(18.10 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

A rovněž Ministerstvo financí bude souhlasit s použitím rezervního fondu Ministerstva zemědělství ve výši okolo 1 miliardy korun, podle možností státního rozpočtu v příštím roce. Ano, řekli jsme podle možností v rozpočtu v příštím roce, protože jak už zde bylo mnohokrát řečeno, situace v evropské a světové ekonomice se vyvíjí velmi rychle a je potřebné, abychom se podle toho potom případně zachovali. Nicméně takové jednání proběhlo. Myslím si, že všechny zemědělské organizace, a nešlo jenom o Agrární komoru, šlo samozřejmě například i o Asociaci soukromého zemědělství apod., byly u tohoto jednání, souhlasily s tímto řešením, a myslím si, že je také korektní říci, že Agrární komora na základě těchto informací se rozhodla nepokračovat v přípravách své protestní akce.

Takže, pánové, nemějte, prosím, strach o české zemědělství v době, kdy je u vlády pravice. Naopak mohu říci, že je zde celá řada věcí, které se nám podařilo podstatně lépe.

Jestliže hovoříte o srovnání s německým farmářem, pane poslanče, jsou to podmínky, které vyjednala vaše vláda. Jestliže se bavíme o tom, jakým způsobem vyjednávaly vaše vlády v Evropské unii, jenom připomenu, že například celý trh s cukrem v České republice je zhruba na třetině svého objemu právě proto, že podmínky vyjednané za vaší vlády vedly k takovémuto tragickému důsledku.

Já bych tady chtěl říci, že přestože státní rozpočet je navržen v takové podobě, v jaké je navržen, a já ho samozřejmě podpořím, máme ještě způsob, jak doplnit národní doplňkové platby - top-up - na rozumnou výši tak, aby konkurenceschopnost našeho zemědělství ani v příštím roce neutrpěla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru Gandalovičovi. Teď jsou tady dvě faktické poznámky. Nevím, jestli pan ministr chce s řádným vystoupením...? Pan ministr Nečas s řádným vystoupením. Přednost mají tedy faktické poznámky. Nepostřehla jsem to dřív, pánové. Pan kolega Skopal, pan kolega Zgarba. Jestli ještě někdo se hlásí s faktickou poznámkou, nevím, ale pan kolega Skopal má jako první slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Budu velice stručný. Pane ministře, má obava je jedině z důvodů toho, že příslib byl v rámci toho zákona o ochraně hospodářské soutěže a nebyl splněn, takže doufám, že v současné době to splněno bude. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka Petr Zgarba.

 

Poslanec Petr Zgarba: Paní místopředsedkyně, vládo, kolegyně a kolegové, já jsem nechtěl vystupovat, protože kolegové Hašek a Skopal shrnuli tematiku kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství docela pragmaticky a věcně. Nicméně pan ministr svým vystoupením mě jaksi motivoval k vystoupení, a to je důvod, který uvedl, že vláda sociální demokracie vyjednala podmínky vstupu.

My tady nenazýváme věci věcně těmi slovy tak, jak jsou. Čeští zemědělci vstoupili do Evropské unie na základě referenčního období, které bylo dáno dohodami o přistoupení z let 1996 - tuším, že byla podepsána poslední kapitola, to byla tematika zemědělství - a finanční honorování českých zemědělců bylo vypočítáváno na základě tří nejhorších let, která byla v letech 1997 až 2000. Na tom se v žádném případě nemohla podepsat vláda sociální demokracie ani nikdo z bývalých poslanců, kteří už dneska mezi námi nesedí, z řad sociální demokracie. Tím, s čím jsme vstoupili, a to bylo počítáno přes referenční výnos obilovin za tato léta, tím byl dán finanční výpočet plateb a stejně tak jsme byli limitováni, ať to byly kvóty přes mléko, kvóty přes cukr či jakékoliv jiné nástroje, které slouží k regulaci společné zemědělské politiky nejenom v České republice, ale i v Evropské unii.

A k rozpočtu jako takovému bych chtěl jenom říct poslední větu, a to je to, že tento rozpočet klade na naši vládu nejmenší nároky z pozice -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, máte faktickou poznámku a na ni jsou určeny dvě minuty.

 

Poslanec Petr Zgarba: - klade nejmenší nároky z pozice Ministerstva zemědělství - tím myslím finanční. Přes to všechno tato vláda to není schopna naplnit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak. Nevím, jestli Vlastimil Tlustý se hlásí s faktickou poznámkou? Ne. Tak mám zde řádné tři přihlášky přednostní. Přihláška - ministr práce a sociálních věcí místopředseda vlády Petr Nečas... Pan ministr se mi hlásil asi před pěti minutami, tak nevím, jak se domluvíte...

Pan kolega Hašek tedy má slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Já jsem chtěl využít přednostního práva pouze k přednesení procedurálního návrhu, protože je 18.15. Myslím, že máme zájem dokončit debatu ke státnímu rozpočtu dnes. Navrhuji Poslanecké sněmovně hlasovat o návrhu, abychom mohli dnes o zákonu, kterým je bezpochyby návrh zákona o státním rozpočtu, jednat a hlasovat také po 19. hodině. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. V tom případě prosím o chvíli trpělivosti, protože svolávám do jednacího sálu všechny kolegyně a kolegy, tak aby se mohli tohoto procedurálního hlasování zúčastnit... (Chvíle čekání.)

Domnívám se, že už nikdo nepřichází a že tedy interval, během kterého jsem vás přivolávala, byl dostatečně dlouhý.

Pan kolega Škromach žádá, abych vás odhlásila, což činím, a prosím tedy, abyste se všichni znovu svými kartami přihlásili. Ještě ale vidím nějaké příchozí, tak ještě malou chvíli počkám...

 

Dámy a pánové, je zde procedurální návrh, který přenesl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Tento návrh zní, abychom dnes mohli projednávat a hlasovat o návrhu o státním rozpočtu také po 19. hodině.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 17, které zahajuji, a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 17 - pro 174, proti 9. Tento návrh tedy byl přijat.

 

A my nyní budeme pokračovat v jednání. Slovo dostane místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Prosím, pane ministře.

Takže pan ministr chce, aby byly nejprve projednány řádné písemné přihlášky. V tom případě všechny požádám, aby zasedli do svých lavic, a jako prvního zvu k mikrofonu pana kolegu Petra Bratského.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP