(17.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi a konstatuji, že nemám přihlášku do rozpravy ani nikoho z místa nevidím. Rozpravu tedy opravdu končím.

V podrobné rozpravě padl návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, který je hlasovatelný po skončení druhého čtení. A také o tom rozhodneme. Já se pokusím přivolat kolegy poslance a poslankyně, kteří mají zájem o hlasování. Všechny vás odhlásím, požádám vás o novou registraci, prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Až se stabilizuje počet poslanců ve Sněmovně, o návrhu rozhodneme.

Pane zpravodaji, ještě mám otázku: Nepadl jiný návrh, který bych neregistroval, který by byl hlasovatelný? Ne. Děkuji.

 

Máme tedy jediný návrh k rozhodnutí v hlasování ve druhém čtení a to je návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 17, které zahájím za okamžik. Zvonil jsem, ale jsem přesvědčen, že můžeme ještě chvilku vydržet, aby všichni ti, kteří mají zájem o hlasování, mohli být přítomni.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 17 a ptám se, kdo je pro. Ptám se, kdo je proti. Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 17 z přítomných 158 pro 77, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Jiří Paroubek, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, jistě mě nebudete podezřívat, že bych hlasoval určitým způsobem, ale přes moji veškerou snahu se mi prostě nepodařilo se přihlásit, takže zpochybňuji toto hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, o námitce o zápisu hlasování budeme hlasovat bezprostředně v hlasování číslo 18. Kdo souhlasí s přijetím námitky pana poslance Jiřího Paroubka? Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 18. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 18. Z přítomných 160 pro 126, proti 11. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 19 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 19, z přítomných 159 pro 78, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Myslím, že je to v pořádku, můžeme tedy pokračovat, a to tím, že oznámím, že jsme skončili projednávání druhého čtení vládního návrhu zákona o daních z příjmů bod č. 4.

 

Pokračujeme bodem číslo

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb.,
o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 558/ - druhé čtení

 

Požádám pana kolegu Ladislava Šustra, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem rozpočtového výboru. A zároveň požádám pana ministra financí Miroslava Kalouska, který předložený návrh z pověření vlády uvede. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Opět, dámy a pánové, podrobný motiv této novely vysvětlil jsem v prvním čtení. Je to novela, která reflektuje rozsáhlou diskusi, kterou máme se samosprávou o novém rozpočtovém určení daní, o možnosti flexibility zvyšování koeficientů jednotlivých obecních zastupitelstev a o potížích, které tato flexibilita působí v okamžiku, kdy nové domy jsou osvobozeny od daně z nemovitostí po dobu 15 let. Tento nástroj podpory bytové politiky se přežil a hlavním motivem této novely kromě dalších technických podrobností je tento diskriminující nástroj odstranit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí a požádám pana poslance Ladislava Šustra, aby se ujal slova jako zpravodaj výboru rozpočtového, který nám své usnesení předal jako sněmovní tisk 558/1. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozpočtový výbor se touto, byť jednoduchou, novelou zabýval velmi podstatně, přijal usnesení, které máte, a přijal také jeden pozměňující návrh, který doplňuje a precizuje původní návrh. Byla to součást poslaneckého návrhu, tím by se vyřešily ty věci současně.

Čili chci vás informovat o tom, že rozpočtový výbor doporučuje přijetí s připomínkou, kterou písemně máte. V článku 1 se za bod 2 doplňuje nový bod 3, který zní: 3. Na konci textu § 12 se doplní slova "s výjimkou pozemků uvedených v § 5 odst. 1".

Důvody jsme tady probírali. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do obecné rozpravy nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa k dani z nemovitostí. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Není k čemu diskutovat, o závěrečná slova nepožádal ani zpravodaj, ani navrhovatel.

Zahajuji podrobnou rozpravu a také konstatuji, že nemám písemnou přihlášku, ale z místa se hlásí pan zpravodaj poslanec Ladislav Šustr. Prosím, pane poslanče, máte slovo v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Já bych poprosil pouze upřesnit, což tímto činím, účinnost. A tu navrhuji k 1. lednu 2010.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, pan ministr financí se hlásí v podrobné rozpravě. Pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se velmi omlouvám panu poslanci Šustrovi, ale ve všech těchto případech, kde jsme ještě neztratili šanci, že při vlídném postoji horní komory můžeme den vyhlášení stihnout k Novému roku, prosím, aby Sněmovna hlasovala pro změnu přechodného ustavení tak, že tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení. Omlouvám se panu poslanci Šustrovi, můj pohodlný úředník ho uvedl v omyl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, pan ministr Kalousek jako poslanec má samozřejmě právo přinést tento pozměňovací návrh na účinnost zákona. Je registrován ve druhém čtení, pan zpravodaj Šustr ho eviduje.

Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: A tím pádem si dovoluji stáhnout původní, protože tento je lepší.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, tento návrh je stažen, pan zpravodaj, který ho uvedl i stáhl, ví, že je tady jiný pozměňovací návrh, který je součástí druhého čtení. Má někdo ještě zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, i podrobnou rozpravu končím.

Není o čem hlasovat, není potřeba asi ani závěrečná slova. Končím druhé čtení tohoto návrhu, bod číslo 5.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP