(9.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. A nyní ještě z písemných přihlášení pan poslanec Jiří Dolejš.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, dovolte, abych jménem poslaneckého klubu KSČM navrhl zařadit nový bod. Název tohoto bodu by zněl Mandát vlády České republiky pro české předsednictví v Evropské unii.

Zdůvodnění je nasnadě. Jistě jste minulý týden postřehli, že hlava českého státu, tedy prezident České republiky Václav Klaus, označila volby prohrané ze strany ODS za referendum o premiérovi České republiky a samozřejmě o jeho blízkých, tedy panu ministru zdravotnictví a dalších. Pokud tedy skutečně toto bylo referendum o české vládě, tak je otázka, jestli tato vláda je schopna vést Českou republiku během českého předsednictví. Zkrátka měli bychom si ujasnit, jestli se trůny kymácejí, anebo jestli budeme pracovat tak, abychom České republice neudělali ostudu.

K argumentu, že ostuda hrozí, je možné připojit i to, že dosud byla příprava českého předsednictví projednávána velmi formálně. Mnoho jsme se na toto téma nedozvěděli a samozřejmě ani to, jak kvačí duch doby a přihazuje témata typu finanční krize a finanční stabilita v Evropské unii, ani na to nebylo českou vládou reagováno. Tedy jestli nás chce opět nakrmit jakýmsi paušálním a formálním povídáním na toto téma v rámci připravovaného bodu č. 135, tak to nás rozhodně nemůže ukolébat.

Ujasněme si v rámci tohoto bodu, zda současná vláda je škůdce zemský, sabotér evropský, anebo jestli se odpovědně připravuje na tento svůj úkol. To, že to nejsou obavy jenom našeho poslaneckého klubu, a dokonce ani ne české veřejnosti, ale že to zajímá i zahraničí, lze dokumentovat tím, že se diskutuje v zahraničním tisku a mezi zahraničními politickými celebritami na téma, zda by nemělo být ustanoveno během prvního pololetí příštího roku jakési paralelní řízení Evropské unie. Iniciativní je zejména pan prezident Sarkozy, který by svolával jakousi Big 4, velkou čtyřku, v rámci Evropské měnové unie a v podstatě se věnoval těm klíčovým otázkám, když česká vláda a české předsednictví by bylo tak slabé v kolenou.

Já myslím samozřejmě, že na spekulace tisku o tom, že by Česká republika byla přeskočena v českém předsednictví, není jaksi důvodu dát, protože zkrátka pravidla jsou nastavena a Lisabonská smlouva nebyla ratifikována a určitě do příštího roku ratifikována ani nebude. Ale ony neformální struktury, které by převzaly iniciativu, je vizitka české politiky.

Vláda České republiky sice obstála při hlasování o nedůvěře, ale jestliže má mít důvěru, aby proplula vodami českého předsednictví, tak by nám měla říci, jak aktuálně tuto svou úlohu chce sehrát, nečekat s tím, zda se trůny kymácejí, až na prosincový kongres ODS, postavit se čelem k Poslanecké sněmovně, ale také k občanům České republiky a možná v rámci této debaty, i má-li tedy, jak se říká, ony koule, tak rovnou požádat o důvěru, možná že ji dostane. A když ne, aspoň bude dost času zachránit, co se zachránit dá. Děkuji.

Jinak, ještě bych navrhl, aby tento bod byl zařazen prioritně jako první bod dnešního jednání. Pokud by pro to nebyla vůle, tak podmíněný návrh k tomuto návrhu je zařadit ho na 11. hodinu zítra, ve čtvrtek.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Dále vystoupí pan poslanec Sobotka a pan ministr Pospíšil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane předsedo. Vážená vládo, kolegové a kolegyně, mé vystoupení se týká bodu, který zatím nebyl na tuto schůzi Poslanecké sněmovny zařazen. Jde o návrh na zvýšení pojištění vkladů občanů u bank.

Před měsícem, je to už skutečně měsíc, vláda avizovala, že je připravena zvýšit zákonné pojištění vkladů klientům fyzických osob u našich bank a že v tomto směru předloží legislativní iniciativu. Před čtrnácti dny vláda schválila novelu příslušného návrhu zákona a poslala ji do Poslanecké sněmovny. Uplynul tedy již měsíc od okamžiku, kdy naši občané byli ujištěni, že se nemusí o své vklady v bankách obávat a že pojištění vkladů se tedy zvýší na částku odpovídající v českém ekvivalentu zhruba 1,2 mil. korun. Po měsíci je ovšem stále zákonné pojištění vkladů pouze na úrovni limitu 25 tisíc eur. Ačkoliv téměř všechny vlády v Evropě už reagovaly, to znamená buď přijaly garance za veškeré vklady fyzických osob, nebo už předložily příslušné návrhy změn a některé byly také schváleny, tato vláda neudělala prakticky nic. Ačkoliv před měsícem byl tento záměr oznámen, tak v tuto chvíli nejsou vklady v bankách pojištěny o nic více než před vypuknutím finanční krize.

Já se domnívám, že to přesně dokresluje, jakým způsobem tato vláda podceňuje dopady finanční krize nejenom na náš bankovní sektor, ale také na celou českou ekonomiku. Chtěl bych vládu vyzvat, aby konečně začala jednat, aby jenom občanům neslibovala zvýšení garance vkladů, ale také prosadila, konečně začala prosazovat v této Poslanecké sněmovně příslušnou změnu zákona. Chtěl bych požádat pana ministra financí i pana premiéra, aby našli procedurální řešení, jak co nejdříve projednat zvýšení pojištění vkladů drobných střadatelů u bank, a to tak, abychom se k tomu ještě dostali v následujících dnech. Myslím, že vládní koalice, pokud to z procedurálních důvodů nebude možné jinak, má přece možnost svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a na této mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny bychom mohli projednat tento návrh zákona buď v jednom, nebo ve zrychleném čtení.

Já bych chtěl jasně říci za sociální demokracii, že my jsme za prvé už vyzvali před týdnem vládní koalici, aby takovouto mimořádnou schůzi svolala. Za druhé, jako sociální demokraté jsme připraveni k tomu, podpořit program takovéto mimořádné schůze, pokud na jejím programu bude návrh na projednání příslušné novely zákona, která zvýší pojištění vkladů. A za třetí bych chtěl jasně říci, že jsme připraveni hlasovat v Poslanecké sněmovně pro to, aby se pojištění vkladů zvýšilo minimálně na úroveň, kterou navrhla vláda.

Jako nejsilnější opoziční strana v tuto chvíli nabízíme vládě spolupráci při zvýšení pojištění vkladů. Jen mě překvapuje, že tady ještě stále není žádná akce ze strany vládní koalice pro to, abychom příslušný návrh zákona konečně už dostali na stůl, mohli ho projednat jak v rozpočtovém výboru, tak na plénu Poslanecké sněmovny. Doufám, že vládní koalice přijme v této věci rychlé rozhodnutí a buď tento bod zařadí, nebo svolá mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S reakcí se přihlásil pan ministr Kalousek. V pořadí je pan ministr Pospíšil. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dovolte prosím, abych zareagoval na slova pana předsedy rozpočtového výboru. Za prvé vklady ve všech českých bankách jsou bezpečné bez ohledu na to, že neustále někteří nezodpovědní politici vyvolávají pocit ohrožení. Vklady v českých bankách jsou a zůstávají bezpečné. Český finanční systém je stabilní. Někdy mám skoro pocit, že to někoho mrzí, když slyším některá mediální vystoupení, nicméně je tomu tak. A sledujeme-li likviditu v českých bankách, a Česká národní banka ji sleduje denně a těsně komunikuje a spolupracuje s vládou a s Ministerstvem financí, mohu s potěšením oznámit, že český vkladatel na panikářské výkřiky nereaguje a v klidu ukládá, neboť si je jist, že jeho vklady jsou bezpečné. Nehrozí nám ani krize likvidity, ani krize solventnosti.

Nicméně děkuji panu předsedovi rozpočtového výboru za to, že nabídl spolupráci, neboť je faktem, že česká vláda schválila novelu zákona o bankách a schválila ji sedm dní před začátkem Sněmovny, což, jak jistě víte, neumožnilo ze zákona zařadit tento bod už na tuto schůzi, neboť deset dní je nepřekročitelné minimum. Vládní koalice je připravena požádat o svolání mimořádné schůze, kde nepochybně bude tento bod zařazen jako hlavní bod tohoto jednání, a požádáme o zrychlené projednávání. Nečekáme na nic jiného než na průběh následujících hodin a dní, abychom věděli, zda k tomuto bodu nepřiřadit ještě některé neprojednané body ve třetím čtení, neboť to tak hrozí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP