(17.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Znovu opakuji: Ten návrh pana poslance Doktora je nedomyšlený a ohrozí stabilitu veřejných rozpočtů zbytečně nad rámec rizik, která sama o sobě přinášejí finanční krizi. Tohle ještě prohloubí negativní dopady finanční krize na stability veřejných rozpočtů a oddálí to přijetí společné měny Českou republikou. Protože my se staneme nevěrohodní z pohledu plánu, který nedávno Česká republika předložila Evropské komisi, a teď, vzápětí, několik týdnů potom, tato vláda, která tento plán předložila, tak už ho zpochybňuje a nebude schopna ho dodržet.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní pan poslanec Zdeněk Škromach, poté pan poslanec Tomáš Kvapil a poté pan poslanec Oldřich Vojíř. V tomto pořadí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, sleduji dlouho tuhle debatu a musím říct, že úroveň některých vládních vystoupení skutečně by nepatřila ani do Parlamentu, a myslím si, že i na vykřičené čtvrti někde na okraji Prahy by to zřejmě brali jako hodně hulvátská vystoupení. Neustále primitivní připomínání a hovoření o tom, jak pravice - já tedy nevím, kde ta pravice tady je, v tom parlamentu, ale je tady jakási podivná strana, která má jediný zájem - a urvat, co se dá, a po nás potopa. My to pamatujeme. Myslím, že národ má svoji paměť a ví, velmi dobře, jak tahle země vypadala na konci 90. let, kdy byla v hluboké ekonomické krizi a kdy Klausova vláda a mnozí z těch, kteří tady dneska sedí v lavicích ODS - ale oni u toho byli tenkrát i lidovci a zelení tenkrát ještě nebyli. Myslím si, že pan premiér Topolánek byl možná v Senátu v té době, tam to asi ještě nedolehlo tenkrát, pokud byl tenkrát Senát, to si teď úplně přesně nepamatuji, ale pravda je, že ten problém je v tom, že pak musela přijít Zemanova vláda a musela udělat některé... Přišla hlavním vchodem do Strakovky, musela tady po spálené zemi poorat, osít - a po osmi letech vlády sociální demokracie tady konečně byl růžový sad. (Smích z lavic ODS.) Je škoda, že přišel opět zahradník a polévá ten sad travexem. (Smích v sále.)

A opět to vypadá tak, že zřejmě, pokud tahle vláda přežije svoje vlastní hlasování o rozpočtu a možná i kongres ODS, tak tady opět to vypadá na spálenou zemi, zadluženou zemi, a zatímco jsou země, kde skutečně vládne pravice, která nahospodaří, a sociální demokracie nebo levice má z čeho rozdat, tak v této naší zemi bohužel to je jinak. V této zemi po naprosto destruktivním vládnutí takzvané pravice ODS tady zbývají jenom dluhy, a pak musí přijít úsporná vláda sociální demokracie (ohlas), která stabilizuje veřejné rozpočty, provede reformy, neskonale sprostě tady potom kritizujete ministra, se kterým jsme museli bojovat o to, aby vůbec něco pustil na sociální výdaje, a dneska, a nakonec to ukazují i ty vaše rozpočty, se chováte naprosto stejně, jako se chovala Klausova vláda.

Podříznout příjmy veřejných rozpočtů, ale neřešit výdaje. Vždyť to je naprosto stejné! Vás to nezajímá! Jenom sem tam něco urvat, zprivatizovat, pokud možno ještě důchodové nebo zdravotní pojištění, tam jsou ještě peníze, tam ještě něco zůstalo. Možná, že kdyby tady bylo těch 800 mld. korun v 90. letech z velké privatizace, tak jsme dneska neměli problémy ani s deficitem, ani s důchodovým systémem.

A vy máte tu drzost přijít s tím, že pod záminkou zákonné změny o daních z příjmů tady navrhujete další zářez do veřejných příjmů státního rozpočtu! Vy tady navrhujete výpadek sociálního pojištění - a v důvodové zprávě to je, a myslím, že to navazuje i na tu debatu o tom, že tady je krize, ale že jsme to ještě nezaznamenali, my jsme takovým tím ostrůvkem klidu uprostřed bouře díky modrým ptákům, kteří tady krouží nad tou českou zemí - ale bohužel asi nelétáte dost vysoko, abyste viděli dost daleko. A proto navrhujete v této situaci, kdy jiné země stabilizují rozpočty a příjmy veřejných rozpočtů, snížení sociálního pojištění, i zdravotního. To přece nemá obdoby! Místo toho, abyste si posypali hlavu popelem, možná že tím, co vám ještě zůstal poté spálené zemi z 90. let, kdy jste končili, tak raději lijete travex na stabilizované veřejné finance a rozkládáte je tak jako nikdy předtím.

Proto si dovolím teď ještě navrhnout konkrétní návrh, protože jsme ve druhém čtení v podrobné rozpravě, to znamená navrhuji vypustit část čtvrtou. Čili část čtvrtá se vypouští.

To je celé to pojištění, protože považuji za nemravné, nemravné v této situaci!, si snižovat příjmy, které mohou sloužit na pokrytí výdajů, které budou v příštím roce, a snížit deficit, který bude vyvolaný těmi kroky, o kterých tady hovoříte - a vy se tomu smějete. Vy si z nás tady děláte normálně, řekl bych to jinak, ale děláte si z nás srandu. A nejenom z nás, ale vy si děláte srandu z celého národa! On to naštěstí pochopil a nakonec se ukazuje i podle těch vašich průzkumů, které jste si udělali, že jste vlastně stranou nevolitelnou už nikdy do budoucna.

Ale možná se můžete poučit a možná byste si měli vzít příklad z těch pracovitých vlád, které tady byly za dob sociální demokracie, které dovedly tuto zemi z propadu ekonomického, z prudkého nárůstu nezaměstnanosti, který tady zůstal po Klausově vládě tenkráte. My jsme to dokázali stabilizovat, dokázali jsme nastartovat ekonomický růst. Dneska dobré hospodářské výsledky, nízká nezaměstnanost jsou právě výsledkem těch opatření, která udělaly sociálně demokratické vlády. A tady si dovolím k tomu přizvat i naše kolegy lidovce, protože ti se také podíleli, neříkám, že vždycky to bylo efektivní a pozitivní, ale přesto se podíleli. Je škoda, že na tyto dobré tradice nenavazují i dnes. A já bych spoléhal na jejich křesťanské a sociální cítění i v tom, že nebudou spolupracovat - a to už nemluvím o zelených, kteří všude jsou na levici a možná levicovější než sociální demokrati v mnoha parlamentech - a nebudou podřezávat příjmy v situaci, kdy vlastně nevíme, co po Novém roce bude.

Já jsem rád, že pan premiér - není tady - nám tady přednesl aspoň nějakou svoji představu o tom, co bude a nebude dělat. Uvidíme, jaká bude praxe. Ale vážené dámy, vážení pánové, a je to celkem jedno, ze které jste strany, přestaňte myslet sami na sebe a začněte myslet na prospěch České republiky a občanů České republiky. A pokud na to myslíte, tak nemůžete schválit takovýto paskvil, který vznikl v ideologickém zájmu vašich sobeckých zájmů na začátku tohoto roku, kdy jste ještě o nějaké krizi neměli ani tušení. Vzpamatujte se a začněte myslet na blaho národa!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi. S přednostním právem pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, poté řádně přihlášený pan poslanec Tomáš Kvapil. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, paní a pánové, poslední hodiny dnešního odpoledního jednání mi připadají, jako kdybychom byli v nějakém hodně vzdáleném snu, hodně vzdálené zemi. Lidé od nás čekají nějaký výsledek, lidé od nás čekají nějaké řešení. My to řešení, si myslím, jako Poslanecká sněmovna bychom mohli v rukou mít. A teď, jestli to dopadne tak, že zákon nebude, zbudou panu ministrovi prachy v kase, jak se říká. Jestli zákon bude, pomůžeme tu bohatým, tu chudým, ale nějaký výsledek bude.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP