(Jednání pokračovalo v 18.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím, posaďte se na svá místa, přestávka na poradu klubů sociální demokracie a KDU-ČSL už skončila. Rád bych, abychom čas efektivně využili.

Všechny vás odhlásím, prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, budeme rozhodovat. Je potřeba nastavit kvorum na potřebných 101 hlasů. Kvorum už je nastaveno.

Závěrečná slova zazněla, budeme hlasovat o přednesených návrzích, o návrhu, který tady byl předložen písemně panem poslancem Janem Vidímem. Má někdo k proceduře hlasování nějaký návrh? Nikoho nevidím, budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení jako celku...

Ještě jsem počkal, než všichni dojdou do svých lavic, myslím, že teď už jsou všichni, kteří mají zájem hlasovat o návrhu, na svých místech. Rozhodneme tedy v hlasování. Já jsem opravdu začínal až ve třicet, dal jsem o dvě minuty delší pauzu, počkal jsem. Myslím, že můžeme hlasovat, protože počet poslanců se ustálil.

Pane zpravodaji, chcete k návrhu usnesení?

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, pokud žádný z kolegů poslanců nechce, abych usnesení četl… Pan poslanec Kasal?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak prosím, přečtěte znovu usnesení na žádost z pléna.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v operaci sil KFOR pod vedením Organizace Severoatlantické smlouvy v Kosovu, a to v celkovém počtu do 550 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009;

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v silách ISAF pod vedením Organizace Severoatlantické smlouvy v Afghánistánu, a to v celkovém počtu do 645 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009;

s prodloužením působení kontingentu speciálních sil resortu Ministerstva obrany v protiteroristické operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu, a to v celkovém počtu do jednoho sta osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009;

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci Výcvikové mise NATO v Irácké republice (NATO Training Mission-Iraq) v celkovém počtu do pěti osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009;

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci velitelských struktur operace Evropské unie v Čadské republice a ve Středoafrické republice, a to v celkovém počtu do tří osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009;

s vysláním sil a prostředků resortu Ministerstva obrany k ochraně vzdušného prostoru pobaltských zemí v rámci operace Organizace Severoatlantické smlouvy, a to v celkovém počtu do 75 osob na dobu od 1. dubna do 15. září 2009;

s vysláním sil a prostředků resortu Ministerstva obrany do mise MFO (Multinational Forces and Observers) na Sinajském poloostrově, a to v celkovém počtu do tří osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009;

s vysláním pěti příslušníků resortu Ministerstva obrany do Operačního velitelství Evropské unie ve Spolkové republice Německo na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009 pro přípravu případného nasazení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci Bojového uskupení Evropské unie (European Union Battle Group);

s působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v operacích Sil rychlé reakce Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO Response Force) mimo území České republiky, a to v celkovém počtu do 229 osob na dobu od 1. ledna do 15. července 2009 a do tří osob na dobu od 1. července 2009 do 15. ledna 2010 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky;

konečně s působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci Bojového uskupení Evropské unie v operacích Sil rychlé reakce Evropské unie mimo území České republiky, a to v celkovém počtu do 1800 osob na dobu od 1. července do 31. prosince 2009 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky."

Současně připomínám, že zde zazněl závazek předsedy vlády a ministryně obrany, že počet vojáků v misi ISAF v Afghánistánu v průběhu roku 2009 nepřesáhne 480 osob a že účast našich vojáků v operaci Enduring Freedom skončí k poslednímu prosinci roku 2009.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 103 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování má pořadové číslo 103, z přítomných 192 pro 99, proti 75. Návrh nebyl přijat.

 

(Několik poslanců kontroluje sjetiny.) Hlásí se pan předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, já si vzpomínám na dobu, kdy jsem se styděl při dovolených v Bulharsku za to, že jsem Čech. Vzpomínám si na dobu, kdy jsem se styděl za to, jaký je tady režim. Musím říct, že dnes se stydím za naše hlasování v této Sněmovně.

My samozřejmě máme určité exekutivní možnosti a doufám, že Sněmovna dostane prostor udělat reparát, že do té doby budeme schopni se domluvit i na těch počtech, které já jsem navrhoval, že se budeme schopni bavit o tom, za jakých podmínek vůbec umožnit, abychom plnili svoje spojenecké závazky.

Musím říct, že neprohrála koalice, prohráli jste vy, kolegové vlevo. Děkuji. (Dlouhý potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl předseda vlády Mirek Topolánek. Paní a pánové, já jenom, abych ukončil bod, konstatuji, že návrh usnesení nebyl schválen. Končím bod číslo 22.

Ještě mezi body s přednostním právem předseda klubu sociální demokracie Michal Hašek, poté předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nejdřív v reakci na pana premiéra.

Vy jste tu vyjmenoval, pane premiére, kdy jste se naposledy styděl. Já doufám, že už se dlouho nebudeme muset stydět za vás, za tuto vládu a za okolnosti, za kterých vznikla! (V pravé části sálu bušení do lavic, hluk. Vlevo potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní a pánové, já bych vás prosil o klid. Jistě každý má právo na své vyjádření, stejně jako ho měl pan předseda vlády, a myslím, že klid je třeba zachovat.

Prosím pokračujte, pane předsedo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. To bouchání do lavic je vkusnější než ukazovat někomu, že je jednička. Děkuji za to. (Opět bušení do lavic vpravo.)

A teď procedurální návrh. Navrhuji, aby byla přerušena 47. schůze Poslanecké sněmovny, a to do skončení projednávání zákona o regulačních poplatcích, třetího čtení, na 47. schůzi Poslanecké sněmovny. Je to procedurální návrh, já žádám, aby o něm bylo ihned hlasováno. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP