(10.20 hodin)

Poslanec Václav Exner: Váhám, jestli mít námitku, ale rád bych konstatoval, že nebyl dodržen zákon, pokud jde o § 92 odst. 2, který žádá, aby usnesení výboru bylo poslancům rozdáno nejméně 24 hodin před zahájením druhého čtení. Jsem tady už dlouho, ale stalo se to podle mého názoru poprvé, aby se tímto způsobem postupovalo.

Paní místopředsedkyně, myslím, že je na vás, abyste zvážila další postup.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já jsem ho zvažovala, děkuji vám za vaši připomínku. Pane poslanče, jsem si toho samozřejmě vědoma. Já jsem to zvažovala v průběhu předneseného slova pana poslance Plachého i po dohodě hospodářského výboru. Předseda hospodářského výboru se domníval taktéž, že můžeme informaci o průběhu jednání tímto vzít na vědomí a přednesené pozměňovací návrhy akceptovat ve druhém čtení v rozpravě podrobné jako pozměňovací návrhy poslanecké. Jsem si vědoma toho, že proti mému postupu, resp. mé toleranci může být vznesena námitka, ale naším zájmem je, aby tento sněmovní tisk postoupil z druhého do třetího čtení, a proto jsem zvolila tento postup. Usnesení hospodářského výboru rozdáno nebylo, resp. nedodrželi jsme lhůtu od jeho rozdání - ono fakticky nebylo rozdáno vůbec - a ta informace zde byla přednesena pouze jako informace. Já vás prosím o toleranci a možnost, aby tento zákon mohl být projednáván.

Vznáší proti tomuto postupu někdo námitku? Není tomu tak. Já tedy končím rozpravu obecnou a zahajuji rozpravu podrobnou.

(O slovo se hlásí posl. Jičínský.) Pane poslanče Jičínský. Omlouvám se, neviděla jsem vaši přihlášku.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Já se omlouvám vám, paní místopředsedkyně, ale já přece jenom chci ještě do obecné rozpravy k tomuto návrhu o pozemních komunikacích něco říct. Včera už tu byla v rámci obecné rozpravy panem zpravodajem Sehořem konstatována řada problémů z hlediska… (Je upozorněn, že se jedná o jiný bod.) Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Končím tedy obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím pana poslance Plachého, aby odkázal, nebo event. zopakoval své návrhy.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tak jak jsem avizoval, podávám dva pozměňovací návrhy.

První se týká názvu zákona, který by měl znít: "Zákon ze dne - který bude doplněn - roku 2008, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 274/2008 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Policii České republiky."

Druhý pozměňovací návrh: V části druhé - Změna zákona o silničním provozu - se na konci textu v § 79a doplňují slova: ", přitom postupuje v součinnosti s policií".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Ptám se, jestli se ještě někdo další chce zapojit do rozpravy podrobné. Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu i druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Postoupíme k bodu

 

74.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Protokol mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím, Švýcarskou
konfederací a Lichtenštejnským knížectvím o přistoupení Lichtenštejnského
knížectví k Dohodě mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím
a Švýcarskou konfederací o přidružení Švýcarské konfederace
k provádění, uplatňování a rozvoji schengenského acquis
/sněmovní tisk 512/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova postupně ujali páni ministři Nečas a Pospíšil. Pořadí nechť si určí pánové. Tedy pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který bude jediným zástupcem předkladatele. Myslím, že to bude dostačující. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za udělené slovo. Dovolte mi, abych velmi stručně představil tuto mezinárodní smlouvu, a to z toho důvodu, že se jedná o druhé čtení, a tedy Poslanecká sněmovna již byla seznámena s obsahem této mezinárodní smlouvy.

Jde o Protokol o přistoupení Lichtenštejnského knížectví k schengenskému acquis. Protokol upravuje důsledky přistoupení Lichtenštejnska k schengenskému acquis a především zajišťuje postupné odstraňování kontrol na společných hranicích Evropských společenství, Švýcarska a Lichtenštejnska a zajišťuje též další věci týkající se bezpečnostního informačního systému zúčastněných států. Zde je třeba opět konstatovat, a to je důležité i z hlediska českého právního řádu, neexistují v současné době žádné vnitrostátní právní překážky ani závazky plynoucí z mezinárodního práva, které by této ratifikaci bránily. Česká republika nemá v oblasti, které se protokol týká, sjednány s Lichtenštejnskem žádné bilaterální smlouvy. Z mnohostranných smluvních dokumentů je pro oba státy platná Evropská úmluva o vzájemné pomoci ve věcech trestních z roku 1959 a její Dodatkový protokol z roku 1997. A dále pak Úmluva o praní, vyhledávání, zadržování a konfiskaci výnosů zločinu, též z roku 1997.

Dámy a pánové, mohu tedy zde konstatovat za vládu, že není žádná právní překážka, která by bránila přijetí této mezinárodní smlouvy, a proto v souladu s doporučením zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které bylo přijato dne 1. října 2008, prosím o příznivé posouzení tohoto vládního návrhu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře, a prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Karla Šplíchala, aby odůvodnil usnesení výboru, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 512/1. V případě, že pan poslanec Šplíchal není přítomen, požádám… A, již přichází! Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já se omlouvám - při tom, jak jsme přeřazovali program jinak…

Smlouva byla projednána na zahraničním výboru a za účasti náměstka ministra vnitra Ing. Jaroslava Salivara a po diskusi zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, kde Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím, Švýcarskou konfederací a Lichtenštejnským knížectvím.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane poslanče. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Rozpravu tedy končím.

Můžeme přikročit k hlasování o navrženém usnesení. Já si dovolím zajistit přítomnost poslankyň a poslanců, kteří si přejí se účastnit tohoto hlasování. Taktéž vás na žádost z pléna odhlásím a požádám vás všechny o novou registraci. Pro přicházející kolegy a kolegyně opakuji, že projednáváme sněmovní tisk 512 ve druhém čtení, tedy vládní návrh mezinárodní smlouvy. Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem.

Dovolím si toto usnesení přečíst: "Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Smlouvy, kterou se předkládá Parlamentu ČR Protokol mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím, Švýcarskou konfederací a Lichtenštejnským knížectvím o přistoupení Lichtenštejnského knížectví k Dohodě mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím a Švýcarskou konfederací o přidružení Švýcarské konfederace k provádění, uplatňování a rozvoji schengenského acquis."

Myslím, že všichni, kteří se chtějí zúčastnit tohoto hlasování, jsou přítomni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP