(16.10 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Dámy a pánové, pro údajné bojové uskupení pro potřeby Evropské unie na bázi lehké mechanizované jednotky vláda neurčitě uvádí nasazení, a pro jistotu budu citovat, "od operací na udržení míru až po operace vysoké intenzity".

Argumentace vlády vyžadující dopředu půlroční bianco souhlas Parlamentu s případným, nijak neupřesněným, nasazením 2000 vojáků do oněch blíže nespecifikovaných, jak sama připouští, případně i válečných akcí, je skandální. Proč že má vlastně Sněmovna souhlasit dopředu s tím, že vláda podle své úvahy nasadí další tisíce vojáků i bez toho, aby šlo o obranu, kamkoli, včetně válečného konfliktu mimo hranice Evropy? Prý proto, že to bude velmi rychlé a že toto obejití Parlamentu se bude více líbit zahraničním objednavatelům než běžná ústavní parlamentní procedura rozhodování o nasazení ozbrojených sil do případné útočné války.

Dámy a pánové, co více k tomu dodat. Staré barbarské silové recepty při řešení vážných problémů současného světa opravdu selhávají. Tupé válečné násilí a okupační arogance velmocí a paktů, zdá se, plodí nové násilí, rozdmýchává nové konflikty a vzbuzuje odpor. Rozšiřuje ohniska teroru a povzbuzuje k nápodobě. Pro bezpečí českých občanů a republiky i pro větší bezpečnost Evropy a světa je nutné hledat a používat jiné, legitimnější a efektivnější cesty řešení problémů. Nejen ve stopách těch, kdo místo řešení problémů nabízejí jejich vybombardování a eskalaci. Právě to vedle nastupujících ekonomických problémů je tím hlavním důvodem, proč je nutné předložený vládní návrh jako celek odmítnout.

Dámy a pánové, major Terazky by se prý konečně dozvěděl, uvedl nedávno jistý celostátní deník, co si má představovat pod takovým slovom absurdný. Kdyby byl v Afghánistánu, zjistil by, že Severoatlantická aliance financuje Taliban. Je to neuvěřitelný příběh. Plyne z něj, že Taliban nepřímo platí i z daní našich občanů, stejně jako všichni občané, tedy zemí aliance, podílejí se na tomto placení. 75 % zásob pro 70 tisíc západních vojáků jde totiž do Kábulu a Kandaháru po zemi přes Pákistán. Jenže tyhle hromady jídla, nafty, toaleťáků, střeliva a všeho dalšího nepřepravuje armáda, nýbrž najatí místní přepravci. Do loňska to prý nějak fungovalo, najaté afghánské bezpečnostní agentury udržely povstalce od těla. Taliban však zesílil, a tak ochránci mají jediný způsob, jak konvoje ochránit: platí Talibanu výpalné, aby je nechal být. Čtvrtina všech peněz, které ochránci od Severoatlantické aliance dostanou, skončí v kapsách Talibanu! Aby byla absurdita pro zmíněného majora Terazkyho ještě názornější, na prvním voze konvoje sedí vždy talibanci, aby ostatní viděli, že tato auta jsou pod ochranou. Svědomitě dávají pozor, aby se do rukou aliance dostalo bez úhony vše, s čím je ona potom bude honit. Prostě kšeft je kšeft.

Dámy a pánové, dovolte, abych připomněl jistého George Bushe. Naslouchal jsem, prohlásil nedávno, mnoha lidem včetně vlastní administrativy, kteří v souvislosti s válkou v Iráku říkali. Nefunguje to, odejděme. Ano, skutečně to takhle připomněl nedávno americký prezident, tedy dosluhující americký prezident Bush, s tím, že ve hře bylo instalovat v Bagdádu Americe nakloněného politika. Ono to, dámy a pánové, nefunguje ani v Afghánistánu, kde se rovněž prosadili američtí jestřábi a jejich tradiční recept převálcovat všechno živé, on se již bůh vybere.

Ještě kdyby měla vládní koalice v ruce trumf, tedy výsledek referenda o vstupu České republiky do Severoatlantické aliance, nemusela by nyní trapně kličkovat. Rozhodně by nemohlo dojít k tak výrazné kolizi mezi názory opozice a vládní koalice či mezi názory občanů a českou zahraniční politikou. Snad se jednou i Evropě podaří vytvořit společnou zahraniční politiku a vlastní obranyschopnost. Pokud se k tomu dojde, bude Severoatlantická aliance konečně následovat Varšavskou smlouvu a Evropa se stane rovnocenným partnerem Spojených států amerických.

Dámy a pánové, je pochopitelné, že jak vnitřní, tak i zahraniční politika Komunistické strany Čech a Moravy je prozatím koncipována jako opoziční. To ovšem neznamená, že nepodporujeme takové kroky vedení státu či různých stran, které jsou v souladu s národními zájmy a slouží zájmům míru a bezpečnosti ve státě i v rovnoprávné spolupráci mezi národy. Posuzovaný návrh na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2009 uvedeným krokům vůbec, ale vůbec neodpovídá. Proto vás vyzývám s plnou vážností k jeho rozhodnému zamítnutí.

Děkuji za pochopení a za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Grebeníček. Nyní prosím o slovo pana poslance Alexandera Černého a po něm je zde přihláška od pana kolegy Zbyňka Novotného. Celkem je zatím přihlášeno sedm řečníků do obecné rozpravy. Nyní má slovo pan kolega Alexander Černý.

 

Poslanec Alexander Černý: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, máme na stole vládní návrh, který je historicky o největším nasazení v zahraničních misích našich vojáků. Roste nejen počet misí, roste i počet vojáků, kteří mají být vysláni. 1400 jich bude. Rostou náklady, dvě a půl miliardy téměř. To je nárůst zhruba o 20 %. Tato čísla platí jen pro nasazené vojáky. Jsou tedy spodní hranicí toho, co nás může v roce 2009 potkat. Sečteme-li všechny síly, které mají být nasazeny, i ty, které jsou vyčleněny pro rok 2009, a v tom případě mají dosáhnout maxima v létě 2009, pak to bude přes 3200 vojáků. Celkem by v průběhu roku mohlo být nasazeno včetně Sil rychlé reakce a Battle Group přes 4000 mužů, což je na armádu o celkovém počtu 25 000 vojáků opravdu úctyhodné číslo. Náklady by v takovém případě stouply o více než další 4 miliardy.

Mezi novinky letos nám předkládaného návrhu patří například ochrana vzdušného prostoru Pobaltí čtyřmi letouny JAS-39 Gripen s podpůrným personálem, nebo vyslání tří vrtulníků Mi-171Š do Afghánistánu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP