(Jednání pokračovalo v 9.20 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas na přestávku poslaneckého klubu sociální demokracie vypršel.

Já bych ještě technicky: pan poslanec Šeich má náhradní kartu č. 32, pan poslanec Zgarba náhradní kartu č. 36 a paní poslankyně Šojdrová náhradní kartu č. 35. Pan Boris Šťastný - náhradní karta č. 33.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v souladu s článkem 72 odstavcem 2 Ústavy České republiky můžeme nyní přistoupit k projednání jediného bodu pořadu 40. schůze - ale registruji přihlášku pana poslance a předsedy klubu Haška.

Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážený pane premiére, vládo, kolegyně a kolegové, včera večer jsme se rozcházeli za situace, kterou tato Poslanecká sněmovna nezná ve své historii, respektive v historii České republiky. Rozcházeli jsme se v situaci, kdy Poslanecká sněmovna ani neschválila závazné ukazatele státního rozpočtu České republiky, respektive jeho návrhu v prvém čtení pro rok 2009, ale ani na druhou stranu nepřijala jiné usnesení v souladu s jednacím řádem, kterým by vládě České republiky uložila přepracovat návrh a předložit jej znovu Poslanecké sněmovně v souladu s jednacím řádem.

Na dnes byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. V době svolání jsme nemohli tušit, jakým způsobem proběhne a skončí hlasování o návrhu státního rozpočtu. Dovolte mi tedy na základě dnešního jednání klubu České strany sociálně demokratické v zájmu toho, aby Česká republika měla jistotu o státním rozpočtu, v zájmu toho, abychom bez ohledu na to, jaký mandát bude mít po dnešku současná vláda, mohli pokračovat v procesu dokončení schvalování státního rozpočtu, navrhuji nyní přerušení 40. schůze Poslanecké sněmovny, a to do doby, než bude ukončen bod číslo 1, tedy návrh státního rozpočtu na rok 2009, na 39. schůzi Poslanecké sněmovny.

Je to procedurální návrh na přerušení této mimořádné schůze, která se týká nedůvěry vládě, umožnění, aby Poslanecká sněmovna mohla doprojednat návrh státního rozpočtu v prvém čtení, a pak jsme se vrátili k programu schůze, kterou jste před malou chvílí začal. Děkuji. (Zatleskání z lavic ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Zazněl procedurální návrh.

Já nevím, pane předsedo, jestli... Ale jsem benevolence sama, dám vám slovo. Doufám, že to nebude k mé škodě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Naopak, bude to k vašemu prospěchu, protože občas je třeba, aby se ta tuhá regule ne že porušila, ale chvíli se s ní posečkalo. A tak říkám, že jsem se hlásil ještě předtím, než procedurální návrh padl. A vzhledem k tomu, že jsme si brali jako komunistický klub také pauzu před tím přerušením, tak bych rád Poslanecké sněmovně sdělil to, co jí teď chci sdělit.

Včerejší situace okolo zákona o státním rozpočtu, která vyústila v bezprecedentní ukončení včerejšího projednávání, nás vedla k zamyšlení, jak je možné, že vládní koalice, která až dosud měla víceméně pevně v ruce všechny rozhodující nástroje tohoto státu, mohla zcela volně pod kontrolou opozice nakládat v podstatě s čímkoliv, není schopna připravit scénář projednávání státního rozpočtu tak, aby to nepoškodilo resorty, aby to nepoškodilo města a obce a koneckonců aby to nepoškodilo občany.

Já v této chvíli musím konstatovat, že vzhledem k signálům, které jsme měli jako opozice, vzhledem k signálům, které došly dokonce i k nám, ke Komunistické straně Čech a Moravy, jsme se rozhodli vám pomoci už včera. Proto jsme, byť se skřípěním zubů, byť jsme vám velmi racionálně a úsporně, až to bylo nám na škodu, protože v médiích jsme pak nebyli my, ani jeden z nás, který tady mluvil, byť se nám ten rozpočet nelíbí hrubě, byť není prorůstový, jak chceme, byť není vůbec podle našich představ, tak ale víme, že tato republika rozpočet potřebuje. Obce a města rozpočet potřebují pro svůj rozvoj. Prostředky, které jsou čerpány z Evropské unie, nelze čerpat bez toho, aniž by byl schválený státní rozpočet na příslušný rok.

My jsme vám chtěli pomoci, my jsme vám hlasovali pro pozměňovací návrh Vlastimila Tlustého. To je základní obrat v naší politice. (Výbuch smíchu zprava.) Protože jsme hlasovali pro něco, pro co bychom za normální situace, kdybychom věřili, že si s tím umíte poradit sami, nikdy nehlasovali.

Dáváme vám, vážená vládní koalice, ještě jednu šanci. Dovolím si říci, že poslední. Já souhlasím s tím, co navrhl Michal Hašek. Pojďme to přerušit, tu nedůvěru vládě. Pojďme se ještě jednou pokusit státní rozpočet znovu dostat do hry. A když už se ani toto nepodaří, tak vám říkám: Sami běžte od toho! Nenechte si tady potupně vyslovovat nedůvěru! Sami to vzdejte! - a pojďme v nových volbách rozhodnout nové rozdání karet, ať už je to konečně pro zájmy České republiky a jejích občanů.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Procedurální návrh zazněl na přerušení, ale dal jsem slovo jinému předsedovi, musím dát slovo i předsedovi poslaneckého klubu. Pan předseda poslaneckého klubu postupuje panu premiérovi slovo. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se slzou v oku poslouchal vystoupení jak kolegy Haška, tak kolegy Kováčika. (Poznámky poslanců stojících před lavicemi ČSSD.)

Vy jste svolali hlasování o nedůvěře a vláda potřebuje mimo jiné i proto, aby věděla, jak se má chovat vůči rozpočtu, vůči dalším materiím (poslanec Škromach buší do lavice), vědět, jestli důvěru má, nebo nemá.

Já si nemyslím, že v této chvíli je možné tento bod přerušit, protože vláda musí mít jistotu, jakým způsobem má pokračovat dál. Proto doporučuji, abychom nehlasovali o přerušení tohoto bodu, hlasovali o nedůvěře vlády, a potom můžeme pokračovat dál. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. A nyní budeme hlasovat... (Směrem k poslanci Tluchořovi:) Pane předsedo, máte tedy slovo. (Poslanec Hašek mimo mikrofon: Postoupil jsi ho premiérovi.)

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já jsem mu dal přednost. Mám právo na přednostní vystoupení.

Pane předsedo, dámy a pánové, včera se zde odehrála opravdu nechutná záležitost, kdy se opozice (hlasitý projev nevole z lavic) bohužel spolu se třemi lidmi zvolenými na kandidátce Občanské demokratické strany pokusila zničit návrh rozpočtu a dostat to do stavu, kdy tato země bude uvržena do velké nejistoty v oblasti rozpočtové. Sociální demokracie na dnešek, možná z jiných důvodů, svolala hlasování o nedůvěře vládě a dnes zjišťuje, že se jí to tak úplně nehodí, a snaží se tu včerejší situace ještě zkomplikovat.

Já vás prosím, abychom se nyní potkali na poslaneckém klubu Občanské demokratické strany - vás prosím o přestávku - a poté pokračovali.

(Hlasy: Bude se hlasovat!)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP