagovat na vystoupení pana kolegy Škromacha, který mě několikrát jmenoval a dával různé příklady o tom, jak se můžeme, či nemůžeme dohodnout.

Chtěl bych připomenout, že česká sociální demokracie nepřistoupila na projekt kulatého stolu ve zdravotnictví. Já na to mohu mít jakýkoli názor. Jsem přesvědčen, že kulatý stůl na úrovni ministerstva může být věcí pro někoho komplikovanou, ale myslím, že bychom se neměli do budoucna bránit tomu, abychom udělali kulatý stůl ke zdravotnictví na úrovni parlamentní, s rotujícím vedením z jednotlivých politických stran, tak aby jednotlivé strany měly možnost najít shodu ve věcech, které jsou na 12 a více let zásadní pro české pacienty. Na toto období mezi ty zásadní věci jednoznačně patří jasná dohoda - a jasná širší politická dohoda - na systému veřejného zdravotního pojištění. Doufám, že až nastane čas, a já věřím, že nastane čas, že se k takové dohodě o možném jednání o systému veřejného zdravotního pojištění na širší politické bázi začneme bavit, že sociální demokraté a KSČM nebudou blokovat takováto jednání a nebudou blokovat to, abychom hledali pro české pacienty jasné řešení a stabilní systém dlouhodobě udržitelného rozvoje ve veřejném zdravotním pojištění.

Tolik jenom moje připomínka. Doufám, že si pan kolega Škromach a vy všichni ostatní vzpomenete, pokud bychom tady stáli opět za rok a systém zdravotního pojištění byl předmětem politických bojů, na tato má slova a pokusíme se být této věci vstřícnější a tuto dohodu se pokusíme hledat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě vidím přihlášené - teď nevím, kdo byl dřív, jestli paní poslankyně Marková, nebo paní poslankyně Jakubková. Dobře, paní poslankyně Marková, pak paní poslankyně Jakubková.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych ráda odpověděla na otázku, která tady byla řečena před chvilkou mým předřečníkem. KSČM se vůbec nezříká odpovědnosti, účastnila se jednání kulatého stolu, které pořádalo Ministerstvo zdravotnictví. Ale bohužel jsme po určité době nabyli dojmu, že máme sloužit spíše jako křoví k tomu, co chce uskutečnit vládní koalice, nebo spíše tedy ODS. A navíc výsledky kulatého stolu jasně ukazují, že tento výsledek neopravňuje k takovým reformám, které pan ministr Julínek nastolil. A to je potřeba říci naprosto jasně. Ale pokud bychom se chtěli dohadovat skutečně na rovnoprávné úrovni, tak Komunistická strana Čech a Moravy je k tomu připravena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní prosím paní poslankyni Jakubkovou.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi jen velice stručně komentovat mé dnešní hlasování o programu mimořádné schůze, která se zabývá sněmovním tiskem č. 504 ve druhém čtení.

Přestože jsem koaliční poslankyní, hlasovala jsem odlišně od ostatních, nikoliv tajně a nikoliv ve snaze podpořit opozici v Poslanecké sněmovně. Mé dnešní hlasování je důsledkem roční snahy zohlednit a vyjednat v koalici požadavky zdravotních expertů Strany zelených. Přestože naši odborníci odpracovali na návrzích zákonů stovky hodin, nebyly jejich názory, jejich usnesení a žádosti o jednání s předsedou Strany zelených s koaličními partnery, s ministrem Julínkem vyslyšeny. Stejně jako byly po celou dobu ignorovány mnou tlumočené námitky v podobě návrhu zdravotnické legislativy z pera pana ministra Julínka.

Mé názory, které dlouhodobě zastávám, zazní v pozměňovacích návrzích, které přednesou zejména paní poslankyně Zubová a pan poslanec Hovorka. Také deklaruji, že pokud dojde k naplnění dohody, která byla dnes učiněna mezi mnou a dalšími poslanci a předsedy tří koaličních stran o společném koaličním kompromisu, tak tento podpořím. Nedokážeme-li však dojít v koalici ke shodě, podpořím každý smysluplný návrh bez ohledu na to, která z parlamentních stran ho předloží.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím ještě pana poslanec Hovorku, který se hlásí.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové, chtěl bych jenom říci k tomu, co říkal pan poslanec Šťastný. Pokud se tady mají připravit skutečně zásadní změny zdravotnického systému, tak je potřeba, aby se o těchto věcech vedla otevřená diskuse, aby se tato diskuse vedla také na úrovni odborné, nejenom na úrovni politické. A bohužel, nedá se tato diskuse vést stylem, že prostě takto to bude, takto, jak jsme to připravili, to bude, a ne jinak, a takto se to proválcuje většinou jednoho hlasu.

Já si vzpomínám, že ještě v minulém volebním období tady fungovala tzv. Bezděkova komise, která připravovala změny důchodového systému. Tam se vedla nějaká diskuse, poměrně širší. A chtěl bych říci, že pokud se chceme vrátit k nějakému smysluplnému tvoření zákonů, tak je třeba postupovat podobným způsobem. Není totiž řešením, aby se tady pod nějakým časovým nebo jiným tlakem přijaly zákony, které se budou muset vzápětí po několika měsících opravovat a neustále do nich zasahovat. Já si myslím, že zdravotnický systém je citlivý systém a že je třeba do něj zasahovat uvážlivě a že diskuse musí být skutečně otevřená a musí se naslouchat odborníkům. Není možné, aby se zákony, které obsahují více než sto stran, projednávaly a dával se čas na připomínky ve lhůtách pět nebo deset dnů apod. To prostě není otevřená diskuse. A to, že se zákony s nevypořádanými připomínkami posílají do Sněmovny, považuji za zásadní chybu a zásadní diskvalifikaci těchto zákonů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dívám se, jestli ještě někdo chce vystoupit v obecné rozpravě. Pokud ne, tak obecnou rozpravu můžeme ukončit.

Myslím, že v obecné rozpravě tady nezazněl žádný návrh na přerušení, takže můžeme pokračovat dále, jestli ještě někdo nemá závěrečné slovo - to by mohl být předkladatel. Ale není tomu tak, proto se pustíme do rozpravy podrobné.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Do ní mám asi 9 přihlášek. Jako prvního vidím pana poslance Radko Martínka, po něm vystoupí paní poslankyně Jana Rybínová. Prosím pana poslance Martínka jako prvního do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji. Pane místopředsedo, přiznám se, že jsem se domníval, že se budeme všichni snažit, abychom především tento návrh projednali co nejdříve. A když se dívám na čas a ještě nebyl načten jediný pozměňovací návrh, tak se obávám, že moje úsilí nevystupovat v obecné rozpravě bohužel nepřispělo k tomu, abychom skutečně v pátek mohli o tomto důležitém návrhu zákona hlasovat.

Dovolil bych si tedy jenom připomenout a přihlásit se k pozměňovacímu návrhu, který jsem vám předložil do lavic, a stručně jej uvést.

Předesílám, že jsem pro to, aby se poplatky zrušily plošně, nicméně je mi jasné, že musíme najít nějaké kompromisní řešení. Proto můj návrh v zásadě navrhuje, aby se zachovaly šedesátikorunové poplatky za pobyt v zařízení, aby se zachovaly devadesátikorunové poplatky za urgentní péči, s tím, že toto by se netýkalo aktivních dárců krve, dárců krevní plazmy a kostní dřeně, kteří by byli od těchto poplatků osvobozeni úplně. Stejně tak by pojišťovnám byla odstraněna povinnost ukládat zdravotnickým zařízením pokuty a zavedený limit by se vztahoval i na pobytové poplatky, tzn. šedesátikorunové poplatky, a to z toho důvodu, že jinak si myslím, že i v nemocnicích se musíme stravovat, a z tohoto pohledu vidím poplatek 60 Kč jako oprávněný, tak na druhé straně je jasné, že při dlouhodobých pobytech to může řadě sociálně slabých dělat problémy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP