(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Pohankovi. Ještě pan kolega Seďa má slovo. (V sále je silný hluk.)

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Já jsem pozorně poslouchal pana ministra zdravotnictví, ale reaguji až teď.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Antonín Seďa: Reaguji až teď. Pan ministr zdravotnictví zmínil, že nové traumatologické centrum v Brně - Bohunicích má sloužit i pro občany Zlínského kraje. S tím lze souhlasit. Nicméně já ho chci upozornit, že občané Zlínského kraje i politická reprezentace Zlínského kraje bude usilovat o zachování traumatologického centra i ve Zlíně v Nemocnici Tomáše Bati.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan kolega Seďa. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Jsou před námi závěrečná slova. Zeptám se tedy nejprve pana navrhovatele, pana poslance Haška. Prosím, máte slovo se závěrečným vystoupením.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vládo, kolegyně, kolegové, já už nemíním déle protahovat projednávání tohoto bodu. Myslím, že to bylo na třetí čtení až až.

Chci poděkovat všem poslancům, kteří tu oznámili záměr podpořit hlasováním třetí čtení návrhu zákona o převodu Úrazové nemocnice na město Brno.

Při respektování všech dopadů, které to bude mít z hlediska zajištění provozu, smluv s pojišťovnami, město Brno, jeho vedení, je připraveno přijmout Úrazovou nemocnici. Jasně jsme zde řekli, že z hlediska traumatologické péče je Jihomoravský kraj připraven přijmout komplexní koncepci, která bude zahrnovat jak pracoviště Fakultní nemocnice v Bohunicích, Úrazovou nemocnici, ale bude hovořit o tom, jak bude traumatologická péče poskytována na úrovni celého kraje, ve všech stupních traumatologické péče. A já bych chtěl dopředu poděkovat všem poslancům a poslankyním, kteří umožní, aby součástí takové krajské koncepce mohla být i v budoucnu také Úrazová nemocnice v Brně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Paní zpravodajky se zeptám - závěrečné slovo? Nikoliv. Prosím ji tedy, aby shrnula průběh rozpravy a seznámila Sněmovnu s tím, jak budeme nyní postupovat během hlasování ve třetím čtení. Paní poslankyně Marková má slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, prošli jsme rozpravou ve třetím čtení. Byla skutečně bohatá, nicméně je důležité - a já bych tady ještě na začátku připomněla dopis, který jsme jako všichni poslanci a poslankyně dostali, který píší zaměstnanci nemocnice, lékaři, sestry a další zdravotničtí pracovníci, kteří 1. října navštívili budovu traumacentra ve Fakultní nemocnici v Brně a v podstatě potvrzují to, co tady bylo řečeno, především to, že se nepočítá s tou jeřábovou metodou přesunu zdravotnických pracovníků, jak bylo slíbeno panem ministrem, a dále že na operačních sálech byla vlastně viděna staveniště a spinální jednotka se ještě ani nezačala budovat. To jsme dostali všichni. Myslím, že se podle toho také vyvíjela ta diskuse.

Co se týká jednání, jenom bych chtěla upozornit na to, že zdravotní výbor na svém jednání již v květnu doporučil Poslanecké sněmovně, aby vyslovila s tímto návrhem zákona souhlas.

Co se týká dalšího, zaznamenala jsem, že návrh na zamítnutí, který padl ve druhém čtení, byl panem poslancem Šťastným stažen. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích, které jsou předloženy k tomuto zákonu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní zpravodajce. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu.

Shrnu pouze, že nejprve musí Sněmovna dát souhlas s tím, že pan poslanec Boris Šťastný stahuje svůj návrh ze druhého čtení, návrh na zamítnutí. To bude první hlasování, o které Sněmovnu požádám. Poté budeme hlasovat tak, jak avizovala paní zpravodajka.

Doufám, že jsme všichni již ve svých lavicích.

 

Znovu opakuji, že nyní budeme hlasovat o tom, zda Poslanecká sněmovna souhlasí se stažením návrhu na zamítnutí této normy, tak jak avizoval pan kolega Šťastný.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 6. Táži se, kdo souhlasí. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 6. Přítomno 168, pro 145, proti 5. Tento návrh byl přijat.

 

Můžeme postupovat dalším návrhem. Prosím paní zpravodajku, aby jej přednesla.

 

Poslankyně Soňa Marková: Další pozměňovací návrhy byly předloženy pod bodem A pana poslance Krajíčka, pod bodem B pana poslance Davida Ratha a pod bodem C je legislativně technická úprava.

Domnívám se, že budeme nejprve hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem B. V tom případě, pokud bude přijat, potom by návrh pod bodem A byl nehlasovatelný. A na závěr bychom hlasovali o legislativně technické úpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je souhlas s takovýmto postupem hlasování? Pokud nebude námitka, nedám ani o proceduře hlasovat, protože je poměrně jednoduchá. Námitku nevidím.

Prosím tedy paní zpravodajku, aby zopakovala první hlasování.

 

Poslankyně Soňa Marková: První hlasování bude o pozměňovacím návrhu pod bodem B pana poslance Davida Ratha.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o vaše stanoviska. (Navrhovatel: Doporučuji. Zpravodajka: Já také doporučuji.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 7. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 7. Přítomno 168, pro 143, proti 5. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Soňa Marková: Jelikož byl tento návrh přijat, je návrh pod bodem A nehlasovatelný.

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu pod bodem C.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím stanoviska. (Navrhovatel: Ano, doporučuji. Zpravodajka: Také doporučuji.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 8. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 8. Přítomno 168, pro 153, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Soňa Marková: V tom případě jsme se vyrovnali se všemi pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o celém zákoně, tak jak byl předložen.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přednesu návrh usnesení. Ten zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Michala Haška, Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce, Jiřího Paroubka, Davida Ratha a dalších na vydání zákona o přechodu Úrazové nemocnice v Brně a o změně zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 373, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 9. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 9. Přítomno 159, pro 98, proti 19. Tento návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní zpravodajce, děkuji také navrhovatelům.

 

Dámy a pánové, vám oznamuji, že jsme tímto projednali stanovený pořad 41. schůze Poslanecké sněmovny. Schůzi 41. tímto končím.

Protože zhruba za dvacet minut by mělo nastat pokračování v podobě 42. schůze, domnívám se, že bude racionální, když tu nutnou přestávku na nastavení hlasovacího zařízení propojíme s pauzou na oběd a vyhlašuji tedy přestávku do jedné hodiny. Ve 13 hodin budeme pokračovat 42. schůzí Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze skončila v 11.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP