(Jednání pokračovalo v 17.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, prosím, doba na práci ověřovatelů 40. schůze skončila. Uklidněte se, posaďte se na svá místa a vyslechneme zprávu ověřovatelů.

Prosím tedy zástupce ověřovatelů pana poslance Laudáta, aby nám sdělil, jaký je výsledek hlasování.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, dovolte, abych vám oznámil výsledky hlasování. Pro návrh se vyslovilo 96 poslanců a poslankyň, proti návrhu se vyslovilo 97 poslanců a poslankyň, zdrželi se 3 z přítomných 196 poslanců a poslankyň.

To znamená, že vláda obhájila svoji důvěru a návrh usnesení nebyl přijat. (Bouřlivý potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Konstatuji, že Poslanecká sněmovna návrh usnesení nepřijala.

O slovo se přihlásil předseda vlády České republiky Mirek Topolánek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážená Sněmovno, vážené kolegyně, vážení kolegové, já neberu to hlasování v žádném případě na lehkou váhu. To, že tato koalice má křehkou podporu, to víme od začátku. Já bych chtěl poděkovat všem, kteří nevyslovili nedůvěru této vládě, a chci vám říci v podstatě dvě věci.

Ta první věc. Pro mě to znamená v této chvíli velmi silnou reflexi toho, co děláme a co dělat chceme, včetně toho, jakým způsobem to prezentujeme na veřejnosti. To je věc, kterou říkám možná do vlastních řad a do koalice.

Ta věc, kterou chci říci opozici, je možná ještě důležitější. Neměli bychom se vystavit riziku, že někdo bude mít tendenci vzít České republice předsednictví Evropské unie. Takové tendence a takové hlasy zaznívají. Já vám v této chvíli nabízím nejenom spolupráci na běžných tématech Sněmovny, ale hlavně spolupráci na českém předsednictví v Evropské radě a v Evropské unii. To, že to bude znamenat ještě společnou práci, a to, že to bude znamenat práci během prvního pololetí příštího roku, je evidentní.

Já vám všem děkuji za spolupráci. (Opět bouřlivý potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády. O slovo ještě požádal s přednostním právem mimo rozpravu, jsme mimo rozpravu, mimo bod, pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl jenom vyslovit přání, aby ten záblesk pokory, tedy ochoty ke komunikaci, ochoty k jednání v této Poslanecké sněmovně, který jsme teď slyšeli z úst pana předsedy vlády, aby tento záblesk trval déle, aby skutečně tento slib byl naplněn. A kdyby žádný jiný výsledek než to, že se začneme konečně slušně a rozumně na věcech domlouvat, nebylo výsledkem tohoto hlasování tohoto dnešního dne, potom ten den promarněn skutečně nebyl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Za nepřítomného předsedu klubu ČSSD pan poslanec David Rath jako místopředseda klubu.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, pan premiér Mirek Topolánek tady zapomněl říci jednu věc - že jeho vláda nemá 101 hlasů, pane premiére. Váš kabinet nemá 101 hlasů, což se tady ukázalo, tudíž váš kabinet v tuto chvíli nedisponuje důvěrou Poslanecké sněmovny. (Nesouhlasné hlasy a smích zprava. Někteří poslanci ODS odcházejí ze sálu.) Myslím si, že ten smích z lavic Občanské demokratické strany je poněkud křečovitý a nucený.

Pane premiére, pokud jste aspoň trošku statečný muž, přijďte do této Sněmovny a požádejte o důvěru! Tím dokážete, zda vaše vláda má 101 hlasů v této Poslanecké sněmovně! Pokud je nemáte, nemáte důvěru této Poslanecké sněmovny! To se dnes ukázalo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi klubu ČSSD panu Davidu Rathovi. O slovo požádal předseda klubu Občanské demokratické strany Petr Tluchoř. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, dámy a pánové. Já především chci samozřejmě také poděkovat všem hlasům, které jasně potvrdily důvěru této vládě, ale vystupuji zde proto, že chci pozvat poslance Občanské demokratické strany na zasedání klubu Občanské demokratické strany a vás požádat o přestávku do 19 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Měl jsem v úmyslu skončit 40. schůzi, kterou tedy tímto končím. Ale své oznámení tedy změním. Pane předsedo, ještě dokončete svůj projev.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Omlouvám se, já jsem akorát chtěl říci, že poslanci ODS do Státních aktů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, než odejdete, vám sděluji, že do 19 hodin je přestávka na klub Občanské demokratické strany. To, co jsme měli v úmyslu, zahájit přerušenou 39. schůzi, učiníme zítra ráno v 9 hodin a po zahájení ještě před zahájením odpovědí na písemné interpelace rozhodneme o pořadu 39. schůze, tak jak jsme si v úterý odpoledne řekli. Tím vám přeji hezký večer.

Končím dnešní jednání a těším se s vámi zítra ráno v 9 hodin na shledanou.

 

(Schůze skončila v 17.52 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP